48 שנים אחרי מלחמת יום הכיפורים - נחשפים פרטי המפגש הטעון בין האלוף לחיילים: קציני וחיילי צה"ל שנפלו בשבי המצרים במהלך המלחמה שוחררו והוחזרו לישראל במסגרת הסכם חילופיי שבויים. במפגש שהתקיים בינם לבין אלוף פיקוד הדרום שמואל גונן (גורודיש) הם הטיחו בו ביקורת קשה על ניהול המלחמה והעלו שאלות קשות. ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חושף היום (שלישי) את הפרוטוקולים מהפגישה המתוחה.

השיחה התקיימה ב-27 בנובמבר 1973, כשבועיים לאחר חתימת הסכם חילופי השבויים, והשתתפו בה חיילים וקצינים מהחטיבות השונות שנלחמו בחזית הדרומית.

מסיבה לשבויים שחזרו ממצרים (צילום: רון אילן, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
החיילים הטיחו ביקורת קשה, מסיבה לכבוד השבויים שחזרו (ארכיון) | צילום: רון אילן, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון

"חיכינו לסיוע חיל האוויר וארטילריה, אם היה חי"ר איתנו אפשר היה להתגבר. הם דפקו אותנו ממארבים לאחר שפרצנו", אמר חייל מחטיבה 600 לאלוף הפיקוד. גורודיש ענה לו: "יש לי את אותן שאלות, היתה תחמושת. למה לא ירו - אינני יודע. שאלות תשאלו לא אותי כשיבוא היום. למה לא תקפו עם יותר כוח - שאלה שלי גם כן".

"צה"ל האמין שזה תרגיל"

"השאלה מדוע היתה מחשבה שזה תרגיל. זו השאלה העיקרית", ענה גורודיש לחייל מגדוד 52 (חטיבת ירושלים) שטען בפניו שהמודיעין לא עבד כראוי - עניין שעלה שוב ושוב במהלך המפגש. חייל אחר שאל: "איך המלך נעשה עירום ביום אחד... מתי יינתנו תשובות על שאלות אלו? היכן היה המודיעין הטוב שלנו?". גורודיש השיב שהיה כישלון בעניין המודיעין, ושבישראל לא ידעו על ההתעצמות בכוח הטנקים המצרי.

חילופי שבויים אחרי המלחמה נובמבר 1973 (צילום: אבי שמחוני, במחנה באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
"הם דפקו אותנו ממארבים לאחר שפרצנו", חילופי שבויים לאחר המלחמה (ארכיון) | צילום: אבי שמחוני, במחנה באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון

"3 שבועות לפני המלחמה ראינו פעילות לא שגרתית. שבועיים קודם ראינו חיילים רבים.. ראינו חיילי קומנדו - באו, מדדו, צפו, רשמו וכו'", סיפר אהוד, חייל נח"ל. "מבוקר עד לילה עבדו טרקטורים ובנו עמדות לטנקים וסוללות.. שבוע וחצי לפני המלחמה הגעת לביקור. שאלתי היא: מה ידעת על כל הדברים האלה? אמרתי לקמ"ן הפיקודי שתהיה מלחמה אבל לא האמינו לנו". אלוף פיקוד דרום השיב: "אני חושב שזה יותר גרוע. הדיווחים לא נעצרו.. צה"ל האמין שזה תרגיל".

"החיילים – בשר תותחים"

מפקד פלוגה בנח"ל שלחם במוצב המזח שנכנע בפני המצרים פנה לגורודיש: "אף אחד מ-3 המעוזים לא קיבל התראה, אלא 10 דק לפני שנפל עלינו הפגז הראשון... השאירו בידי את ההחלטה אם להיכנע או לא, מדוע?". אליו הצטרף גם חייל מהכוח: "היה ברור שהמשך לחימה זו התאבדות, למה לא קיבלנו פקודה?". האלוף ענה להם כי "יש מה לחקור - גם אולי לי היו שיקולים מוטעים". קצין מבצעים בחטיבת מילואים שלחם במוצב אורקל סיפר שהיו איתו 5 חיילים, בהם כאלה שלא ידעו לתפעל נשק אישי, ואמר כי יש להעריך אותם כ"בשר תותחים".

מלחמת יום כיפור פיקוד דרום אריק שרון גורודיש גולדה (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"גם אולי לי היו שיקולים מוטעים", גורודיש וגולדה מאיר בזמן המלחמה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

"ביום שני בבוקר, כשהתחילה ההתקפה האחרונה, לא היתה תחמושת. ביקשנו סיוע חיל האוויר, שלא עזר", גולל חייל נוסף את המחדלים. "ביקשנו אש על מוצבנו, ירדנו לבונקר ולא באה אש. המצרים נכנסו, זרקו רימוני עשן וכו'. נתנו הוראה לרדת לבונקר ואש לא באה. יכול להיות שזה מה שהיה מציל אותנו". גורודיש הגיב על הדברים: "ביום ו' הלכנו לישון עם מחשבה שלא תהיה מלחמה". שחייל אחר טען שחטיבת המילואים שלו יצאה למלחמה ללא תחמושות, הודה גורודיש כי מדובר בשערורייה.