לפני כ-15 שנה, בעקבות הפיגועים ההמוניים בטאבה ובראס אל שטן, החליטה ישראל להעלות את דרגת אזהרת המסע לישראלים לחצי האי האהוב והמתויר לרמה הגבוהה ביותר. אתמול (רביעי) הוחלט להוריד את חומרת האזהרה מהרמה החמישית לרמה השלישית בלבד. הסיבות למהלך – לחץ מצרי לתיירות ישראלים בתקופת החגים ושיפור משמעותי ברמת האבטחה שסיפקו המצרים סביב אזורי התיירות.

בשנה האחרונה הלך והתעצם הלחץ המצרי על ישראל להוריד את רמת אזהרת המסע: המצרים משוועים זה מכבר לתיירים ומעוניינים בתוך כך גם בתייר הישראלי. במשך שנים, נהגו להגיע עשרות אלפי ישראלים בתקופת החגים לנפוש בחופי סיני ולמלא את אזורי התיירות שם.

מעבר ללחץ המצרי על ישראל, המצרים נאבקים על שיפור תדמיתה הביטחונית של סיני גם כדי להחזיר את התייר האירופאי למדינה: מאז התרסקות המטוס הרוסי באזור ב-2015 בעקבות מטען חבלה שהוטמן בו בידי פעילי מחוז של סיני של ארגון המדינה האסלאמית, אז נספו כל 224 נוסעיו, החופים עומדים כמעט ריקים מתיירים מרחבי העולם.

פלג דאע"ש בצפון סיני (צילום: חדשות)
הצבא המצרי, בסיוע מודיעין ישראלי, ממשיך להילחם גם בימים אלה בארגון המדינה האסלאמית בחצי האי | צילום: חדשות

על כן, נקטו המצרים בשורת פעולות באזור דרום חצי האי, בשארם א שייח, לשיפור המצב: האחת, בניית גדר באורך של יותר מ-40 ק"מ, שמקיפה את כל העיר ואת מתחמי התיירות שלה, ומגנה מפני פעילי הארגון, שיושבים דרך קבע בפנים סיני. השנייה – הגדלה משמעותית של סידורי האבטחה באזור.

לאחרונה ביקרו בסיני משלחות ישראליות, כולל אחת בראשות שר המודיעין הקודם, אלי כהן, כדי לבחון את סידורי האבטחה מקרוב ולראות האם ניתן להוריד את רמת אזהרת המסע ולאפשר לישראלים להגיע לשם. עם זאת, יש להדגיש כי בחופי סיני, האהובים מאוד על הישראלים, אזהרת המסע עדיין עומדת בעינה – על הרף החמור ביותר.

המטה ללוחמה בטרור מסווג את אזהרות המסע שלו ל-5 שלבים: ללא אזהרת מסע, איום פוטנציאלי, איום קונקרטי בסיסי, איום קונקרטי גבוה ואיום קונקרטי גבוה מאוד. זה 15 שנה שכל שטח חצי האי סיני נמצא היה תחת ההגדרה החמורה ביותר, וכעת הוחלט להוריד את רמת האיום באזור דרום חצי האי לדרגה השלישית, וזו לשון האזהרה כעת: "לאור פעילות 'מחוז סיני' של דאעש בחלקו הצפוני של סיני, קיים חשש כי פעילי הארגון ינסו לפגוע ביעדים שונים, בהם יעדי תיירות בדרום סיני אותם פוקדים ישראלים רבים. יוזכר כי הנהגת הארגון איימה בעבר מספר פעמים על ישראל וישראלים".

מעבר טאבה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
עשרות אלפי ישראלים נהגו להגיע מדי שנה לנפוש בסיני בתקופת החגים | צילום: החדשות 12, החדשות12

הצבא המצרי, בסיוע מודיעין ישראלי, ממשיך להילחם גם בימים אלה בארגון המדינה האסלאמית בחצי האי. ההערכה היא כי ישנם כאלף פעילי טרור הנתמכים על ידי הבדואים המקומיים הנלחמים בכמה מוקדים בצפון סיני בכוחות הצבא. מדי יום ישנם אירועים ונפגעים בצבא המצרי, שממשיך להכות בפעילי הטרור, מתוך הבנה והערכה שהם מנסים לעשות פיגועים כנגד תיירים, לא רק ישראלים.