מועצת האו"ם לזכויות אדם החליטה היום (חמישי) לפתוח בחקירה של חשדות לביצוע פשעי מלחמה של ישראל ושל חמאס במבצע האחרון בעזה. 24 חברות המועצה הצביעו בעד ההחלטה, 9 התנגדו ו-14 נוספות נמנעו. שגרירת פיג'י באו"ם, המכהנת כנשיאת המועצה, בישרה על ההחלטה בהודעה רשמית.

לוועדת החקירה יהיה מנדט לחקור אירועים שהתרחשו במזרח ירושלים, בגדה המערבית וברצועת עזה החל מה-13 באפריל 2021, קרי גם את האירועים ואת ההתרחשויות שהובילו לימי הלחימה ולא רק את הפעולות שהתקיימו בזמן המבצע עצמו.

את ההחלטה יזמו הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי, ה-OIC, המשלחת הפלסטינית לאו"ם. לאחר אישור החקירה הודיעה ארה"ב כי היא "מאוכזבת מאוד מההחלטה לפתוח בחקירה של האלימות בין ישראל והפלסטינים".

כוננות ספיגה בירושלים. מועצת זכויות האדם (צילום: רויטרס, חדשות)
מועצת זכויות האדם של האו"ם, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

ראש הממשלה נתניהו גינה את ההחלטה וכינה אותה "דוגמה נוספת לאובססיה האנטי-ישראלית של המועצה לזכויות אדם". לדבריו, "פעם נוספת רוב לא מוסרי מלבין ארגון טרור רצחני שיורה במכוון על אזרחי ישראל, בזמן שהוא משתמש בתושבי עזה כמגן אנושי. כל זאת בזמן שהוא מציג דמוקרטיה שמגינה על אזרחיה כאשמה. הבדיחה הזו מגחיכה את החוק הבינלאומי ומחזקת את הטרור בעולם".

משרד החוץ תקף את החלטת המועצה ושיגר תגובה חריפה: "ישראל דוחה בשאט נפש את ההחלטה שאומצה היום ע"י המועצה לזכויות אדם, גוף צבוע בעל רוב אנטי ישראלי מובנה. ההחלטה אינה כוללת כל התייחסות לארגון הטרור חמאס ומתעלמת לחלוטין מירי של 4,300 טילים על אזרחי ישראל, והיא כתם מוסרי על הקהילה הבין-לאומית והאו"ם".

"צה"ל פועל על פי הדין הבין-לאומי בהגנה על אזרחי מדינת ישראל מפני ההתקפות חסרות האבחנה של החמאס. ארגון הטרור חמאס מבצע פשע מלחמה כפול כאשר הוא יורה מתוך אוכלוסייה אזרחית בתוך עזה לעבר אזרחי ישראל. ההחלטה של המועצה לזכויות אדם מתעלמת מכך לחלוטין".

המשרד הוסיף: "מטרתה האמיתית של ועדת בדיקה היא הלבנת פשעי ארגון הטרור חמאס והפללת ישראל על פעילותה להגנה על אזרחיה. ישראל לא תשתף פעולה עם חקירה שכזו, ותמשיך להגן על עצמה מפני גופים מוטים פוליטית המנסים לפגוע בלגיטימציה של פעילות חוקית ומוצדקת. ישראל מודה למדינות במועצת זכויות האדם שלא תמכו בהחלטה שערורייתית זו".

חמאס, עזה, רצועת עזה (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
מחבלי חמאס. האו"ם יחקור גם את הארגון | צילום: רויטרס, שי פרנקו

שגריר ישראל באו"ם ובוושינגטון גלעד ארדן ביקר גם הוא את ההחלטה, שאותה כינה "מבישה ובזויה, המונעת משנאה ועיוות מוסרי והתקבלה על ידי רוב המורכב ממדינות שבחלקן המשטרים האכזריים בעולם. ההתעלמות מירי הרקטות לעבר אזרחי ישראל והשוואת מדינה דמוקרטית לארגון טרור – מחזקת את חמאס ומהווה תמיכה בטרור בכל העולם. זוהי חרפה על פני חברי המועצה".

ארדן הוסיף: "במקום לעסוק בהפרות זכויות אדם אמיתיות ברחבי העולם, כמו בסוריה ובאירן, המועצה בוחרת שוב ושוב להתמקד בישראל. מאז הקמתה, המועצה קיימה 30 מושבים מיוחדים, שמתוכם 9 התמקדו רק בישראל. ההתמקדות האובססיבית במדינה היהודית היחידה בעולם מוכיחה כי המועצה פועלת משיקולים פוליטיים ואנטישמיים ומתוך הטייה ברורה נגד ישראל".

"ישראל דוחה לחלוטין את ההחלטה האנטישמית שהתקבלה ומודה לכל המדינות שעמדו לצד ישראל והתנגדו לה. כל מי שדואג לזכויות הפלסטינים בעזה, חייב להפסיק להשוות בין ישראל לחמאס ולהתמקד בהשלכות הנוראיות שחמאס מביא על ישראלים ופלסטינים כאחד".

מוקדם יותר היום שלח ארדן מכתב תלונה רשמי למועצת הביטחון של האו"ם בעקבות הירי לישראל מלבנון במהלך המבצע בעזה, וכינה זאת "עליית מדרגה בטרור חיזבאללה באופן המאיים על היציבות באזור".

ארדן דרש ממועצת הביטחון וממזכ"ל האו"ם לגנות בחריפות את ירי הרקטות, והדגיש כי חלה עלייה במתקפות של חיזבאללה נגד ישראל ובחומרתן. ארדן כתב: "כל ההפרות הללו מוכיחות שוב את נוכחותו של חיזבאללה בדרום לבנון ובאזור הפעילות של כוח יוניפי"ל. ההתקפות האלו, לצד המצב בלבנון, מהווים איום על ישראל ואזרחיה, על תושבי לבנון ועל יציבות האזור. כמו כן, הרקטות ששוגרו מוכיחות שוב את טענתה החוזרת של ישראל על קיומו של נשק בלתי מורשה באזור פעילות יוניפי"ל".