זה קרה ב-2 בפברואר, בלילה סוער שלווה ברוחות עזות, גשם וקור. צעירה ישראלית, בת 25 ממודיעין עלית, הגיעה למג'דל שמס בשעות הערב והסתובבה באזור כשעתיים. היא הכירה את השטח היטב וכעבור זמן מה חצתה את הגבול במורדות החרמון, באזור שאין בו גדר. בתוך פחות מיום הרוסים יידעו את ישראל. בישראל חששו שהסורים יחקרו ויענו אותה, והחלו במגעים רגישים בתיווך רוסי. כשנתקל המשא ומתן בקשיים, חטף צה"ל שני רועי צאן כקלפי מיקוח – מה שסייע לשחרור הצעירה. דווקא אותו אירוע טקטי שם זרקור על מערכה נרחבת ומתמשכת שמנהל הצבא, לרוב מתחת לרדאר, מול ארגוני הטרור בגבול הצפוני.

ואדי מר'אר היורד מערבה מהר דוב חוצץ בין ישראל ללבנון תלול וסבוך. שם מתנהל העימות עם חיזבאללה על השליטה בשטח. זו שיטה ישנה, אבל עובדת תמיד: חיזבאללה מפעיל את רועי הצאן, לעיתים מצרף אליהם גם את אנשיו. הם חוצים באזור שבו אין גדר לתוך השטח הישראלי, אוספים מודיעין על פעילות צה"ל ועל נתיבי חדירה לגדר, ומתצפתים. כך, למשל, תיעדו לאחרונה תצפיות צה"ל רועה צאן שנתפס עם מכשיר קשר בידו.

"לדחוק את חיזבאללה"

צה"ל עוקב אחר רועי הצאן ומתעד אותם מתקרבים בחסות העדר לגבול. יותר מעשרה רועי צאן נתפסו כך ונחטפו על ידי החיילים רק בתקופה האחרונה. בכליהם נמצאו לא רק מכשירי קשר, אלא גם מצלמות ומשקפות.

"כל המאבק מבחינתנו או האתגר כאן הוא בעצם לדחוק את חיזבאללה מקו המגע", מסביר סא"ל רביב שמר, מפקד גדוד 890 של הצנחנים. "אתה מסתכל במשקפות ולא רואה את חיזבאללה, אבל הוא חי ונמצא פה הרבה. אחת הדרכים הכי מפורסמות שלו לפעול במרחב היא באמצעות רועי הצאן. כשיורד הערפל, פתאום ניתן לראות מלא תחשים, ממש כאן בוואדי מר'אר. זה ואדי שאני קורא לו 'ארץ חיזבאללה'. הוא חי שם, זה בשטחנו. כשאנחנו לא שם, חיזבאללה מסתובב שם".

סמ"ר יובל וחבריו, לוחמים בגדוד 890 של הצנחנים שהו בעמדות שמירה בגבול הלבנוני כשהבחינו לפתע ברועה צאן שחוצה, בחסות החשיכה, לשטח ישראל. "היינו בארבע עמדות והרועה ממש נכנס ביניהן", הוא משחזר. "אני זוכר שברגע שהוא הגיע הייתה לי צמרמורת כזו, חשבתי שזה הרגע שמדמיינים אותו באימונים. יצרנו מעגל סביבו שלא תהיה לו אופציה לברוח. הוא חטף שוק מוחלט, הוא לא ציפה לזה. הוא קפא במקום כמה שניות, התאפס על עצמו, ניסה לברוח, הבין שאין לו לאן ללכת ושאין לו סיכוי כי הוא היה מוקף, ואז הוא פשוט קפא במקום ועצר".

לא תמימים

זה סיפור ישן, אבל הוא חוזר שוב ושוב, ועכשיו אפשר אפילו לדבר על תופעה שהולכת ומתגברת – רועי הצאן. אלה לא סתם אנשים תמימים שמגיעים עם העדר אל גדר הגבול בלבנון ובגולן הסורי. חיזבאללה משתמש באנשים האלה, לפעמים בתשלום, כדי לאסוף מודיעין על ישראל ולפגע בכוחות צבא שפועלים במרחב.

"לרועי הצאן יש מקום לרעות את הצאן, הם גם יודעים איפה עובר הקו הכחול (קו הגבול בין ישראל ללבנון)", מציין סא"ל שומר. "הם לא מתנהגים כמו רועי צאן שמובילים את העדר. הם מתנהגים כמו אנשים שיש להם צי"ח ("ציון ידיעות חיוניות", מתחום המודיעין) אחר שמעניין אותם. בחסות העדר הם עושים דברים אחרים".

רועה צאן עם העדר  (צילום: דובר צה"ל)
רועה צאן נתפס בעדשת המצלמה עם מכשיר קשר | צילום: דובר צה"ל
הכוח במארב (צילום: דובר צה"ל)
מזהירים, חוקרים ולוכדים. לוחמי צה"ל במארב | צילום: דובר צה"ל

אחרי המעצר של רועה הצאן האחרון באזור הגבול, זכו בגדוד 890 לכמה ימים שקטים יחסית. "זה מרגיע, אבל רק לתקופה", מדגיש סא"ל שומר. "ממש בשבוע האחרון רואים כבר עוד פעם חציות מקומיות. רועה הצאן בודק, חוצה, חוזר, שולח את הכלבים לפני. אנחנו רואים שהם מגיעים עד לקו הכחול, מסתכלים ובורחים".

אורבים מעבר לגדר

לא רק בלבנון – גם ברמת הגולן, מול תל כודנה, פועלים ארגוני הטרור להוציא פיגועים בחסות הרועים. מולנו חוצה עדר את הקו הכחול. לפני חודשיים הניחו רועים סמוך לגבול מטענים ותכננו לבצע ירי צליפה על חיילי צה"ל.

רועה צאן חוצה את הגדר (צילום: דובר צה"ל)
רועה צאן חוצה לשטח ישראל | צילום: דובר צה"ל
חיזבאללה טוען: זו הצעירה שחצתה את הגבול לסוריה
הצעירה שחצתה את הגבול לסוריה

"יש פה ארגוני טרור שרוצים לחדור לפה, הן מאירן והן מאזור לבנון", מתאר סרן עומר אנגלוביץ', מפקד פלוגת ח"ץ בחטיבת הצנחנים. "מצב הכלכלה בסוריה לא מאיר להם פנים, ולכן הם מנסים לשכור אותם על מנת שיבצע פעולות חבלניות במרחב. זו המשילות שלנו, מהגדר עד הציר שבו הם מסתובבים – זה המרחב שלנו. על מנת לשמור על הרכסים החיוניים ועל יישובים כמו אלוני הבשן שנמצא ממש לידינו, אנחנו צריכים לפעול מעבר לגדר, במרחב האבטחה שלנו".

נפיצותה של המערכה המתמשכת בגבול הלבנוני והסורי לא נסתרת גם מעיניהם של ראשי מערכת הביטחון. בסיור שערך השבוע שר הביטחון בני גנץ בפיקוד הצפון, הוא הזהיר כי ניסיונותיו של חיזבאללה לאתגר את צה"ל יגבו מארגון הטרור מחיר כבד. "צה"ל ערוך לאורך כל גבול הצפון, ובוודאי בגזרה הלבנונית, בצורה מיטבית", אמר גנץ. "אנחנו ערים לניסיונות של חיזבאללה לאתגר אותנו גם בדרכים חדשות ונתמודד עם כל איום. אם חיזבאללה יאתגר את צה"ל ומדינת ישראל, הוא יישא בתוצאות כבדות מאוד ואני מקווה שהוא לא יעשה את זה".

לכידת רועי הצאן משתלמת

בעקבות ריבוי ניסיונות החצייה לישראל בחודשים האחרונים, החליטו בצה"ל להגביר את המארבים באזור מתוך הבנה שרובם המכריע מגיעים כדי לאסוף מודיעין ואינם רועי צאן תמימים. "בתקופה האחרונה הפלוגה שלי תפסה ארבע רועים", מספר סרן אנגלוביץ'. "כשהיה את אירוע החצייה של הבחורה הישראלית, את אחד מרועי הצאן שאני תפסתי השיבו לסוריה בשביל להחזיר אותה".

באירוע אחר, שהתרחש בחודש ינואר, עצר כוח צה"ל רועה צאן שחצה את קו הגבול משטח לבנון לשטח ישראל במהלך מארב יזום בהר דב. הלוחמים מגדוד 890 של הצנחנים ארבו לאזרח הלבנוני, שהגיע עם העדר שלו ולא היה חמוש. לאחר שחצה את קו הגבול באופן מכוון זינקו לעברו והעבירו אותו להמשך חקירה במערכת הביטחון. רועה הצאן נחשד בסיוע לארגון חיזבאללה הלבנוני.

אירוע דומה התרחש בחודש מאי האחרון, אז זיהה כוח גולני חשוד בדמות רועה צאן חוצה את הגבול עם לבנון. הלוחמים ביצעו ירי אזהרה באוויר ופתחו לעברו באש. בעקבות הירי, החל לרוץ הרועה והסתתר בין הסלעים – עד שאחד הלוחמים זיהה שהוא מכניס יד לכיסו ומהחשש שישלוף אמצעי לחימה ירה בו. הרועה נפצע קשה, פונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים ומצבו התייצב.

ואדי מראר (צילום: דובר צה"ל)
מוקד העימות עם חיזבאללה על השליטה בשטח. ואדי מר'אר | צילום: דובר צה"ל

הלבנונים, מצידם, טענו שאותו אזרח סורי עובד עבור רועה צאן לבנוני מקומי וכלל לא חצה את הגבול. מנגד, מתחקיר שביצע צה"ל עולה כי אותו אזרח סורי חצה את הגבול כמאה מטרים לתוך שטח ישראל, אז נתקל במארב של כוח גולני.

לכידת רועי הצאן משתלמת לישראל. בפיקוד הצפון תופסים, חוקרים ולומדים כך את כוונות חיזבאללה. אחר כך ישחררו אותם בניסיון לייצר הרתעה מן הצד השני של הגבול. כך צוברים בצה"ל מידע על פעילות ארגוני הטרור וצוברים קלפי מיקוח לניהול המערכה הארוכה הזו, שעוד ייקח זמן רב, אם בכלל, עד שתסתיים.