שלוש הרקטות שנורו אתמול (רביעי) בצוהריים מלבנון לצפון הארץ מהוות תזכורת לנפיצות של הגבול הכי מטריד ומאיים, זה שמעברו השני שוכנת מדינת חיזבאללה. רק שלשום הגענו לכאן, לגבול הזה, בניסיון ללמוד מתצפית של כמה שעות על מצבה של השכנה מצפון, שמתמודדת בחודשים האחרונים עם אחד המשברים הקשים בתולדותיה - מדינה בקריסה.

"המצב קשה, זו טרגדיה", אמר לנו אזרח לבנוני, שיעי שחי באחד הכפרים הסמוכים לגבול, ותיאר תמונה קשה במיוחד. מחיר הדלק עלה לאחרונה וחצה את רף 10 הדולרים לליטר, החשמל כבר כמעט לא קיים וגם התרופות אוזלות מהמדפים.

היאוש והזעם של תושבי לבנון במשבר הכלכלי (צילום: חדשות 12)
השיחה עם מוחמד, לבנוני שברח לישראל | צילום: חדשות 12

זו המציאות גם באזורים אחרים בלבנון. תושב ביירות הסתכן ושוחח איתנו לנוכח התחושה שאין מוצא, וסיפר: "מבחינתנו המדינה כבר קרסה. האנשים שיכולים לשרוד אלו האנשים שהקרובים שלהם מחוץ ללבנון שולחים להם 100 או 200 דולרים בחודש. בלי זה, האנשים בלבנון היו גוועים ברעב".

כדי לקבל זווית נוספת על המתרחש אצל השכנה מצפון, פגשנו בגבול את מוחמד (שם בדוי), לבנוני לשעבר שנמלט לישראל ושומר על קשר הדוק עם העולם שהשאיר מאחור. "אתה יכול לקבל טיפול בבתי החולים רק אם יש לך כסף", סיפר. "חבר שלי אמר שהוא מפחד שלבת שלו יעלה החום, משום שאין תרופות. הוא ביקש ממני, אז שלחתי לו תרופות".

לדבריו, המצב בכפרי הדרום טוב מזה שבצפון לבנון: "פה יש להם חקלאות, בקר, צאן. בביירות ובצפון, מה אתה יכול לעשות? יש שם רק מבנים ועוני".

במקביל לשיחה ראינו סיורים של האו"ם ושל צבא לבנון, אך זו אחיזת עיניים. למקום הזה יש בעל בית אחד: חיזבאללה. רמז אפשר לקבל עם התמונה של חומייני שנמצאת סמוך לגבול. לא רחוק משם מוצב שלט שגם הפך לאתר תיירות ומרמז על כוונות הארגון: "ירושלים קרובה יותר, אנחנו באים".

היאוש והזעם של תושבי לבנון במשבר הכלכלי (צילום: חדשות 12)
תמונתו של חומייני מעבר לגבול | צילום: חדשות 12

מוחמד מסכים שהשליטה הבלעדית באזור שייכת לארגון הטרור: "כאן זה המעוז הגדול ביותר של חיזבאללה. הוא נמצא בכל מקום, מראש הנקרה ועד כפר שובא. חיזבאללה ורק חיזבאללה".

הכפר כילא שנמצא סמוך לגבול מספר חלק מהסיפור של דרום לבנון ושל השליטה של חיזבאללה באזור. מצד אחד עוני מחפיר ומשבר כלכלי, אך מן העבר השני שגשוג ובנייה - אך רק של מי שמקושר לארגון. לדוגמה, אחד המבנים המפוארים במקום שייך לבכיר חיזבאללה נביל קאוק. מניין הכסף? בלבנון טוענים שהמקור הוא משפחת פיאד, שמתוך שטחה נחפרה המנהרה הראשית של חיזבאללה.

"כל הפוליטיקאים מפחדים מהם", סיפר לנו תושב ביירות שאיתו שוחחנו. "הם יודעים שמי שמתנגד להם דינו מוות. הם מחזיקים בנשק רב ושולטים במדינה מאחורי הקלעים".

ביתו של נביל קאוק (צילום: חדשות 12)
ביתו של בכיר חיזבאללה, נביל קאוק | צילום: חדשות 12

מלבד הטענות הקשות שהופנו נגדו, חיזבאללה מתמודד בזמן האחרון עם משברים נוספים. אתמול חל יום השנה לפיצוץ בנמל ביירות, ובלבנון ממשיכים להפנות אצבע מאשימה כלפי הארגון. יתרה מזאת, ביקורת הושמעה גם בעקבות החתונה המפוארת של בתו של בכיר בארגון, בזמן שהמדינה קורסת.

בסיום השיחה שלנו עם מוחמד הוא השמיע תרחיש אימים שעלול להתממש: פליטים לבנונים שיגיעו לגבול וידרשו סיוע מישראל: "הם מקנאים במי שגר כאן וחי חיים נורמליים. זה יקרה - ולא עוד הרבה זמן. פליטים יבקשו פרנסה וביטחון. נראה אלפי נשים וילדים מגיעים לגבול. נראה מה יקרה אם חיזבאללה יפגע בעם הלבנוני, הכול ישתנה".