האם נמצא פתרון למחלוקת סביב המאחז אביתר? בכירים בממשלה, ביניהם שר הביטחון בני גנץ, החלו לקדם היום (ראשון) מתווה שיאפשר את עזיבתם מרצון של התושבים במקום, מבלי שהמאחז עצמו יפונה. אם ייצא המתווה לפועל, תיפתר אחת המחלוקות הגדולות שלה זכתה הממשלה החדשה בירושה מהממשלה הקודמת.

על פי התכנית החדשה, תושבי אביתר יעזבו את המאחז מרצון, במקומם ייכנסו חיילים ותיערך בחינה מדוקדקת בנוגע לזהות בעלי האדמה. אם יתברר שהאדמות שעליהן יושב המאחז הן אדמות מדינה – יורשו התושבים לחזור. בנוסף, בגישושים עם תושבי המקום עלתה דרישה שבמקום יקום גם מוסד חינוכי. ראש הממשלה נפתלי בנט צפוי להכריע השבוע בעניין – אם פני הממשלה לפינוי מלא כפי שתוכנן בתחילה, או שאכן קיימת כוונה לנסות ולהגיע עם תושבי אביתר לפשרה שתמנע חיכוכים גדולים עם כוחות הביטחון ועלויות כבדות.

חברי סיעת ש"ס ביקרו היום בהתנחלות, וזכו במקום לסקירה מראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן. בתום הביקור אמר ח"כ אריה דרעי כי כל חברי סיעתו מביעים תמיכה מלאה באביתר וקוראים לממשלה להביא להסדרת המאחז.

מאחז אביתר (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

בתגובה לדברי דרעי הבהיר לו שר הביטחון גנץ: דינו של המקום להתפנות – הנושא יטופל באופן הרגיש והנחוש ביותר. גנץ השיב לשר הפנים לשעבר כי "אין מדובר בפינוי יישוב סדור ובגזירת גורל על משפחות. מדובר בכניסה לשטח, שנעשתה בחסות מבצע שומר החומות, שלא בצורה חוקית, וללא כל אישור מהגורמים המוסמכים – ודינו של המקום להתפנות".

גנץ פנה לדרעי וביקש ממנו לא לתת את ידו לעידוד התנהלות של רמיסת החוק: "אני פונה אליך כדמות ממלכתית וכמנהיג מוערך בציבור, וממליץ כי תפנה את מרצך לקרוא לתושבים לציית להנחיות גורמי האכיפה ולהתפנות מהמקום." עוד הוסיף גנץ: "הנושא נמצא בסמכותי כשר הביטחון, ובימים האחרונים אני עוסק בניסיון להגיע לפינוי מוסכם. הנושא יטופל על ידי גורמי הביטחון ועל ידי באופן אישי, ובאופן הרגיש ביותר והנחוש ביותר".

התכנית לפינוי אביתר היא לא הראשונה, לאחר שלפני כשבועיים נערכה ישיבה לקראת פינויו, שבמהלכה הודיע המפכ"ל לממשלה כי לא יוכל לעמוד במשימה בשל מצוקת כוח אדם. הפינוי המקורי תוכנן בסמיכות למצעד הדגלים שנערך בירושלים, מה שדרש מהמשטרה היערכות מוגברת בין כה וכה.

עלות הפינוי המוערכת: 10 מיליון שקלים לפחות

אתמול פרסמנו במהדורת סוף השבוע שבמערכת הביטחון מעריכים כי פינוי המאחז צפוי לעמוד על סכום של לפחות 10 מיליון שקלים. ההערכה של העלות הגבוהה מגיעה, בין היתר, בגלל היקף הבנייה במקום והצורך לפנות כ-50 מבני קבע ועשרות משפחות - דבר שיצריך סלילת דרכי גישה, ציוד הנדסי כבד ומעגלי אבטחה רבים. ההערכה הזו עלתה בישיבת היערכות לקראת הפינוי שהתקיימה בתחילת השבוע שעבר.

כיום מתגוררות במאחז כ-50 משפחות. תושביו טוענים שהוא "שומר על אדמות לאום אסטרטגיות" ומכנים את אי-הפינוי "מעשה ציוני". יוסי דגן, שהעביר את לשכתו להתנחלות מסר לאחרונה: "הממשלה כולה צריכה להתאחד סביב המעשה הציוני של הסדרת הישוב".

הסחבת בפינוי המאחז, או לפחות בקבלת החלטה מסודרת לגביו, גוררת זעם בקרב הפלסטינים המתגוררים בסמוך אליו. בשבוע שעבר מאות פלסטינים התפרעו סמוך לאביתר. הפרות הסדר התבצעו משני מוקדים, ובהן שיגרו הפלסטינים כ-400 זיקוקים, הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר כוחות צה"ל שהוזעקו לנקודה והגיבו באמצעים לפיזור הפגנות. בחודש האחרון נהרגו במסגרת עימותים עם צה"ל שישה פלסטינים - עובדה שלא תורמת להרגעת הרוחות באזור. תושבי המקום מסרבים לענות באופן ברור מה יקרה אם זו תהיה ההחלטה שתקבל ממשלת בנט.