מעגל הטרור בג'נין מרים ראש: חילופי האש שאירעו לפנות בוקר (ראשון) בין כוחות הביטחון לפלסטינים במהלך מבצע מעצרים של צה"ל בגדה, שבהם נפצעו קשה קצין צה"ל ולוחם דובדבן, וכן חוסלו לפחות חמישה מחבלים - הם הוכחה חיה מבחינת מערכת הביטחון לכך שהמציאות בג'נין נפיצה מתמיד. גורם ביטחוני ששוחח עם N12 הדגיש כי "העיר שהפכה בשנים האחרונות מבירת הטרור למשגשגת לא זנחה את הדרך הזו ועלולה להשפיע על הרחוב הפלסטיני כולו - וגם על המצב כאן בישראל". עוד הוא הוסיף כי "חמאס אף פעם לא עצרה את הכוונה ואת הניסיונות שלה להקים חוליות טרור ותשתיות כאלו בגדה" - ולדבריו, היא משתמשת בתושבים כמגן אנושי לשם קידום המטרה הזו.

הפלסטנים שנהרגו באזור ג'נין הלילה
הפלסטנים שנהרגו באזור ג'נין לפנות בוקר

חילופי האשמות בין חמאס לאנשי אבו מאזן

אומנם בשגרה אלפי ערביי ישראל נכנסים לג'נין מדי יום לצורך מסחר, אך לצד המאמצים שמובילה מערכת הביטחון לשיפור הכלכלה - מבינים שם כי "תשתיות הטרור שמאפיינות את העיר רחוקות מלהיעלם, ובפרט הכוח הרב של חמאס הוא אתגר אמיתי למנגנוני הביטחון הפלסטינים שנדרשים לשחק בחכמה כדי למנוע אירועים חריגים".

כך, רק לפני שבוע נתפסו שני המחבלים האחרונים שנמלטו מכלא גלבוע בג'נין בעודם בחיים. כוחות הביטחון נכנסו לעיר באישון לילה וכיתרו את הבית שבו הסתתרו הנמלטים, איהם כממג׳י ומונאדל אינפיעאת, במזרח העיר ופתחו באש לעבר הבית - ואז יצאו המחבלים בריצה בידיים מורמות, והסגירו את עצמם לידי הכוחות. מה שראש הממשלה בנט כינה אז "אתה מה שהתקלקל - אפשר לתקן" - חימם את המצב מעבר לגדר. לדברי הגורם הביטחוני, אבו מאזן ואנשיו ספגו השמצות בדמות "הרשות סייעה לתפוס את המחבלים", ונראה כי במקביל חמאס מנצל את האירועים האחרונים כדי לקבוע את המשוואה.

מרחב ג'נין (צילום: google maps)
צילום: google maps

מפעל הטרור בג'נין גורר את הצעירים לעימותים - ובחמאס תוקפים את התיאום הביטחוני

"האירוע שהתרחש בכפר ברוקן שבצפון הגדה הוא הפעם לא התנגשות של כוחות הביטחון עם אנשי פת"ח או אנשי מנגנונים, אלא עם אנשי חמאס - ולכן הוא נחשב לחריג מבדרך כלל", הבהיר הגורם ששוחח עימנו - זאת על אף שלאורך החודשים האחרונים אירעו כמה היתקלויות בין כוחות צה"ל לחמושים בג'נין. הנוכחות החזקה של חמאס באזור גוררת את הצעירים הפלסטינים בין רגע מתפיסת המקום של הזדהות ללקיחת חלק במפעל הטרור. במערכת הביטחון מביעים חשש מכך שארגון הטרור משקיע משאבים כדי להחדיר את הגישה הקיצונית בקרב הצעירים כבר במהלך לימודיהם בבתי הספר, משקיע בכך לא מעט כספים - ומעודד אותם לצאת ולהתעמת עם כוחות צה"ל.

אלו ארבעת המחבלים שנהרגו בחילופי האש, בעזה מאיימים: "ישראל תשלם את המחיר"

במבצע הסיכול של כוחות הביטחון שהפך לתקרית חריגה - שבה נפגעה חוליית המחבלים נהרגו שלושת אנשי הזרוע הצבאית של חמאס: אחמד זהראן, מחמוד חמידאן שהשתחרר רק לפני כשלושה חודשים מהכלא הישראלי וזכריא בדואן. הרוג נוסף הוא איש הג'יהאד האיסלאמי אוסאמה סבח ובעקבות כך - איימו בארגון כי ישראל "תישא במחיר על כל פשעיה ועל הטרור נגד אנשינו. דם ההרוגים לא יהיה לשווא - והמחיר יהיה כבד".

אחמד זהראן
אחמד זהראן
אסאמה צבח
אסאמה צבח
מחמוד חמידאן
מחמוד חמידאן

במערכת הביטחון רואים בתיאום הביטחוני אבן יסוד ואינטרס משותף לישראל ולרשות הפלסטינית כאחד. אולם, בחמאס מנצלים אירועים חריגים מסוג זה ואת האווירה המתוחה שנמשכת גם כמה חודשים אחרי מבצע "שומר החומות", כדי לתקוף את התיאום הביטחוני: "העלייה בהרוגים היא תוצאה של התיאום הביטחוני התמשך ושל פגישות הנורמליזציה. זה מחייב את הרשות לסיים את התיאום הביטחוני".

זכריא בדואן
זכריא בדואן

במערכת הביטחון יודעים כי הרשות הפלסטינית מצידה מנסה להתרומם מהמצב ולהכות בחמאס בחזרה. לכך מצטרפים ההפקעה של עשרות נכנסים של חמאס על ידי ממשלת סודן והניסיון להציג בתקשורת את המציאות המחפירה בעזה שבה אנשי חמאס לא מוותרים על העושר. יחד עם זאת, גורמים המעורים במציאות הביטחונית סבורים כי המאבק בין השתיים רחוק מלהיות שוויוני והתדמית של חמאס עדיין חזקה יותר באופן משמעותי.

אבו מאזן נחלש? 78% דורשים את התפטרותו ויש שלא האזינו לנאום שמלא בהבטחות שווא

ומה לגבי הנאום של אבו מאזן ביום שישי האחרון? בקרב הציבור הפלסטיני יש שבכלל נמנעו מלהאזין לנאומו שנחשב למתון מכאלו שנשמעו בשנים האחרונות, וטענו כי הם מאסו מהבטחות שווא ונאומים ריקים מתוכן. יש שעוד הוסיפו והטיחו: למה אבו מאזן מציב לישראל אולטימטום של שנה לסגת מהשטחים הפלסטינים – במקום לעשות זאת כאן ועכשיו? 

שוחח עם בני משפחת יוסף. הנייה (צילום: רויטרס, חדשות)
בחמאס תוקפים את התיאום הביטחוני. אסמאעיל הניה | צילום: רויטרס, חדשות

על המגמה הזו גם מעיד הסקר שפרסם לפני כמה ימים מכון הסקרים הפלסטיני של ח'ליל שקאקי – שלפיו חמאס ממשיך להתחזק בשטחים על חשבון אבו מאזן. כך לדוגמה, 78% דורשים את התפטרותו של אבו מאזן ו-73% אינם מרוצים מתפקודו. עוד עולה ממנו כי 80% מאמינים להבטחות חמאס על עסקת השבויים והנעדרים ו-71% אף סבורים כי ארגון הטרור ניצח ב"שומר החומות". ומה לגבי הנאום של אבו מאזן ביום שישי האחרון? 

על פי הסקר, 73% תומכים בקיום בחירות כלליות, אך 34% יצביעו בעבור אבו מאזן – מול 56% שהצהירו כי יצביעו לאסמאעיל הניה. גם השחיתות שקיימת בקרב הרשות הפלסטינית היא לא סוד, אך נראה כי יש לה השפעה על התסכול של התושבים בגדה – שהרי 83% סבורים כי קיימת שחיתות במוסדותיה.

מחמוד עבאס, אבו מאזן, הרשות הפלסטינית (צילום: רויטרס)
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן מאבד את כוחו? | צילום: רויטרס

אווירה של חיכוכים היא קריאת אזהרה לישראל ולרשות הפלסטינית

במערכת הביטחון מזהים מגמה שבה האווירה של החיכוכים בג'נין והסחר באמצעי לחימה בלתי חוקיים, שהולכים יד ביד עם הנרטיב של ההתנגדות הם שני צירים חזקים שמושכים את הצעירים הפלסטינים אליהם. אלו הופכים את ג'נין לגזרה שמתנגדת לנוכחות של צה"ל ולנורמליזציה עם ישראל. האם יש תקווה לשינוי המצב? "מה שבטוח הפתרון בעיר הזו הוא לא נקודתי ומחייב בראש ובראשונה את הרשות הפלסטינית לפעול מתחת לאף של גורמי הטרור", ציין הגורם הביטחוני.

חילופי אש בג'נין
חילופי האש בג'נין לפנות בוקר

בינתיים, התנועות והפלגים ברצועה ובראשם החמאס קוראים להתכנס לאחר תפילות אחר הצוהריים בתזמון אחיד - על רקע מות המחבלים בג'נין ובעוטף ירושלים. במקביל, במערכת הביטחון עוקבים מקרוב אחר הרשתות הפלסטיניות, שם קוראים לקיים מחאות בתוך הכפרים ויש שאף משמיעים את זעמם ומעודדים "אינתיפאדה 3" – אך זה עדיין לא קולקטיב. בישראל מאמינים כי אם הרשות הפלסטינית תפקח את עיניה בזמן, נוכל למנוע את הסכנה הבאה - אבל יודעים שאם זה לא יקרה עכשיו, ייתכן שיהיה מאוחר מדי.