ועדת החוץ והביטחן התכנסה הבוקר (שני) לדיון מיוחד בנושא "ההסתה וההקצנה במרחב הציבורי", זאת בעקבות אזהרתו החריגה של ראש השב"כ בנוגע לשיח האלים שעלול להגיע לטענתו לפגיעה בנפש. בוועדה דנו גם במצעד הדגלים המתוכנן בירושלים: "לא בטוח שיתקיים בחמישי".

בדיון השתתפו נציגי שב"כ, המטה לביטחון לאומי, משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים והמשטרה. יו"ר הוועדה אורנה ברביבאי ציטטה בפתח הדיון את ההסבר של השב"כ שכתב מה עמד מאחורי אזהרתו. "עיתוי הפרסום נובע ספציפית מזה שההתרעות נגעו לעלייה דרמטית בכמות ובחומרה בשבועיים האחרונים של השיח האלים בזירה הציבורית".

במהלך הדיון ניצת ויכוח בנוגע לנפיצות של מצעד הדגלים המתוכנן בירושלים. "אני סבורה שזה אירוע נפיץ", אמרה יו"ר הוועדה ברביאי. לכך השיב ח"כ בן גביר: "גם מצעד הגאווה הוא נפיץ". ח"כ קרעי שאל בציניות: "עדיין מותר ללכת עם כיפה בעיר העתיקה בירושלים?".

אורנה ברביבאי
יו"ר ועדת החוץ והביטחון אורנה ברביבאי

"עשינו בשבועות האחרונים הקפה מלאה של כלל הגורמים הביטחוניים של פוטנציאל ההסתה של מצעד הדגלים", אמרה ברביאי. ח"כ קרעי תקף: "ככה תיראה כל הממשלה המיועדת? הכול יהיה ברפיסות? כשחמאס יאיים לירות על מצעד הדגלים אז לא תעשו?".

נציג המשטרה הודיע: "המפכ"ל הנחה אותנו שהמצעד יאושר במועד ובמתווה שהוא ידון בו ביחד עם הגורמים המדיניים. העקרון לאפשר את המצעד קיים, משטרת ישראל מסכימה. אך לא בהכרח במתווה ובמועד הנוכחי. אני מאמין שהמפכ"ל יעסוק בנושא היום ויפרסם הודעה מסודרת".

ראש השב"כ נדב ארגמן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
ראש השב"כ נדב ארגמן | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

ח"כ אופיר סופר ביקר את העיתוי שבו בחר ראש השב"כ לפרסם את הודעתו. "אתמול שוחחתי עם לשכת ראש השב"כ בעניין הזה, אם יש באמת בדברים האלה אז אצטרף לקריאה הזו כדי להנמיך את אותה הסתה", אמר, "אבל בגלל שהדברים יוחסו לעיתונאי ידידיה מאיר או הרב דרוקמן - אתה רואה שנעשה פה עוול ואפשר לראות את זה כסתימת פיות". 

היו"ר ברביבאי: "אני לוקחת ברצינות את האזהרה של ראש השב"כ ואני מוחה על כל מי שמנסה לייחס לשב"כ ניסיון בהקשר פוליטי. כל אחד שיגיד את זה פוגע ביכולת של גורמי הביטחון לספק ביטחון לאזרחי המדינה, אין לי ספק שאין פה הטייה פוליטית כלל ויש אכן סכנה שחלילה תהיה פגיעה בנפש".  

היא הוסיפה: "אני מצפה שהמשטרה תגיד את עמדתה המקצועית בנוגע למצעד הדגלים ואין לי ספק שלא יהיה לזה שום הקשר פוליטי. כולנו גאים בדגל שלנו, אבל צריך להבין את המשמעויות של מצעד כזה".

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
ח"כ בן גביר | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

ח"כ בן גביר שנכח בדיון תקף את נציג הפרקליטות על כך שהאימאם של לוד לא נחקר לכל הפחות בגין הסתה. הוא ציטט מדבריו של האימאם שאמר: "צריך להיאבק גם אם מישהו כל יום יהפוך לשהיד". נציג הפרקליטות הסביר כי לפני נקיטה בהליכים מוודאים קודם בפני כמה אנשים נאמרו הדברים והאם הציטוט אכן מדויק: "דין אמירה בסלון בית אינו דין אמירה בפני עשרת אלפים אנשים".

"אני בוחן תיק נגד אנשים ספציפית, לא נגד רשת", הוסיף נציג הפרקליטות. הוא הביא כדוגמה את המקרה שבו נער ערבי סטר לחרדי ברכבת הקלה בירושלים, שם הוגש כתב אישום נגד התוקף ונפתחה חקירה נגד מפרסם התיעוד ברשת הטיק-טוק.

"איזו מין משטרה אתם?! איפה הייתם?"

ח"כ אורית סטרוק תקפה את נציגי המשטרה על חוסר המענה לפרעות שפרצו ברחבי הארץ בזמן מבצע "שומר החומות". "מה נסגר איתכם? איזה מין משטרה אתם?", זעקה. ח"כ שלמה קרעי הצטרף לזעקתה כלפי המשטרה: "איפה הייתם?".

נציג המשטרה בדיון הסביר: "חלק מההודעות שמפורסמות ברשת מקורם בגורמים בחו"ל ואין לנו אפשרות להגיע אליהם. בעולם האמיתי יותר קל לנו להתמודד עם הסתה, ובעולם המקוון זה יותר בעייתי. יש לנו קו פתוח ואנו מקבלים עדכונים שוטפים מהשב"כ".

הוא ציין כי מתחילת מאי אותרו 35 מקרים של הסתה ברשת ומתוכם רק ב-12 אושרה פתיחה בחקירה. "לא על כל פוסט אנחנו ממהרים לפתוח בחקירה", הסביר. "ההסתכלות שלנו היא על מי מפרסם, מה תפקידו ואז מתמקדים בתוכן הפרסומים".