החברה הביטחונית רפאל חשפה הבוקר (רביעי) טיל חדש (Sea Breaker) שניתן לשגר מספינה או מהיבשה לטווחים של עד 300 ק"מ. הטיל החדש נושא ראש נפץ ששוקל 110 ק"ג והוא יוכל לשמש נגד מטרות ימיות או יבשתיות. בנוסף, לטיל יכולת ניווט שמתבססת על "אלקטרו-אופטיקה", השוואת תמונה וניתוחה, והוא אינו מושפע משבשי GPS או מלוחמה אלקטרונית.

לפי רפאל, הטיל החדש מאפשר יכולת תקיפה מדויקת מאוד של מטרות והוא טס אל המטרה בשקט ובגובה נמוך, וזאת מבלי להתגלות במערכות ההגנה של האויב. "מדובר במערכת שמצביעה על השינוי העולמי בשדה הקרב, שבו גם לארגוני טרור יש אמל"ח שהיה בעבר רק למעצמות - כמו שבשי GPS, לוחמה אלקטרונית וסוללות נ"מ מתקדמות", נמסר מרפאל.

טיל חדש מתוצרת רפאל (צילום: רפאל)
הטיל החדש | צילום: רפאל

"לכן נבנה כאן קונספט של יכולת חדירה של אותן מערכות – יכולת לתקוף מרחוק מבלי להתגלות או להיות מושפע ממערכות האויב, ולפגוע במטרה שהוגדרה בלבד, וזאת מבלי לפגוע בגורמים אחרים בסביבה, במיוחד כשהאויב מסתתר גם ביבשה וגם בים בתוך סביבה אזרחית".

היכולת שפיתחה רפאל היא בראש הביות, החלק בטיל שמנחה אותו אל המטרה, ובמערכת הלמידה, הבינה המלאכותית של הטיל, כך שניתן להגדיר לטיל מטרה או סביבה שאליה הוא משוגר. הטיל המשוגר לומד ומנתח את סביבת המטרה, הוא מכיר את תמונת המטרה ויודע לבצע השוואת תמונה כדי לזהות ודאות - ואז פועל כדי לפגוע.

הטיל גם יכול לצאת אל היעד שהוגדר לו, לחפש את המטרה הספציפית שאולי מסתתרת, ורק במהלך המעוף וההתקרבות ליעד הוא ייחשף. במקרה זה נכנסת לפעולה יכולת למידת המכונה – לטיל הוגדרו מטרות ויעדים והוא יודע איך הם נראים ולכן יידע לחפש אותם ולהתעלם מגורמים אחרים שנמצאים במרחב.

טיל חדש מתוצרת רפאל (צילום: רפאל)
טיל חדש מתוצרת רפאל | צילום: רפאל

בנוסף, הטיל טס נמוך מאוד ובשקט, מתחת למכ"ם האויב. הוא בוחר את נתיב הגישה, מתמודד עם אמצעי ההגנה בסביבת התקיפה ויודע לבצע תמרוני התחמקות אם צריך וכך הוא לא מתגלה. לפי גורם בכיר, רפאל זיהתה צורך עולמי בטכנולוגיה החדשה ומכאן שהיא פיתחה לראשונה את המערכת לשווקים בין-לאומיים בתור התחלה, ולא עבור צה"ל. בצבא, אם ירצו, יוכלו להצטייד בטיל בעתיד.

התווך הימי הפך בשנים האחרונות לנקודת תורפה רגישה עבור מדינות רבות בעולם, מאירופה שמאוימת על-ידי רוסיה ועד למדינות המזרח המאוימות על-ידי סין. העולם מחפש מערכות נשק לתקיפה מרחוק, עם מיעוט בחיכוך, ודוגמה לכך נראתה בהפעלת האש במהלך המלחמה האחרונה בין אזרבייג'אן וארמניה וזו הכריעה את המערכה עבור האזרים. מרבית הנשק המתקדם שלה, לרבות מל"טים מתאבדים יוצרו על-ידי תעשיות ביטחוניות ישראליות.

לפי רפאל, היכולת לפתח ראש ביות אלקטרו-אופטי אינה מובנת מאליה, מכיוון שצריך לדעת להתמודד עם בעיות שמביא מזג האוויר כמו ערפל או עננות. יכולת למידת המכונה ששולבה יחד עם יכולת המעקב אחר השטח וניווט בו, במערכת החדשה שפותחה ברפאל, פותרות את הבעיות האלה ונותנות לרפאל יתרון משמעותי על פני תעשיות ביטחוניות אחרות בעולם.