משרדי החוץ של בריטניה וישראל הודיעו כי יחתמו היום (שני) על הסכם מסחר והגנה שיבטיח את שיתוף פעולה בין המדינות בנושאים ביטחוניים במשך 10 שנים. בין הנושאים המרכזיים שכוננו בהסכם: שיפור יכולות אבטחת הסייבר של שתי המדינות ומניעת ההתחמשות של אירן בנשק גרעיני.

שרת החוץ של בריטניה אליזבת טראס הכריזה על כינון ההסכם, והדגישה כי הוא נעשה למרות עדויות לשימוש בתוכנות ריגול מתוצרת החברה הישראלית NSO בשטח בריטניה. מהממצאים עולה כי נעשה שימוש בתוכנה כדי לרגל אחרי 2 עורכי דין בריטיים, שייעצו לגרושתו של שליט דובאי.

יאיר לפיד בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90 )
שר החוץ יאיר לפיד | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

במאמר משותף ב"דיילי טלגרף", אמרו שר החוץ לפיד ומקבילתו טראס כי ההסכם כולל "תוכנית אסטרטגית חדשה לעשור הבא, המתפרסת על תחומים כמו: סייבר, טכנולוגיה, מסחר והגנה". השרים הוסיפו כי שתי המדינות יהדקו את הקשר ביניהן במטרה להגן על עצמן במרחב הסייבר, בעוד שישראל תהפוך לשותפת סייבר קרובה עבור בריטניה, ותהיה לה גישה רחבה יותר לשוק הבריטי. "השותפות שלנו תשאיר אותנו בחזית המהפכה הטכנולוגית", הוסיפו טראס ולפיד.

במהלך הצהרה המשותפת של שרי החוץ בריטניה שלחה מסר מרגיע לישראל והדגישה כי תישאר ערנית ועם יד על הדופק בכל הקשור להתחמשות אירן בנשק גרעיני. "נפעל לילות כימים כדי למנוע מהמשטר האירני להפוך אי פעם למעצמה גרעינית. השעון מתקתק, מה שמגביר את הצורך בשיתוף פעולה הדוק עם השותפים והחברים שלנו, כדי לסכל את השאיפות של טהרן", אמרה טראס.

אנשי חמאס ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
אנשי חמאס ברצועת עזה | צילום: רויטרס

נזכיר כי רק לפני כשבוע שרת הפנים של בריטניה, פריטי פאטל, הודיעה כי המדינה מתכוונת להכיר בזרוע הפוליטית של החמאס כארגון טרור. "חמאס הוא אנטישמי ביסודו", אמרה פאטל בנאום שנשאה בוושינגטון. "הבנו שאי אפשר יותר להפריד בין הזרוע הצבאית למדינית של הארגון. זה מבוסס על מגוון רחב היקף, מידע וקשרים לטרור. החומרה של המעשים מדברת בעד עצמה". עד כה הגדירה בריטניה רק את הזרוע הצבאית של חמאס - גדודי עז א-דין אל-קסאם - כארגון טרור.