ארגון זכויות האדם אמנסטי, שפרסם את רשימת 50 אלף מספרי הטלפון שסומנו כיעדים פוטנציאליים לפריצה, מבהיר היום (רביעי) כי מעולם לא קשר בין חברת NSO לבין רשימה זו. בחברת NSO טוענים כי מדובר בסיבוב פרסה, אולם בארגון הזכויות מפנים אצבע מאשימה כלפי חלק מכלי התקשורת ומדגישים כי הם אחראים ליצירת קשר זה.

באמנסטי הבהירו: "קבוצת NSO היא קצה הקרחון של השימוש לרעה בסייבר התקפי ישראלי ובנשק ישראלי, ואף על פי שלתפיסתנו היא אחראית לשימוש לרעה במוצריה - היא אינה האחראית הבלעדית לכך. האחריות הגדולה ביותר מוטלת על משרד הביטחון".

וואטסאפ ועוד אפליקציות (צילום: Gabriel_Ramos, ShutterStock)
"ל-NSO אין קשר ל-50 אלף היעדים הפוטנציאלים" | צילום: Gabriel_Ramos, ShutterStock

על רקע טענותיה של אמנסטי, מערכת N12 מצאה הודעה של הארגון שלפיה נמצאו נגעים של תוכנת "פגסוס" במכשירי אייפון שונים. בהודעה, שפורסמה ב-19 ביולי, כתבה סגנית מנהלת אמנסטי, טק דנה אינגלטון: "כולם נמצאים בסיכון, ואפילו ענקיות טכנולוגיה כמו אפל – לא מצוידות להתמודד עם היקף המעקב העצום העומד על הפרק".

עוד היא הוסיפה: "קבוצת NSO כבר לא יכולה להסתתר מאחורי הטענה שתוכנות הריגול שלה משמשות רק למאבק בפשע. ישנן עדויות מוחלטות לכך שנעשה שימוש שיטתי בתוכנות ריגול של NSO לצורך דיכוי והפרות זכויות אדם אחרות. קבוצת NSO חייבת להפסיק מיד למכור את הציוד שלה לממשלות עם רקורד של ניצול זכויות אדם".

"ישנן עדויות מוחלטות לכך שנעשה שימוש שיטתי בתוכנות ריגול של NSO לצורך דיכוי והפרות זכויות אדם אחרות"

מתוך הודעה שפרסם הארגון ב-19 ביולי

בתחקיר שפורסם על ידי 17 ארגוני תקשורת ביום ראשון נטען כי פגסוס של NSO שימשה לפריצת טלפונים חכמים ששייכים לעיתונאים, פקידי ממשלה ופעילי זכויות אדם. חברת NSO הישראלית דחתה את הדיווח וטענה כי הוא "מלא בהנחות שגויות ותיאוריות לא מאושרות". בחברה הבהירו היום שלא ימשיכו לשתף פעולה עם התקשורת ומדגישים כי רשימת מספרי "היעדים הפוטנציאלים" לא קשורים אליהם.

בסוכנות הידיעות רויטרס מדווחים שישראל הקימה צוות שייבחן האם תוכנות ריגול של חברת הסייבר הישראלית אך נמכרו לאנשים שעשו בהם שימוש לרעה. על פי הדיווח בראש הצוות עומדת המועצה הישראלית לביטחון לאומי, שכפופה לראש הממשלה נפתלי בנט. דובר חברת NSO התייחס להתפתחות ואמר לרויטרס: "אנו מברכים על כל החלטה שקיבלה ממשלת ישראל, ואנחנו משוכנעים שפעילות החברה היא ללא פגם".

בתוך כך, ראש יחידת המודיעין הפיננסי של מקסיקו הצהיר כי הממשלה הנוכחית לא חתמה על חוזים עם חברות המשמשות לרכישת תוכנת הריגול הישראלית. "כל זה נעשה תחת הממשל הקודם: אלה היו טקטיקות שליטה, הפחדה ומניפולציה", אמר. גם ראש ממשלת צרפת, ז'אן קסטקס, קרא לנשיא המדינה מקרון לבצע סדרת חקירות בנושא.

תגובת ארגון אמנסטי אינטרנשיונל ישראל: "התנועה הודיעה למן הפרסום הראשון כי אינה מפרסמת באופן מלא את פרטי ההקשר בין רשימת 50 אלף המספרים לבין לקוחותיה של NSO והחברה עצמה, מטעמים של אבטחת מידע ושמירה על ביטחונם של מקורות. ברור לנו שזה סימן שאלה גדול שהתקשורת מעלה, ובצדק. לכשנוכל להרחיב - נעשה זאת מיד".