בעומק עשרות מטרים ובמנהרות ענק: בתקשורת האירנית התפרסמו שרטוטים של "עיר הטילים" התת-קרקעית שבנתה אירן בשנים האחרונות בחשאי. במקביל, תמונות לווין חשפו את ההכנות האחרונות לשיגור לווין אירני לחלל - כשבטהרן רומזים שניתן להחליפו בראש נפץ. גורמים ישראלים: "הם לא מוציאים שום פרט לתקשורת מבלי לקבוע את העיתוי והכוונה".

250 ק"מ מטהרן נמצא אתר השיגור הטילים על שם חומייני – שנחשף בתמונות הלווין שמראות את ההכנות האחרונות לשיגור. ההחלטה האירנית לשגר בקרוב לווין לחלל מגיעה על רקע שיחות הגרעין המקרטעות בווינה. השיגור הקודם של לווין תקשורת קטן נכשל והאירנים טוענים שברשותם 4 לווינים בשלבים שונים של פיתוח.

הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן (צילום: AP)
עיר הטילים התת-קרקעית של אירן | צילום: AP
הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
בעומק עשרות מטרים, הצצה לעיר הטילים של אירן

ההחלטה לשגר לווין אינה מקרית. משגר הלווינים האירני הוא למעשה טיל בליסטי - זהו גם איתות על יכולותיה של טהרן לשגר טילים לטווחים של עד 2,000 ק"מ. את הלווין בקצה הטיל, רומזת אירן, אפשר להחליף בראש נפץ רגיל או לא קונבנציונלי. זה צריך להדאיג בעיקר שתי מדינות, כך על פי מומחים ישראלים, את ישראל ואת סעודיה.

במקביל להודעת הסוכנות על ההכנות לשיגור הלווין, התפרסמו בתקשורת האירנית שרטוטים של "עיר הטילים" התת קרקעית שבנתה אירן במשך שנים ארוכות בחשאי ונחשפו לראשונה לפני כחצי שנה. גורמים ישראלים אומרים כי "שהכול מתוכנן בקפידה, האירנים לא מוציאים שום פרט לתקשורת מבלי לקבוע את העיתוי והכוונה".

בשרטוט נראה מעגל השיגור כפי שנבנה בעומק של עשרות מטרים באדמה, בצלע הר, שם נחפרו מנהרות ענק לאחסנה, נבנו אולמות טיפול והרכבה של טילים בליסטיים, וגם מבני סילו ענקיים – מתקני השיגור עצמם מבטן האדמה.

הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
עיר הטילים התת-קרקעית של אירן
הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
ההכנות לשיגור הלווין האירני לחלל

מומחים ישראלים שמכירים היטב את עיר הטילים האירנית מתארים את שלבי הפעולה המשוערים במערכת התת- קרקעית: מהוצאת הטיל מאחסנה והזקפתו, דרך הטענת הטילים על גבי משגר מסילתי, הכנתו לשיגור (ותדלוק אם לא מדובר במנוע דלק מוצק), פתיחת מכסה הגג ושיגור הטילים ועד החזרה לנקודת ההטענה. סבב כזה לוקח כשעה בטילים בעלי דלק מוצק, זמן יחסית מהיר.

מה שמטריד מומחים במערב הוא המשמעויות שנגזרות מהיכולת הזו: העובדה שהכל קורה מתחת לאדמה והוא נסתר מעיני הלווינים, כל תהליך ההכנות לשיגור נסתר והירי יכול להגיע בהפתעה. האתר כולו נבנה מתחת לאדמה ומוגן כולו מפני תקיפה. לאירנים יש למעשה יכולת לירות מטחים, השגת יכולת שיגור מהירה יחסית של מספר גדול של טילים בזה אחר זה או ביחד.

הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
עיר הטילים התת-קרקעית של אירן
הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
הצצה לעיר הטילים החשאית של אירן

מי שמכיר ועוקב אחר היכולת הזו שפתחו האירנים מזהיר מפני "קושי חמור לזהות אתרי טילים כאלה" , מכיוון שמעל האדמה כמעט ואין סימנים על הימצאותו של האתר התת קרקעי. זהו אתגר לא רק לזיהוי מן האוויר אלא גם לכוח תוקף מערבי שינסה לאתר את בורות השיגור החפורים היטב באמצעות חיישנים מיוחדים.

בחודשים האחרונים איתרו לווינים מערביים פעולות חשודות באזור הררי ליד בסיס הטילים הבליסטיים בכתאראן במחוז קרמנשה. מפענחי התמונות איתרו חפירת מנהרות וחפירת יסודות של מבנים שלא הותירו מקום לספק. על פי גורמים אמריקניים הבסיס הזה מהווה נקודת שיגור פוטנציאלית לטילים בליסטיים לעבר ישראל, מדינות המפרץ ואירופה.

הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
עיר הטילים של אירן
הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית

תצלומי לוויני ריגול אמריקניים חשפו פעולות חשודות באתר נוסף, משמרות המהפכה בונים בסיס טילים חדש ליד חאג'י-עבאד במחוז הורמוזגן. גם הוא מתחת לאדמה. לגורמי ביון מערב ידוע שאירן בנתה כמה אתרים כאלה – ערי טילים – תת קרקעיות.  אירן התגאתה באחרונה בכך שיש לה מנהרות עמוקות ומחסני טילים מתחת להרים ופרסמה תמונות של אתרים אלה בתקשורת, אך מיקומם לא נחשף עד כה.

הצצה לעיר הטילים התת-קרקעית של אירן
עיר הטילים התת-קרקעית של אירן

אחת הדרישות המרכזיות של ישראל מארה"ב, ושר הביטחון וראש המוסד בביקורם בשבוע שעבר בוושינגטון הדגישו זאת באוזני האמריקנים, היא עצירה מוחלטת של תוכנית פיתוח וייצור הטילים הבליסטיים של אירן. הנימוק הישראלי הוא שאף מדינה לא מפתחת טילים כאלה, אלא כדי לתקוף את שכנותיה. בישראל מוטרדים מאוד מן הפרויקט. אירן מנסה כל העת להגדיל את טווח הטילים שלה ואת יכולת הדיוק שלהם.

בשנים האחרונות אירעו מספר פיצוצים מסתוריים בבסיסי טילים באירן, בניסיון לפגוע באתר ברכבה של מנועים רקטיים וחיסול של מדעני טילים, לא רק מדעני גרעין. אף גורם לא נטל אחריות על הפעולות.