ההחלטה על הקמת ועדת החקירה - בעייתית מאוד לישראל: לאחר שמועצת האו"ם לזכויות אדם החליטה אתמול (חמישי) לפתוח בחקירה של חשדות לביצוע פשעי מלחמה של ישראל ושל חמאס במבצע האחרון בעזה, מסביר פרופ' יובל שני, סגן נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ומומחה למשפט בין-לאומי, מה הסמכויות של ועדה כזו - ומה המשמעות של פתיחה בחקירה כלפי ישראל.  

"אמנם אין לוועדת החקירה שיניים וסביר שישראל לא תשתף פעולה עם החקירה, כפי שקרה עם החקירות בעקבות מבצע צוק איתן ועופרת יצוקה", מסביר פרופ' שני, "אך מדובר בהחלטה בעייתית מאד עבור ישראל", הוא מדגיש. 

לדבריו, "יש בהחלטה כמה אלמנטים חדשים: קודם כל - מדובר בוועדת חקירה עם מנדט לא מוגבל בזמן, דבר שבעצם משמעותו בדיקה על בסיס מתמשך של טענות בדבר הפרות של זכויות אדם באזור. שנית, המנדט של הוועדה רחב מאד - הוא כולל לא רק הפרות בשטחים אלא גם בישראל עצמה. לכאורה זה מאפשר לבחון את הפרות של הדין הבינלאומי שביצע חמאס, אך למעשה, זו צפויה להיות דרך להתערבות מוגברת אף ביחס לחברה הערבית בתוך ישראל". 

כוננות ספיגה בירושלים. מועצת זכויות האדם (צילום: רויטרס, חדשות)
מועצת זכויות האדם של האו"ם, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

"המנדט, כפי שנקבע, כולל לא רק 'הפרות בסבב האלימות הנוכחי' מתחילת חודש הרמדאן, אלא גם עיסוק בסיבות העומק לאלימות, כפי שמצוין בהחלטה, אפליה שיטתית ודיכוי על רקע אזרחות, לאום, גזע או דת", הוא אומר. "מנדט זה יאפשר לוועדה לדון בטענות של ארגוני זכויות אדם אודות קיומן של פרקטיקות מפלות מצד ישראל המהוות הפרה חמורה של המשפט הבינלאומי". 

ועד כמה ההחלטה הזו לפתוח בחקירה שונה מפתיחת החקירה נגד ישראל בבית הדין הבין-לאומי בהאג? "בניגוד לבית הדין הפלילי, לוועדה אין סמכות לקבל החלטות מחייבות או להטיל סנקציות. עם זאת, בית הדין יוכל לעשות שימוש בראיות שהיא תאסוף". 

חמאס, עזה, רצועת עזה (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
מחבלי חמאס. האו"ם יחקור גם את הארגון | צילום: רויטרס, שי פרנקו

לדבריו, ההחלטה לפתוח בחקירה נגד ישראל נותנת "רוח גבית למאמצי הדה-לגיטימציה נגד ישראל, ומגבירה את הסיכויים להחלטות בינלאומיות שליליות נגדה אותן יהיה ניתן למנף לפעילות חרם, ולחץ דיפלומטי עליה". הוועדה אף תוכל לזמן אליה עדים. 

כבר בראשית ימי הלחימה, תובעת בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, פאטו בנסודה, הבהירה שיש לה מנדט לחקור גם את אירועי "שומר החומות" והזהירה את הצדדים שלא תהסס לאסוף מידע וראיות, בחשד לביצוע פשעי מלחמה והפרות של הדין ההומניטרי. 

גינויים חריפים בישראל להחלטה: "דוגמה נוספת לאובססיה נגד ישראל"  

לוועדת החקירה יהיה מנדט לחקור אירועים שהתרחשו במזרח ירושלים, בגדה המערבית וברצועת עזה החל מה-13 באפריל 2021, קרי גם את האירועים ואת ההתרחשויות שהובילו לימי הלחימה ולא רק את הפעולות שהתקיימו בזמן המבצע עצמו. את ההחלטה יזמו הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, ה-OIC, המשלחת הפלסטינית לאו"ם. לאחר אישור החקירה הודיעה ארה"ב כי היא "מאוכזבת מאוד מההחלטה לפתוח בחקירה של האלימות בין ישראל והפלסטינים".

ראש הממשלה נתניהו גינה את ההחלטה וכינה אותה "דוגמה נוספת לאובססיה האנטי-ישראלית של המועצה לזכויות אדם". לדבריו, "פעם נוספת רוב לא מוסרי מלבין ארגון טרור רצחני שיורה במכוון על אזרחי ישראל, בזמן שהוא משתמש בתושבי עזה כמגן אנושי. כל זאת בזמן שהוא מציג דמוקרטיה שמגינה על אזרחיה כאשמה. הבדיחה הזו מגחיכה את החוק הבינלאומי ומחזקת את הטרור בעולם".

בנימין נתניהו (צילום: פלאש/90 )
"רוב לא מוסרי מלבין ארגון טרור רצחני". נתניהו | צילום: פלאש/90

משרד החוץ תקף את החלטת המועצה ושיגר תגובה חריפה: "ישראל דוחה בשאט נפש את ההחלטה שאומצה היום ע"י המועצה לזכויות אדם, גוף צבוע בעל רוב אנטי ישראלי מובנה. ההחלטה אינה כוללת כל התייחסות לארגון הטרור חמאס ומתעלמת לחלוטין מירי של 4,300 טילים על אזרחי ישראל, והיא כתם מוסרי על הקהילה הבין-לאומית והאו"ם".

"צה"ל פועל על פי הדין הבין-לאומי בהגנה על אזרחי מדינת ישראל מפני ההתקפות חסרות האבחנה של החמאס. ארגון הטרור חמאס מבצע פשע מלחמה כפול כאשר הוא יורה מתוך אוכלוסייה אזרחית בתוך עזה לעבר אזרחי ישראל. ההחלטה של המועצה לזכויות אדם מתעלמת מכך לחלוטין".

גלעד ארדן באו"ם (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"החלטה מבישה ובזויה". שגריר ישראל באו"ם ובארה"ב, גלעד ארדן | צילום: החדשות 12, החדשות12

המשרד הוסיף: "מטרתה האמיתית של ועדת בדיקה היא הלבנת פשעי ארגון הטרור חמאס והפללת ישראל על פעילותה להגנה על אזרחיה. ישראל לא תשתף פעולה עם חקירה שכזו, ותמשיך להגן על עצמה מפני גופים מוטים פוליטית המנסים לפגוע בלגיטימציה של פעילות חוקית ומוצדקת. ישראל מודה למדינות במועצת זכויות האדם שלא תמכו בהחלטה שערורייתית זו".

שגריר ישראל באו"ם ובוושינגטון גלעד ארדן ביקר גם הוא את ההחלטה, שאותה כינה "מבישה ובזויה, המונעת משנאה ועיוות מוסרי והתקבלה על ידי רוב המורכב ממדינות שבחלקן המשטרים האכזריים בעולם. ההתעלמות מירי הרקטות לעבר אזרחי ישראל והשוואת מדינה דמוקרטית לארגון טרור – מחזקת את חמאס ומהווה תמיכה בטרור בכל העולם. זוהי חרפה על פני חברי המועצה".

יובל שני (צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)
פרופ' יובל שני | צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

ארדן הוסיף: "במקום לעסוק בהפרות זכויות אדם אמיתיות ברחבי העולם, כמו בסוריה ובאירן, המועצה בוחרת שוב ושוב להתמקד בישראל. מאז הקמתה, המועצה קיימה 30 מושבים מיוחדים, שמתוכם 9 התמקדו רק בישראל. ההתמקדות האובססיבית במדינה היהודית היחידה בעולם מוכיחה כי המועצה פועלת משיקולים פוליטיים ואנטישמיים ומתוך הטייה ברורה נגד ישראל".