שינויים במסלולי שירות החובה? צוות מיוחד בראשות אגף כוח האדם בצה"ל, אלוף יניב עשור, יבחן את שירות החובה מחוץ ליחידות הצבא – כך נמסר היום (רביעי) בהודעת דובר צה"ל. הצוות, שיורכב מנציגי צה"ל ומשרד הביטחון, יתמקד במעטפת התנאים שמקבלים חיילים שמושאלים לגופים אחרים, כמו המשטרה, השב"כ, המוסד ושירות בתי הסוהר – במטרה "להבטיח תנאי שירות הולמים וסביבת שירות בטוחה". מדובר בחשיבה מחודשת לגבי השאלת החיילים הצעירים לגופים אחרים במערכת הביטחון.

כיום, חיילים רבים מתגייסים באופן פורמלי לצה"ל אך מושאלים ממנו לגופים ביטחוניים אחרים, ובהם הם מעבירים את תקופת השירות. בשב"ס, למשל, משרתים 600 חיילים – מתוכם 200 נשים. בשל "העברת המקל" הזו, לא פעם מאבד הצבא קשר עם המשרתים והאחריות עליהם עוברת לגופים האחרים - גם בהיבטי נורמות התנהגות.

הפרשה החמורה שנחשפה בשירות בתי הסוהר, שלפיה אסירים ביטחוניים הטרידו מינית לכאורה סוהרות צעירות, הדליקה נורה אדומה בצה"ל. נוכח החשד שגורמים בשב"ס ידעו על ההתנהלות באגפים הביטחוניים ולא עשו דבר כדי להפסיקה, החליטו בצבא "לבחון את תהליך הגיוס, הליווי ותנאי השירות של חיילות וחיילים המשרתים מחוץ ליחידות צה"ל".

"ההחלטה התקבלה לאור אחריות מרחיבה של צה"ל כלפי המיועדים לשירות ביטחון, המתגייסים לצה"ל או לארגון ביטחוני אחר", נכתב בהודעה של דובר צה"ל. "הצוות יבחן את האקלים היחידתי בארגונים אלו ויציג מסקנות והמלצות במטרה להבטיח תנאי שירות הולמים וסביבת שירות בטוחה המכבדת את כלל החיילות והחיילים, גם אלו שאינם מתגייסים לשורות הצבא".