כ-5,000 צועדים הגיעו הערב לרחבת הכותל המערבי בסיומו של מצעד הדגלים שהתקיים כמתוכנן למרות איומי חמאס והחשש ממהומות. אלפיים שוטרים ולוחמי מג"ב אבטחו את הצועדים לכל אורך המסלול - שניים מתוכם נפצעו ופונו לקבלת טיפול רפואי. במהלך המצעד נעצרו 17 חשודים ברחובות הסמוכים בשל הפרת סדר של עשרות מתפרעים שחלקם יידו אבנים ותקפו שוטרים. לפי דיווח הסהר האדום, 33 פלסטינים נפצעו בעימותים סביב העיר העתיקה ושישה מתוכם הועברו לטיפול רפואי בבית החולים. סמוך לשעה 20:20 נפתחו כל צירי התנועה שנסגרו.

המצעד החל ברחוב הנביאים בבירה והמשיך דרך רחוב סולטאן סולימאן עד שער שכם – שם התקיימה הרקדה המונית עם דגלי ישראל. משער שכם המשיכו הצועדים לכיכר צה"ל דרך שער יפו ונכנסו אל הכותל המערבי, חלקם דרך הרובע המוסלמי והיתר דרך הרובע היהודי - מנימוקים בטיחותיים וכדי למנוע צפיפות יתר.

צעדת הדגלים בירושלים (צילום: N12)
מצעד הדגלים בירושלים | צילום: N12
צעדת הדגלים בירושלים (צילום: רויטרס)
מצעד הדגלים בירושלים | צילום: רויטרס
מצעד הדגלים בירושלים (צילום: אם תרצו)
מצעד הדגלים בירושלים | צילום: אם תרצו

במקביל למצעד, התפתחו במזרח ירושלים עימותים בין כוחות הביטחון לצעירים ערבים שהניפו דגלים והתפרעו. אבנים הושלכו לכיוון משרד המשפטים בצלאח א-דין מכיוון שיח ג'ראח. ברשתות החברתיות הפלסטיניות פורסם תיעוד של לוחם מג"ב שנופל מסוס בעת שיודו לעברו אבנים באזור סלאח א-דין.

חלק מהמשתתפים קראו "מוות לערבים" ו"שיישרף לכם הכפר". שר החוץ יאיר לפיד הגיב ואמר: "העובדה שיש גורמים קיצוניים שבשבילם דגל ישראל מייצג שנאה וגזענות היא מתועבת ובלתי נסלחת. בלתי נתפס איך אפשר להחזיק דגל ישראל ביד ולצעוק 'מוות לערבים' באותו הזמן. זו לא יהדות ולא ישראליות, וזה בטח לא מה שמסמל הדגל שלנו. האנשים האלה הם חרפה לעם ישראל".

החל משעות הצוהריים נערכו עשרות משתתפים בנקודת היציאה ולצדם כוחות מתוגברים של המשטרה. ח"כ איתמר בן גביר (הציונות הדתית) הגיע למצעד הדגלים ותקף את יו"ר רע"ם מנסור עבאס - שהגדיר את המצעד פרובוקציה: "לא ניכנע לתכתיבים, לא ניכנע לחמאס. לא ייתכן שחבר כנסת ימנע מיהודי לצעוד בירושלים עם דגל ישראל. זאת פרצופה של הממשלה הזו".

לקראת המצעד, ביצעה המשטרה מעצרי מנע של מסיתים מובילים בדרך לירושלים. המסיתים יצאו באוטובוסים מהגליל והורדו לפני שהגיעו לעיר העתיקה בשל הערכה שבכוונתם לעורר מהומות.

ח"כ איתמר בן גביר במצעד הדגלים בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ח"כ איתמר בן גביר במצעד הדגלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90
מצעד הדגלים בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מצעד הדגלים בירושלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

חלק מהמשתתפים במצעד קראו "בנט בוגד" וכמה מהם חילקו חולצות עם הכיתוב "סכנה! גונבים לנו את הדמוקרטיה". גדעון, אחד המשתתפים במצעד, אמר: "נניף את הדגל ואנחנו לא עושים חשבון לאף אחד. לא אבן ולא סכין ימנעו מאיתנו ללכת בהינף הדגל. עם ישראל הוא עם הנצח ואנחנו לא מפחדים מכלום".

לקראת המצעד, חסמה המשטרה את הרחובות הנביאים, דבורה הנביאה, הלני המלכה, סולטאן סולימאן, חיים בר לב, כיכר צה"ל, מנהרת צה"ל, דרך חברון ממרים החשמונאית, עליאש ושבטי ישראל לשני הכיוונים. בשעה 20:20 נפתחו הצירים לתנועה. שעה לפני קיום המצעד התייצב מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, בנקודת היציאה ועמד על היערכות הכוחות במקום. צעיר ערבי נעצר בשער שכם לאחר שסירב להוראת המשטרה לפנות את השטח לקראת קיום המצעד ותקף את השוטרים.

במזרח ירושלים הופצו קריאות מטעם חמאס לתושבים להתייצב בעיר העתיקה ולהתנגד למצעד. ברצועת עזה מבינים שחידוש ירי הרקטות לעבר ישראל יגרור תגובה קשה ויוביל לסבב הסלמה, ולכן ההערכה היא שחמאס יימנע משיגור רקטות אבל עשוי להורות ליחידות ההטרדה להפריח בלוני תבערה לעוטף עזה. דוברי חמאס, מצידם, שבו והדגישו בשעות האחרונות כי אינם מעוניינים בהסלמה.

צעדת הדגלים בירושלים (צילום: N12)
צעדת הדגלים בירושלים | צילום: N12
צעדת הדגלים בירושלים (צילום: מעיין ברבי, TPS)
מצעד הדגלים בירושלים | צילום: מעיין ברבי, TPS

נתנאל וקנין, תושב בית שאן שהגיע לאירוע, אמר: "מציאות שבה ישראל לא יכלה לחגוג את יום איחוד ירושלים היא הזויה. באנו כאן אלפי צועדים מכל רחבי הארץ כדי להניף את דגלי ישראל בגאון ולהעביר מסר ברור לחמאס - ירושלים היא בירת ישראל הנצחית".

מתן פלג, יו"ר תנועת "אם תרצו" שנמנה על מארגני האירוע, אמר: "ירושלים מעולם לא הייתה חופשית ובטוחה יותר לכלל העדות והדתות מאשר בזמן הריבונות הישראלית. אסור לנו לקפל את הדגלים ולוותר על הנכסים ההיסטוריים הללו בגלל ארגוני טרור ושאר מבקשי רעה, ואנו שמחים שאלפי אנשים בחרו להניף את דגלי ישראל בגאון וללא כל פחד".

דביר עמיאור, מזכ"ל תנועת הנוער אריאל, אמר: "אנחנו שמחים שהצעדה יוצאת לפועל במתווה מוסכם עם המשטרה. אני מקווה שלא ייכנעו שנית לאיומי הטרור ונוכל לשמוח ולחגוג באיחודה של בירת ישראל לאחר 2,000 שנה".

הכנות למצעד הדגלים (צילום: ברוך ידיד/TPS)
צילום: ברוך ידיד/TPS

המבחן הראשון של הממשלה

המצעד היווה מבחן ביטחוני ראשון לממשלה החדשה, שהתגלגל מהממשלה הקודמת. ראש הממשלה נפתלי בנט עודכן בכל הערכות המצב, אך  שר הביטחון בני גנץ והמפכ"ל קובי שבתאי היו אלה שניהול את האירוע. בישראל שאפו לאפשר את קיום המצעד מבלי להעצים את האירוע.

במשך כל היום התנהל קו פתוח למצרים עם שני מסרים משמעותיים - אחד לחמאס: "ישראל לא תסבול ירי בשום פנים ואופן, אם השקט יופר תהיה תגובה קשה מאוד". המסר השני מופנה למצרים ולפיו ישראל מעוניינת להתקדם עם ההסדרה. לשם כך הודגש שהמסלול שונה בניסיון למנוע חיכוך.

הכנות למצעד הדגלים (צילום: ברוך ידיד/TPS)
בירושלים נערכים למצעד הדגלים | צילום: ברוך ידיד/TPS
הכנות למצעד הדגלים (צילום: ברוך ידיד/TPS)
היערכות בירושלים למצעד הדגלים | צילום: ברוך ידיד/TPS

בדרג המדיני סבורים שחמאס ככל הנראה לא הבין שהמדיניות השתנתה ועולה השאלה איך להגיב ומתי - האם לצבור את האירוע ולהכות את חמאס בהמשך. המחשבה היא לא להעניק לחמאס את הפרס של חיבור ירושלים לעזה.

שר הביטחון גנץ קיים הבוקר הערכת מצב לקראת מצעד הדגלים בהשתתפות הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, סגן ראש השב"כ, ראש אמ"ן, מתאם פעולות הממשלה בשטחים וראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון. מלשכתו של גנץ נמסר כי "שר הביטחון עמד על הצורך למנוע חיכוך ולשמור על ביטחון כלל האזרחים - יהודים וערבים", וכי הוא הורה להעביר את המסר לכל הגורמים הרלוונטיים.

יחידות הבלונים ברצועת עזה
יחידות הבלונים ברצועת עזה
יחידות הבלונים ברצועת עזה
יחידות הבלונים ברצועת עזה

חבר הקואליציה, יו"ר רע"ם, מנסור עבאס, תקף את ההחלטה לקיים את המצעד: "מצעד הדגלים בירושלים היום הוא התגרות משולחת רסן, עיקרו צעקות שנאה והסתה לאלימות, וניסיון להבעיר את האזור למטרות פוליטיות. השר לביטחון פנים והמשטרה היו צריכים לבטל אותו. אני קורא לכל הצדדים לא להיגרר להסלמה ולשמור על איפוק מירבי".

אמש, בתום הערכת מצב שקיים עם צמרת המשטרה, אישר השר לביטחון הפנים עמר בר-לב את מסלול מצעד הדגלים ללא שינויים. במערכת הביטחון נערכים לאפשרות של הסלמה וצה"ל אף תגבר את פריסת סוללות כיפת ברזל בדרום. התקשורת הפלסטינית דיווחה כי יחידת בלוני התבערה בעזה הודיעה על חזרתה לפעילות ובחמאס קראו לצעוד לכיוון ירושלים כדי "להגן על מסגד אל-אקצא" ולהביא לביטול המצעד.

ראש הממשלה, נפתלי בנט, נפגש עם ראש השב"כ נדב ארגמן (צילום: חיים צח, לעמ)
פגישת רה"מ בנט וראש השב"כ נדב ארגמן | צילום: חיים צח, לעמ

על פי דיווח בעיתון הלבנוני אל-אחב'אר, בחמאס העבירו מסר לישראל באמצעות מצרים והאו"ם, שלפיו יש לבטל את המצעד, שכן קיומו בתוואי הנוכחי ובפרט המעבר דרך שער שכם והעלייה להר הבית - יביא לתגובה חריפה. הפלגים בעזה הדגישו כי "החזרה לירי רקטי ניצבת על השולחן בעקבות חזרת האויב לעימות הקודם". גורמים פלסטיניים ציינו כי יחידת המערך הרקטי נמצאת בכוננות לשיגור רקטות לעבר הערים המרכזיות בישראל. לדבריהם, "ביום שלישי המציאות תהיה שונה אם ישראל תחליט לקיים את הצעדה".

הרמטכ"ל אביב כוכבי התייחס אתמול לאיומי חמאס ולמתיחות בזירה הפלסטינית בסיום פורום למידה מבצעי לסיכום מבצע "שומר החומות". "המצב בזירה הפלסטינית נפיץ ואנחנו נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה", אמר כוכבי. "ככל שזה נוגע לצה"ל מה שהיה הוא לא מה שיהיה". במהלך הפורום עודכנו המפקדים בתמונת המצב המבצעית והמודיעינית, הפקת הלקחים שנעשתה לאחר המבצע ומוכנות צה"ל לאפשרות של הסלמה נוספת ברצועת עזה בתקופה הקרובה.

השתתפו בהכנת הידיעה: אוהד חמו ותמיר סטיינמן.