שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד הציג הערב (ראשון) מתווה מקיף לשינוי המדיניות הישראלית מול רצועת עזה וחמאס. לפי המתווה שהגדיר כ"מהלך רב שנתי של כלכלה תמורת בטחון", יותנה שיקום התשתיות ברצועה בתמורה להתחייבות מצד חמאס לשקט ארוך טווח. בשלב השני יקודמו בניית הנמל הימי בעזה וחיבור תחבורתי עם הגדה.

בנאום שנשא לפיד בכנס המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, הבהיר כי הכוונה אינה לנהל מו"מ מול חמאס, וכי "מבחינת ישראל הגוף המייצג של הפלסטינים הוא לא חמאס, אלא הרשות הפלסטינית". הוא הוסיף כי "קידומה של נוסחת כלכלה תמורת בטחון, ייאלץ את החמאס להסביר לתושבי עזה למה הם חיים בתנאים של עוני ומחסור".

הצגת המתווה של לפיד לרצועת עזה מגיעה לאחר יומיים של חילופי אש ומתיחות בסביבות הרצועה, כאשר גם אמש נורתה רקטה לעבר שדרות וצה"ל תקף בתגובה מטרות חמאס בעזה. לפיד הבהיר כי ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הביטחון בני גנץ "מכירים את העמדה ותומכים בעקרון העומד מאחוריה".

רקטות נורות מעזה לישראל במהלך מבצע שומר החומות (צילום: Khalil Hamra, ap)
"המדיניות שבה נקטה ישראל עד היום לא שינתה מהותית את המצב". רקטות נורות מעזה | צילום: Khalil Hamra, ap

בנוסף לכך, חשף לפיד כי הוא כבר ניהל "שיחות הכנה רבות עם גורמים בעולם הערבי ובעולם המערבי, שבוחנים את הרעיון". בין הגורמים שעימם שוחח לפיד, הוא ציין את השלטונות במצרים, במדינות המפרץ, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב והאיחוד האירופי.

המתווה שהציג לפיד מחולק לשני שלבים, כאשר בשלב הראשון ישוקמו מערכות החשמל, הגז, המגורים והתחבורה, וכן ישופרו משמעותית שירותי הבריאות ברצועה וייבנו מתקני התפלת מים. לפי התוכנית, "הקהילה הבינלאומית תפעיל מנופים על החמאס כדי לסייע במאמץ למנוע את התעצמותו". לפיד הבהיר כי יוקם מנגנון לפיקוח כלכלי שיימנע הסטת משאבים להתעצמות חמאס.

"כל הפרה מצד חמאס תעצור את התהליך"

לפיד הוסיף כי "תהליך השיקום ההומניטרי יוגדר מראש ב'אבני דרך', שלכל אחת מהן יוקצה זמן קבוע". בנוסף לכך, קבע כי "כל הפרה מצד חמאס תעצור את התהליך". הוא הבהיר כי הנוסחה הביטחונית לאורך השלב הראשון הוא "שקט תמורת שקט", ומבהיר כי "אנחנו מוכנים לתת יותר מבעבר".   

בשלב השני, המותנה בהצלחת השלב הראשון, תונח תוכנית מסודרת של "כלכלה תמורת ביטחון". חמאס יחוייב להסכים לתנאי הקוורטט, ובתמורה "תושבי עזה וחברי הקהיליה הבינלאומית יקבלו תוכנית מעשית ומקיפה שתבהיר איך ייראו החיים בעזה אם וכאשר ההתעצמות תיעצר, השקט ישמר, ותופעל הנוסחה".

בני גנץ, יאיר לפיד ונפתלי בנט יושבים יחד (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"מכירים את העמדה ותומכים בעקרון העומד מאחוריה". בנט וגנץ יחד עם לפיד | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

לפיד המשיך בתיאור התוכנית, לפיה "במסגרת השלב השני יקודם פרוייקט האי המלאכותי מול חופי עזה, שיאפשר בניית נמל ימי. יקודם פרוייקט תחבורתי לחיבור בין רצועת עזה לגדה". בנוסף לכך, יקודמו במסגרת שלב זה "השקעות בינלאומיות בתוך הרצועה ופרוייקטים כלכליים משותפים לישראל, מצרים והרשות הפלסטינית".

לפיד הבהיר כי מי שיממן את ההשקעות יהיו האיחוד האירופי, ארצות הברית, קרן המטבע העולמית והבנק העולמי, אליהן יצורפו מדינות המפרץ ובראשן איחוד האמירויות. במסגרת השלב השני גם תהפוך הרשות הפלסטינית לגורם המרכזי שיעבוד מול ישראל על קידום הפרוייקטים השונים. "הרשות תקבל לידיה את הניהול הכלכלי והאזרחי של הרצועה", מסביר לפיד.

יאיר לפיד מבקר באיחוד האמירויות (צילום: רויטרס)
"ניהלתי שיחות הכנה רבות עם גורמים בעולם הערבי והמערבי". לפיד עם שר החוץ של איחוד האמירויות | צילום: רויטרס

לפיד אמר עם תחילת דבריו כי היוזמה מגיעה מפני ש"המדיניות שבה נקטה ישראל עד היום לא שינתה מהותית את המצב". לדבריו, "רק הלילה תקפנו ברצועה אחרי שיגור רקטה, התושבים שוב ירדו למקלטים. אנחנו צריכים לשנות כיוון". הוא הבהיר כי "מטרתו של מהלך כזה היא לייצר יציבות משני צידי הגבול. בטחונית, אזרחית, כלכלית ומדינית. הקהילה הבינלאומית ותושבי עזה צריכים לדעת שהטרור הוא המחסום בינם לבין חיים נורמליים".

שר החוץ התייחס לנושא המדיני והאפשרות להתקדם במו"מ מול הפלסטינים, וציין כי "התנאים הפוליטיים, גם בישראל וגם ברשות, לא מאפשרים התקדמות בציר המדיני בעת הנוכחית". עם זאת, אמר לפיד כי "בקונטקסט רחב, אפשר לומר שהתנעה של תהליך הסדרה בעזה, תייצר תנאים נוחים יותר למשא ומתן מדיני בעתיד, אם וכאשר יבשילו התנאים".