"לישראל אין יכולת ממשית לתקוף את מתקני הגרעין באירן", כך אמרו אמש (שבת) בכירים ביטחוניים ישראליים לעיתון ניו יורק טיימס. על רקע שיחות הגרעין בווינה והפרסומים השונים על היערכות של ישראל ואף של ארה"ב לתקיפת אתרי תוכנית הגרעין באירן, הערב עולה תמונה שונה מעדויות של בכירים במערכת הביטחון הישראלית בעבר ובהווה.

כמה מאותם גורמים בכירים אמרו לניו יורק טיימס כי לישראל אין כל יכולת להוציא לפועל בזמן הקרוב מתקפה נגד אירן שתוכל להרוס ואפילו לעכב באופן מהותי את תוכנית הגרעין האירנית. גורם אחד שהתבטא בנושא, "מפקד בדרגה בכירה", אומר כי לישראל אין יכולת לתקוף או לגרום נזק מהותי לתוכנית הגרעין באירן במשך שנתיים לפחות.

אותם גורמים שהתראיינו בעילום שם לכתבה מבהירים כי מתקפה קטנת-היקף, מבלי שתפגע בתוכנית הגרעין בצורה אנושה, אכן תהיה אפשרית בזמן הקרוב. יחד עם זאת, פגיעה בעשרות אתרי גרעין בחלקים שונים ונרחבים באירן, "כזו אשר שימשה בכירים ישראלים לאיים על אירן בתקופה האחרונה", תהיה הרבה מעבר ליכולות והמשאבים של צה"ל.

"זה יהיה קשה מאוד, הייתי אומר אפילו בלתי אפשרי, להוציא לפועל מתקפה שתפגע בכל אותם אתרים", אמר תא"ל (במיל') ישראל שפיר, טייס קרב שלקח חלק בין היתר בתקיפת הכור הגרעיני בעירק ב-1981, שדווקא בחר להתראיין בגלוי. "בעולם שבו אנו חיים כיום, מתקפה אווירית שכזו יכולה לצאת לפועל אך ורק בשיתוף עם חיל האוויר האמריקני", הוסיף.

גנץ בתדריך על אירן בוושינגטון (צילום: שמוליק עלמני)
גנץ בתדריך על אירן בוושינגטון | צילום: שמוליק עלמני

כזכור, לפני כשבועיים ציטטה סוכנות הידיעות רויטרס בכירים ישראלים ואמריקניים שהתבטאו לפני טיסתו של שר הביטחון בני גנץ כי בדיוניו עם בכירי מערכת הביטחון האמריקנית תעלה האפשרות לתקיפת מתקני הגרעין באירן. "ראשי מערכת הביטחון של ישראל וארה"ב צפויים לדון בתרגילים צבאיים אפשריים שיכינו לתרחיש הגרוע ביותר – הרס מתקני הגרעין של אירן", טען הבכיר, והוסיף שהאפשרות קיימת "אם הדיפלומטיה תיכשל, ומנהיגי המדינות יבקשו זאת".

לפני המראתו לארה"ב, אמר שר הביטחון גנץ כי הוא יוצא "לביקור חשוב" שבו ייפגש בין השאר עם עמיתו האמריקני, לויד אוסטין,  ועם שר החוץ של ארה"ב, אנתוני בלינקן. "בפגישות נדון בדרכים לשמר את העליונות הביטחונית של ישראל באזור ובאתגרים הביטחוניים, ובראשם – ההתמודדות עם התוקפנות האירנית", אמר גנץ.

בימים האחרונים הופסקו שיחות הגרעין בווינה בין אירן למעצמות, לאחר דיווחים כי המגעים כמעט והגיעו לכדי פיצוץ. בעקבות ההחלטה לעצור את השיחות הבהירו חלק מהמעורבים כי השיחות יתחדשו לאחר אירועי חג המולד וראש השנה. הערב הכחיש משרד החוץ האירני את טענות הנציגים האירופאים - לפיהן השיחות הופסקו בשל רצון הצד האירני. לטענתם, ההחלטה על כך התקבלה כתוצאה מהסכמה משותפת בין כל המעורבים.