למרות העימותים האלימים בירושלים וההסלמה סביב רצועת עזה, ישראל עדיין מכוונת לרגיעה ואלו ההוראות של הדרג המדיני למערכת הביטחון. ההערכה היא שאם חמשת הימים הקרובים, שמסתיימים ביום הנכבה שיצוין בשבת, יעברו עם מיעוט נפגעים - אפשר יהיה לסכם את הגל הנוכחי.

באשר לרצועת עזה, במערכת הביטחון רואים שינוי במדיניות של חמאס בימים האחרונים. עד עתה הארגון החזיק את הפעילים שלא לירות, אך הלילה שוב בוצע ירי מהרצועה מה שמשלים רצף של לילות עם אש - וזה יכול לשנות את התגובות של ישראל.

שריפות בעוטף עזה ושיגורים מהרצועה (עיבוד: אמנון זיו)
חזרה לירי רקטות ובלוני תבערה | עיבוד: אמנון זיו

לפני כשבועיים וחצי, בעקבות המטחים הכבדים של עשרות רקטות לעבר הדרום, הרמטכ"ל הורה לצאת לפעולה מאוד נרחבת שהוכנה מבעוד מועד. המטוסים כבר חומשו והטייסים היו מוכנים, אלא שאז ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ הורו לעצור ולא לתקוף, מתוך כוונה להכיל את הירי ולא להידרדר להסלמה נוספת.

השאלה המרכזית כרגע היא האם יחיא סינוואר ומוחמד דף מסתפקים בדרבון הפעילים ביהודה ושומרון להוציא פיגועים ולהתעמת עם כוחות הביטחון בירושלים, או שהם מבינים שזה לא מספיק ומתחילים לשחרר את הרסן גם בהיבט של ירי הרקטות לישראל.

כיפת ברזל (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
בצה"ל מזהים שינוי גישה אצל חמאס. סוללת כיפת ברזל בכוננות | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

הגברת טרור הבלונים בימים האחרונים נועדה, מבחינת חמאס, להראות מצד אחד שהוא תומך במאבק של הפלסטינים בהר הבית, אך מצד שני פועל ברמה נמוכה שלא תכריח את ישראל להגיב באופן חריף. השאלה המרכזית היא האם המגמה הזאת משתנה ואת זה נדע בשעות הקרובות, גם בהתאם למה שיקרה היום בהר הבית.

במערכת הביטחון פועלים מול אבו מאזן והירדנים, בניסיון להנמיך את הלהבות בהר הבית. כמו כן, מתבצעת עבודה כדי להביא להרגעה גם בנושא עזה, בסיוע של המצרים והקטרים.