הימ"מ הפכה באופן רשמי להיות היחידה המשטרתית הלאומית להשתלטות וחילוץ בני ערובה וללוחמה בטרור של מדינת ישראל - כך הכריזו הערב (רביעי) רה"מ נפתלי בנט השר לביטחון הפנים עומר בר-לב ומפכ"ל השטרה יעקב שבתאי. יחידת העילית של המשטרה שבשנים האחרונות הפכה לחוד החנית במלחמה נגד הטרור - זכתה להכרה רשמית ותהפוך להיות היחידה הלאומית שתטפל באיומי הטרור בישראל. 

ההכרזה נעשתה במהלך טקס סיום קורס של 13 לוחמים חדשים, לאחר שבצמרת המשטרה ניסו לקדם את המהלך במשך מספר שנים. המשמעות של ההכרזה לא מתבטאת רק בהגדרת תפקידה מחדש, אלא גם תבוא לידי ביטוי בהגדלת תקציב היחידה, אמצעים, כוח אדם וטכנולוגיות שיעניקו לה את האפשרות להגן על ישראל מפני איומים אסטרטגיים שונים. על פי סיכום בין רה"מ בנט עם השר לביטחון הפנים והמפכ"ל, יוקצו כ-10 מיליון שקלים בשנת 2022 לחיזוק היחידה. הציפייה היא שכעת בעקבות ההכרזה ייתווספו ליחידה עשרות לוחמים נוספים.

פשיטת צה"ל על ג'נין, ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל
נפתלי בנט וימ"מ
רה"מ בנט ולוחמי הימ"מ

הימ"מ תמשיך להיות משויכת למשטרת ישראל, תחת משמר הגבול, ותמשיך לשתף פעולה באופן הדוק עם ארגוני הביטחון השונים - כמו צה"ל והשב"כ. בשנים האחרונות הימ"מ הפך להיות חוד החנית של ארגוני הביטחון ואבן שואבת ברמה הלאומית במלחמה בטרור. כל המשרתים ביחידה הם בוגרי צה"ל מיחידות צבאיות, בעלי חתך גילים גבוה ומפקדים שמשרתים ביחידה למעלה מעשור.

"אני שמח להודיע כאן היום על החלטתי להגדיר את הימ"מ כיחידה הלאומית למאבק בטרור של מדינת ישראל", הכריז רה"מ בנט בטקס הסמכת לוחמי היחידה. "ההחלטה תובא לקבינט בקרוב. המטרה שלי היא שהימ"מ תהיה היחידה הטובה בעולם ללוחמה בטרור, ואתם האנשים הנכונים למשימה. במשך 47 שנים אתם היחידה".

זירת האירוע (צילום: דוברות המשטרה)
הימ"מ בפעילות | צילום: דוברות המשטרה
פעילות מבצעית
הימ"מ בפעילות מבצעית

בנט הוסיף: "ההכרזה הזאת מבטאת את ההערכה הרבה שרוחשים המדינה ואזרחיה לפועלה רב השנים של הימ"מ. ההכרזה הזאת מגלמת הוקרה עצומה ותודה על חירוף הנפש, על המסירות ועל הדבקות במשימה – המאפיינות את הימ"מ עוד מימיה הראשונים. אני רוצה לומר גם בנימה אישית, אתם מחזיקים ערכים מאוד מיוחדים של ענווה, אין משימה שהיא גבוהה או נמוכה לכם מדי, של מסירות, של יכולת להגיע מאוד רחוק עם אמצעים לא רבים. במסגרת ההחלטה הזו, נגדיל באופן משמעותי את האמצעים".

היחידה הוקמה ב-1974 לאחר אירוע מעלות שבו נרצחו 24 תלמידים. ועדת חורב שהוקמה בעקבות האירוע הגדירה את תחומי האחריות של זרועות המדינה ואת החלוקה בין צה"ל למשטרה. המשטרה קיבלה אחריות לביטחון הפנים של מדינת ישראל והמשימה להקמה של יחידה משטרתית מיוחדת הוטלה על משמר הגבול.

פעילות מבצעית של הימ"מ
פעילות מבצעית של הימ"מ

כבר בשנים הראשונות פעלה היחידה באופן במצעי אל מול אירועי טרור בארץ, בין היתר בפיגוע בשנת 1978 בכביש החוף, בשנת 1979 מעצר אסירים שברחו מכלא רמלה ובמהלך מלחמת שלום הגליל. בהמשך, עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה, פעלה היחידה באין ספור פעילויות בארץ ובלבנון ובעקבות כך גברה המודעות בקרב מקבלי ההחלטות במדינה לנחיצותה של הימ"מ. בשנים האלה התחזק מאוד שיתוף הפעולה עם שירות הביטחון הכללי.

במהלך האינתיפאדה השנייה ועד למבצע חומת מגן ובמהלכו, ביצעה היחידה מאות פעילויות מוצלחות של מעצר מחבלים וסיכול מחבלים בלב המדינה. בתקופה הזו התעצמה היחידה וגדלה ושיתופי הפעולה עם צה"ל ושב"כ הלכו והתרחבו. בעשור האחרון הימ"מ השתתף במבצעים רבים לסיכול טרור, מעצר וחיסול מחבלים. לאחרונה לוחמי היחידה היו אלה שעצרו את ששת המחבלים שברחו מכלא גלבוע - 2 מהם בתוך ג'נין.

לצד הפעילויות אל מול הטרור, הימ"מ לוקחת חלק משמעותי מאוד בפעילות אל מול הפשיעה החמורה בישראל והיא שותפה פעילה לכל המבצעים הגדולים למיגור הפשע ושנה האחרונות בדגש על הפשיעה בחברה הערבית. כתוצאה מכל אלה הימ"מ מוכרת ברחבי העולם כיחידה עם הניסיון הגדול ביותר בתחום פעילותה ויחידות מקבילות רבות בעולם מנהלות עם הימ"מ קשרים מקצועיים ענפים.