המאחז מתפנה - לא בכוח אך גם לא באופן המוני: תושבי מאחז אביתר, שצריכים לעזוב עד השעה 16:00 היום (שישי) במסגרת המתווה שאושר, רוצים להימנע מעזיבה המונית. תושבי המאחז, שהסכימו להתפנות בתמורה לנוכחות צבאית במקום ולבדיקת הזכאות על הקרקע, מנסים למנוע תיעוד שייתפס כ"תמונת ניצחון" בתקשורת הפלסטינית.

המחלוקת שמטלטלת את מועצת יש"ע: "אחרי ששרון חירב וגירש, טבעי שנחשוד בבנט שמזגזג" | מגזין N12

מאחז אביתר (צילום: TPS)
הצבא נערך לתפוס נוכחות במקום | צילום: TPS

בשל כך, בשעות האחרונות עזבו תושבי אביתר את המאחז ב"טפטופים" ולא בבת אחת. עד לשעה 16:00 אמור המאחז להישאר ריק מנוכחות אזרחית. הממשלה הבטיחה להציב במקום כוח צבאי ולקיים בדיקה מקיפה שתקבע אם מדובר בקרקעות מדינה. בכפוף לבדיקה, תוצב במקום גם ישיבה שתבטיח נוכחות אזרחית.

מאחז אביתר (צילום: AP)
התושבים אמורים להמשיך להתפנות כיחידים | צילום: AP
מאחז אביתר (צילום: פלאש 90)
הממשלה רצתה להימנע ממראות פינוי בכוח | צילום: פלאש 90

מחאה נגד ההסכם: "כניעה לעבריינים"

אך לא כולם מרוצים מההסכם לפינוי שקט: תנועת "שלום עכשיו" מתחה ביקורת על התנהלות מפלגות העבודה ומרצ. "הורוביץ ומיכאלי היו חייבים לעשות הכל כדי למנוע את הסכם הכניעה המביש עם עברייני אביתר", מסרו בשלום עכשיו. פעלי התנועה תלו היום מחוץ לבתיהם של השרים מיכאלי והורוביץ שלטים שמצטטים מתוך מצעי מפלגות העבודה ומרצ.

בציטוט מתוך מצע העבודה נכתב: "התנחלויות ומאחזים מבודדים אינם תורמים לביטחון ישראל ומהווים מכשול לכל הסדר מדיני". וזה הציטוט מתוך מצע מרצ שהופץ במסגרת המחאה: "ישראל תפסיק כל פעילות של התיישבות בהתנחלויות. מרצ תפעל לפירוק המאחזים הבלתי חוקיים".

אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז (צילום: N12)
אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז | צילום: N12

בשלום עכשיו הוסיפו: "נראה שבניגוד לאגף הימני בממשלה שנלחם עבור הציבור שלו, השניים הפנו עורף לקהל הבוחרים שלהם ונתנו הכשר להלבנת מאחזים. מרצ והעבודה חייבות להפנים שכוחן בממשלה שווה לכוח של סער ובנט, ולהיאבק על תפיסת העולם שלהן. אחרת הן תיזכרנה כמי שהיו שותפות לממשלת ימין על מלא. הגענו הבוקר כדי להזכיר להורוביץ ומיכאלי מה הם הבטיחו לבוחרים שלהם".

אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז (צילום: N12)
אחרוני התושבים באביתר עוזבים את המאחז | צילום: N12
תנועת שלום עכשיו  (צילום: שלום עכשיו)
המחאה של תנועת שלום עכשיו | צילום: שלום עכשיו

וגם במועצת יש"ע חלוקים בדעתם. בעוד נרשמת תמימות דעים יחסית בנוגע להסכם הפינוי, ניצבת השאלה הגדולה יותר - האם לתמוך בראש הממשלה בנט, מנכ"ל המועצה לשעבר, ולהביע בו אמון. יו"ר המועצה דוד אלחייני טען הבוקר כי "נתניהו לא היה מגיע להסכם כזה וגם לא היה עומד בו". ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, מתח ביקורת על דבריו ואמר: "הממשלה תקיים את ההסכם באביתר. גם נתניהו קיים את ההסכמים שעשה איתי בנושאי התיישבות".

מאחז אביתר (צילום: AP)
התושבים הסכימו להתפנות בתמורה לנוכחות צבאית ובדיקת קרקעות | צילום: AP

דגן הוסיף: "אני שומע את דבריו של חברי דוד אלחיאני, דעתו של דוד לגיטימית וניכר שהדברים באים מדם ליבו, אך יחד עם זאת ומתוך כבוד רב אליו, אני מרשה לעצמי לחלוק עליו. גם אני סבור כי הסכם הפשרה להסדרת אביתר, מול ממשלת ישראל הוא הסכם חשוב, ויביא לסקר קרקע, הכרזה על אדמת מדינה ובעקבות כך להקמת ישיבה עם משפחות, ולאחר סיום הליכי ההסדרה הקמת התיישבות קבע במקום. אני סבור ובטוח כי כפי שתושבי אביתר היקרים מקיימים היום, בכאב גדול, את חלקם בהסכם, כך גם ממשלת ישראל תממש את חלקה בהסכם ככתבו וכלשונו".

מאחז אביתר (צילום: AP)
התושבים מקווים שבדיקת הקרקעות תאפשר חזרה בעתיד | צילום: AP

נוסח ההסכם:

  1. כלל האזרחים השוהים באביתר יעזבו את המקום באופן עצמאי עד יום שישי הקרוב בשעה 16:00
  2. תכולת המבנים הקיימים במקום תפונה ובאחריות המועצה לנעול את המבנים כשהם ריקים עד ל-9.7.2021
  3. הצבא יבטיח באופן מיידי נוכחות רציפה של כוח במקום
  4. מערכת הביטחון תבצע הליך של סקר קרקע במקום והוא יושלם במהירות האפשרית. במקביל, תוכן הצעה עקרונית לתכנית מתאר
  5. האדמות שיימצא כי ניתן להכריז עליהם כאדמות מדינה, יוכרזו, והשטח שלא יוכרז - יפונה
  6. בכפוף להשלמת ההליכים התכנוניים הנדרשים, תתאפשר הקמת ישיבה ומגורים נלווים לה ולמשפחות צוות הישיבה. לשם כך צוין במתווה כי יעשה ככל הניתן שימוש בצו תכנון מיוחד
  7. כפוף לכלל אישורי הממשלה הנדרשים, המדינה תאפשר נוכחות קבע אזרחית במקום. נאמר כי אופי הנוכחות המדויק ייקבע בתיאום בין ראש הממשלה, שר הביטחון וראש המועצה האזורית שומרון

אור רביד ועופר חדד השתתפו בהכנת הידיעה.