עיתון הוושינגטון פוסט דיווח היום (שני) כי ישראל תקפה לפני כחצי השנה מתקנים צבאיים בסוריה שקשורים לייצור נשק כימי - שנתפסים בישראל כאיום ישיר על ביטחונה. גורם מודיעני מערבי: "נשק אסטרטגי למשטר"

לפי הדיווח, ב-8 ביוני מטוסי קרב ישראליים תקפו באופן חריג שלוש מטרות בעומק המדינה, ליד דמשק וחומס, בהן נהרגו שבעה חיילים, בהם קולונל. לרוב יעדי התקיפה הן המיליציות האירניות שפועלות בסוריה, אך על פי אותם פרסומים המתקפה כוונה באופן ברור למתקנים צבאיים של סוריה - כולם עם קשר לנשק הכימי שבעבר ייצרו במדינה.

פצועים כתוצאה משימוש בנשק כימי. ארכיון (צילום: רויטרס)
פצועים בסוריה מנשק כימי, ארכיון | צילום: רויטרס

סוריה גינתה בזמנו בחריפות את ההתקפות הישראליות, ופקידי ממשל הכחישו שימוש או ייצור של נשק כימי מאז ויתרו בסוריה לכאורה על מאגרי הנשק הכימי שלו ב-2013 (במסגרת הסכם בין ארה"ב לרוסיה). עם זאת, במספר מקרים בשנים האחרונות השתמש אסד בנשק כימי נגד אזרחיו.

ההחלטה בישראל לתקוף ביוני, ותקיפה נוספת שהתרחשה במרץ 2020, התבססה על מידע מודיעיני שהצביע על כך שממשלת סוריה רוכשת חומרים לייצור גז העצבים הקטלני סארין.

גורמי מודיעין סיפרו לוושינגטון פוסט בעילום שם כי בישראל עוקבים בדאגה אחר חידוש התכנית לייצור נשק כימי לאו דווקא מדאגתם למתנגדי משטר אסד, אלא בשל האיום על ישראל. "זהו נשק אסטרטגי למשטר", אמר גורם מערבי.

לא ברור אם התקיפות הצליחו לסכל לחלוטין את תוכניותיה של סוריה, או רק לעכב. בישראל תכננו מתקפות מנע כדי לחסל את יכולות ייצור הנשק הכימי בסוריה עוד לפני שיוכלו לייצר נשק של ממש, אמרו לוושינגטון פוסט גורמי מודיעין המערביים. הפצצה של מאגרי נשק קיימים מסוכנת מדי לתושבי כפרים ועיירות סמוכים.

פקחי האו"ם בסוריה (צילום: רויטרס)
פירוק נשק כימי בסוריה ב-2013 | צילום: רויטרס

באוגוסט 2013 הזדזעו בעולם ממתקפת גז עצבים מאסיבית בסוריה, שהרגה לפי הערכות 1,400 אזרחים - בעיקר נשים וילדים - בפרברי דמשק. כשנשיא ארה"ב דאז ברק אובמה איים במתקפה צבאית על סוריה, הסכים אסד לוותר על נשק כימי ולאפשר לפקחים בינלאומיים לפקח על השמדת כל מאגר הנשק שלו.