המו"מ יתחדש לאחר הפסקה של כ-3 חודשים: לאחר  שהיו תקועות בעקבות הבחירות באירן והמתנה להשבעת הממשלה החדשה, אירן הודיעה היום (שלישי) כי השיחות לחידוש הסכם הגרעין יחודשו בשבועות הקרובים – כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית במדינה. 

"כל ישיבה תדרוש תיאום מוקדם והכנת סדר יום", אמר דובר משרד החוץ האירני. "כפי שצוין בעבר, שיחות וינה יחודשו בקרוב ובמהלך השבועות הקרובים".

המעצמות קיימו עד כה בווינה שישה סבבים של שיחות עקיפות בין ארה"ב ואירן כדי לנסות ולברר כיצד שני הצדדים יכולים לחזור ולעמוד בתנאי הסכם הגרעין, ממנו פרש ב-2018 נשיא ארה"ב הקודם דונלד טראמפ. השיחות הופסקו ביוני האחרון, בהמתנה לבחירת ממשלה חדשה בטהרן.

בתוך כך, נאומו המוקלט של נשיא אירן החדש אברהים ראיסי שודר היום בעצרת האו"ם, ובו הודה הנשיא שהוא תומך בחידוש השיחות בתמורה לביטול הסנקציות האמריקניות. ראיסי תקף בדבריו את ארה"ב ואת מדיניותה, האשים ב"פשעים נגד האנושות" נוכח הסנקציות שהוטלו על ארצו בזמן הקורונה וקבע כי ארה"ב לא זוכה לאמון מבית ומחוץ.  

אירן, הסכם הגרעין, וינה (צילום: רויטרס)
השיחות בווינה | צילום: רויטרס

בשבוע שעבר דווח ב"ניו יורק טיימס" כי אירן יכולה לייצר את החומרים הדרושים לראש נפץ גרעיני בתוך כחודש. על פי אותו דיווח, מומחים שסקרו את נתוני דוחות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הסבירו כי בטהרן פעלו בחודשים האחרונים לייצר דלק גרעיני ובכך התקרבו מאוד לסף פצצה גרעינית. עם זאת, המומחים מדגישים כי אירן עדיין תזדקק לפרק זמן משמעותי נוסף כדי להפוך אותו למבצעי.

בדוח שפרסם גוף מומחים פרטי בארה"ב בשם "המוסד לביטחון לאומי ומדע" נכתב כי המרוץ של אירן להעשיר אורניום בהיקף של 60% (קצת מתחת לסף הנדרש להגיע לפצצה גרעינית) - הביא אותה ליכולת להפיק דלק גרעיני המספיק לחמש ראש נפץ גרעיני ראשון בתוך כחודש, שני בתוך פחות מ-3 חודשים וראש נפץ גרעיני שלישי בתוך פחות מ-5 חודשים.

איברהים ראיסי, אירן (צילום: רויטרס)
נשיא אירן החדש: אברהים ראיסי | צילום: רויטרס

"אירן לא מכבדת את ההסכמים שעליהם חתמה, ואין סיבה להאמין שתכבד הסכמים שעליהם תחתום בעתיד. הגיעה השעה לפעולות", אמר שר הביטחון בני גנץ בנאום שנשא בשבוע שעבר בכנס המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן בהרצליה.

"אני קורא למדינות שעדיין חברות בהסכם הגרעין, להטיל את הסנקציות הקבועות בהסכם", אמר גנץ. "זה הזמן לבצע 'סנאפבק'. המאמץ מול אירן וגם מול אפגניסטן ומדינות נוספות, אינו עניין מזרח תיכוני או מערבי בלבד. 'שליחים' יכולים לקום בכל מקום בעולם. זו העת שכל המעצמות ובהן גם רוסיה וסין יירתמו למאבק לשמירה על היציבות העולמית".