ממשלת הונגריה, בראשותו של ויקטור אורבן, משתמשת בכלי נשק חדש במלחמתה בפעילי זכויות האזרח – תוכנת ריגול תוצרת ישראל. בעיתון הבריטי הגרדיאן מדווחים כי תוכנת הריגול הפולשניות נמכרה לגופים רבים נוספים ברחבי העולם ופגעה בעשרות אלפי פעילי זכויות. בפרויקט החקירה, שמנוהל על ידי ארגון עיתונות צרפתי, טוענים כי התוכנה הופעלה נגד יותר מ-50 אלף משתמשים מאז שנת 2016.

ברשימת הנפגעים נמצאים כאמור פעילי זכויות אדם רבים, בהם עיתונאים ועורכי דין. תוכנת הריגול "פגסוס", שפותחה על ידי ישראלים, מצליחה להתחבר למכשירי האייפון והאנדרואיד ומאפשרת למפעיליה לחלץ הודעות, תמונות ותכתובות דואר אלקטרוני ללא הפרעה. כמו כן, המפעילים יכולים להקליט שיחות מרחוק וכן להפעיל בסתר מיקרופונים. 

ריגול מודיעין עסקי (צילום: 123rf)
תוכנת ריגול, אילוסטרציה | צילום: 123rf

הגרדיאן ושותפיו לחקירת המקרה הודיעו כי יחשפו את זהות האנשים שמספרם הופיע ברשימה כבר בימים הקרובים. לדבריהם, מדובר במאות מנהלים עסקיים, אנשי דת, אקדמאים ועובדי ארגונים ממשלתיים או לא ממשלתיים – לרבות שרי ממשלה, נשיאים וראשי ממשלה. כמו כן, יותר מ-180 עיתונאים בגופי תקשורת מובילים בעולם מופיעים ברשימה.

מחקירת האירוע עולה כי גם הטלפון של הכתב המקסיקני ססיליו פינדה בירטו שנרצח – נמצא תחת מעקב. נדגיש כי הטלפון של פינדה בירטו מעולם לא נמצא ולכן לא היה ניתן לבצע לקבוע עד היום שאכן היה נגוע בתוכנת הביון פגסוס. בקבוצת NSO הישראלית הדגישו כי גם אם הטלפון של הכתב המקסיקני היה תחת מעקב, אין פירוש הדבר שהנתונים שנאספו מהטלפון שלו תרמו למותו.

תגובת החברה הישראלית
 
קבוצת NSO הישראלית הכחישה באמצעות עורכי דינה את ה"טענות הכוזבות" שהועלו על פעילות לקוחותיה. החברה הדגישה כי "היא תמשיך לחקור את כל הטענות על אמינות השימוש לרעה בתוכנת הביון ותנקוט בפעולות מתאימות".

החברה תיארה את המספר 50 אלף כ"מוגזם" וטענה שהיא מוכרת את תוכנות הריגול רק לגורמים צבאיים, רשויות אכיפת חוק ומודיעין ב-40 מדינות. ולדבריהם, הם שומרים בקפדנות על כיבוד זכויות אדם ומדגישים כי אותם פעילי זכויות אדם ועורכי דין שנפגעו היו קורבן למעקב על ידי ממשלות אוטוריטריות.