שר הביטחון יואב גלנט קיים היום (שלישי) הערכת מצב עם הרמטכ"ל הרצי הלוי ובכירי מערכת הביטחון והתייחס לתקרית שבה נהרגו הלילה בשוגג שבעה מעובדי ארגון המטבח העולמי המרכזי (WCK). הוא הדגיש כי "מדובר בתקרית מצערת שיש לתחקר לעומק, להפיק לקחים וליישמם". שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן התייחס גם הוא לתקרית, ומתח ביקורת על ישראל: "לא ייתכן שמי שמגיש סיוע יהיה בסכנה".  

במסיבת עיתונאים עם שר החוץ של צרפת סטפן סז'ורנה בפריז, אמר בלינקן: "עובדי ארגון הסיוע עובדים בצורה יוצאת דופן בשביל לספק אוכל לכולם". הוא הוסיף כי "הקורבנות מצטרפים למספר גדול של עובדי סיוע שנהרגו במלחמה", והדגיש "הפצרתי בישראל לבצע חקירה מהירה ויסודית". 

בצל הדברים, שר הביטחון גלנט הנחה לפתוח מיד חמ"ל משותף לפיקוד הדרום של צה"ל ולארגונים בין-לאומיים הפועלים לחלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה כדי למנוע תקריות מסוג זה, והנחה לפעול "לחיזוק מנגנוני חלוקת הסיוע באמצעות הקצאת משאבים מתאימים".  

5 עובדי סיוע בין לאומי נהרגו בתקיפת צה"ל בעזה (צילום: AFP)
רכב עובדי הסיוע הבין-לאומי שנפגע בתקיפת צה"ל בעזה | צילום: AFP

נציין כי לא רק ארה"ב וצרפת ביקרו את האירוע, אלא גם בבריטניה, ששר החוץ שלה דיוויד קמרון זימן את השגרירה ציפי חוטובלי לבירור. קמרון פנה לשר החוץ ישראל כ"ץ ואמר לו כי "על ישראל להסביר איך זה קרה", וכ"ץ השיב כי הוא "מוטרד מאוד מהתקרית" וכי האירוע מתוחקר ובסיום ינקטו צעדים להבטחת ביטחונם של עובדי הסיוע. כ"ץ חזר על דבריו גם בשיחות עם עמיתיו בפולין ובאוסטרליה, והוסיף כי ישראל "פועלת להרחיב את הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה".

על רקע הדברים, בישראל מבינים שייתכן שהאירוע ישפיע על המשך הלחימה. למעשה, בישראל חוששים שבעקבות החלטת ארגון הסיוע להשהות את פעילותו, ארגוני סיוע נוספים יצטרפו להחלטה ויוותרו על השתתפות בחלוקת סיוע, כך שלא יהיה מי שיחלק את הסיוע ההומניטרי. מכאן ישראל עלולה לעמוד בפני שתי אפשרויות: לעצור את הלחימה או לקבל אחריות מלאה ולשלוט ברצועה באמצעות ממשל ישראלי.

לכך גם עלולה להיות השלכה על התקדמות לפעולה ברפיח, וגורם מדיני בכיר אמר ל-N12 כי מדובר באירוע קשה מאוד עם פוטנציאל השפעה על המשך הלחימה. 

הביקורת בעולם מגיעה לאחר שחיל האוויר תקף הלילה את השיירה של ארגון הסיוע והרג 7 מחבריו - 4 בעלי אזרחות זרה ושלושה פלסטינים. בצבא הבהירו כי מדובר "באירוע חמור שלא היה צריך לקרות" והסבירו כי הוא יתוחקר בידי הרמטכ"ל. עוד אמרו בצבא כי הארגון מתואם באופן מלא עם כוחות הביטחון ופגיעה כזאת נעשית בטעות ולא באופן מכוון.

5 עובדי סיוע בין לאומי נהרגו בתקיפת צה"ל בעזה (צילום: רויטרס)
רכב עובדי הסיוע הבין-לאומי שנפגע בתקיפת צה"ל בעזה | צילום: רויטרס

האירוע התרחש במרכז רצועת עזה, באיזור דיר אל בלח, המסדרון שאותו מאבטחים צוות הקרב החטיבתי של הנחל. הוא מוגדר כמעבר הומניטרי ומשמש להכנסת סיוע – מזון ותרופות. באזור השעה 23:00 בוצעה תקיפה אווירית באזור מרכז  הרצועה, כתוצאה מהתקיפה נהרגו 7 מהמתנדבים של הארגון - 4 עם אזרחות זרה ושלושה פלסטינים.

היום בערב הרמטכ"ל יגיע לפיקוד הדרום, ואלוף הפיקוד יציג בפניו את התחקיר הראשוני עד כה לאירוע. הרמטכ״ל הנחה שעם ההגעה שלו לפיקוד יחד עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, הוא יחנוך חמ"ל משותף בפיקוד, שיהיה חמ"ל שמשקף לפיקוד את כל התיאום שמתבצע בין המכלולים השונים לכוחות המבצעים בשטח.