א' וג' הם חבריו לנשק של בראל חדריה שמואלי ז"ל, לוחם מג"ב שנהרג מירי במהלך התפרעויות בגדר רצועת עזה. עד לא מזמן הם שירתו יחד בימ"ס, יחידת העילית של מג"ב וחלקו את אותו חדר בצוות. עכשיו, מול המצלמות שלנו הם לא מהססים לצאת בביקורת קשה כלפי התנהלות המפקדים בשטח וסותרים את דברי הרמטכ"ל אביב כוכבי שלפיהם נוהלי הפתיחה באש בגזרה לא השתנו, ואת הטענות כי המפקדים לא כובלים את ידי הלוחמים.

"כל הסיטואציה שקורית ברצועת עזה היא מאוד של הכלה ומאוד להיות מוסריים כלפי הצד השני", טוען א'. "אני אישית הייתי שם לא מעט בימי שישי, הייתי רואה שם ניסים כמעט כל שבוע. בתקופה האחרונה הנהולים היו מאוד ברורים - שגם אם אתה רואה בן אדם מחזיק בקבוק תבערה או רימון רסס כשהוא מגיע והוא רוצה לבצע ולזרוק אותו על איזשהו רכב, או על איזשהו משהו שעומד על הגדר, כל עוד אתה לא מקבל אישור ממג"ד, מח"ט או מי שלא הגדירו - אסור לך לבצע".

הרמטכ"ל כוכבי, הבוקר בבית משפחת חדריה-שמואלי (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק "צועדים בדרך בראל")
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק "צועדים בדרך בראל"

א' מעיד: "אני אישית ראיתי סיטואציה כזאת של חיילים בגדוד שזרקו עליהם בקבוקי תבערה ונשרפו להם בגלל זה הרגליים והם היו צריכים לרוץ ולהתגלגל בחול, והיה צלף מגדוד אחר שאמר שראה את המקרה והוא לא ירה כי לא היה לו אישור". לדבריו, "פעם אחת ראיתי, בדיוק באזור איפה שבראל נפגע, ראיתי רימון רסס שפשוט הושלך לעבר לוחמים וקצינים. ראיתי לוחם עף שלושה-ארבעה מטרים מההדף של הרימון. זה היה סוג של סוף ידוע מראש. מאוד מצער שזה קרה לחבר שלנו, לבראל. כולנו בשוק מזה. תכל'ס, זה כן יכול היה להימנע".

"פעם היה מותר לירות אם היית רואה מסית שמגיע עם איזשהו מטען או משהו לגדר", מציין א'. "היית יכול לירות בו כדור חי ואחר כך לדווח". לדבריו, הוא לא יודע מדוע נוהלי הפתיחה באש השתנו: "לחצים בין-לאומיים, אני לא יודע, אני לא נכנס לשיקולים האלה. היית מגיב בשטח, אחרי כל שבוע היו ממש מסרסים את הלוחמים. אנחנו מאוד רוצים לצאת מוסריים כלפי האויב, אבל כלפי עצמנו, כלפי החיילים שלנו, אנחנו לא מוסריים בעליל".

ג' מוסיף: "בסופו של דבר אני לא יודע אם מישהו ייקח על זה אחריות, לדעתי לא, אבל בסוף צריך להבין שאנחנו לא יכולים ליפול כמו ברווזים וכולם ישתקו. זו עוד משפחה שמאבדת את הבן שלה. במקום שהבן יקבור את ההורים, ההורים קוברים את הבן. וזה הכי עצוב בעולם וזה הכי קשה בעולם".

בראל חדריה שמואלי ז"ל (צילום: דוברות המשטרה)
בראל חדריה שמואלי ז"ל | צילום: דוברות המשטרה

א' מדגיש כי הביקורת שהוא וחברו מעבירים נועדה לא כדי לפגוע בצה"ל אלא כדי למנוע את ההרג הבא: "שנינו מאוד אוהבים את המדינה, אנחנו לא חס וחלילה רוצים עכשיו שכל הצבא ילך הבייתה. אין לנו ארץ אחרת, אין לנו צבא אחר, אבל עם זאת, אנחנו פשוט רוצים למנוע את ההרג הבא שיכול לקרות מעבר לפינה. עכשיו זה ברצועת עזה, זה יכול להיות מחר באיזו הפרת סדר בשכם. הפקודות לא השתנו והן גם רק הוחמרו משבוע לשבוע".

בדברים שנשא ביום חמישי האחרון הרמטכ"ל אביב כוכבי בטקס חילופי מפקדי חיל הים בבסיס הקריה בתל אביב הוא התייחס לתקרית - והדף את הטענות והביקורות. כוכבי אמר כי "החיילים והמפקדים מצוידים בכל הכלים ובהוראות פתיחה באש חדות וברורות. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד והיא אינה אלא שקר מוחלט. כל חייל הניצב בפני איום וסכנת חיים, בשגרה או בלחימה, רשאי, צריך ומחויב לפעול בחדות, לחתור למגע ולסכל את האיום".

באיגרת שפירסם במוצאי שבת למפקדי צה"ל הוסיף כי "חברה שלא תגבה את חייליה ומפקדיה גם כשטעו, תגלה שאין מי שיילחם עבורה. הנכונות לשאת באבדות היא תנאי לחוסן לאומי, והחוסן הוא תנאי להמשך הקיום".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל משתתף בצער המשפחה. נוהל הקרב וההיערכות המבצעית בוצעו בצורה יסודית ומקיפה וכללו תגבור של כוחות. לא נמצא פער ביחס להוראות הפתיחה באש, והן לא שונו בשום שלב. נמצא שגם באירוע זה בוצע ירי משמעומתי כחלק מהמודדות עם התפרעויות".