קרובי משפחתו וחבריו של איציק סעידיאן, נכה צה"ל שהצית את עצמו היום (שני) מול משרדי אגף השיקום של משרד הביטחון, מספרים כי היה נתון במשבר נפשי וכלכלי בעקבות הפוסט-טראומה שבה לקה בשירותו הצבאי, אך לא קיבל את הסיוע הדרוש מהרשויות. הם הוסיפו כי הקצבה שלה היה זכאי ממשרד הביטחון קוצצה בחצי, מאחר שלא עבד בתקופת הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סעידיאן בן ה-26 השתתף בלחימה במבצע צוק איתן בשוג'אעייה שברצועת עזה בקיץ 2014, והחברים שנהרגו שם, המראות שראה והריחות מאותו קרב לא עוזבים אותו מאז. מצבו של סעידיאן קשה מאוד והוא סובל מ-100% כוויות.

סעידיאן, ששירת בגדוד 13 של גולני, הוכר כזכאי ל-25% נכות, והתלונן בעבר על כך שמדובר בשיעור נמוך מדי. באגף השיקום של משרד הביטחון טוענים שחלק מבעיותיו נובעות מילדותו הקשה ולא משירותו הצבאי. בארגון נכי צה"ל אמרו היום כי סעידיאן לא קיבל את הטיפול שהיה זקוק לו.

קרוב משפחה של סעידיאן סיפר כי הוא "התמודד עם סיוטים בלילות. הוא לא היה בקשר עם רוב משפחתו, ובכל פעם שהיה מגיע אל הוועדות באגף השיקום של משרד הביטחון בניסיון להכיר בעוד אחוזי נכות נוכח מצבו - הוא הרגיש שסוגרים לו את הדלת בפנים ושהוא מקבל כתף קרה. הוא אמר שלא ייאמן שמחבלים מקבלים יחס אנושי יותר".

זיו שילון, שנפצע באורח קשה במהלך הלחימה ברצועת עזה ב-2012 ואיבד את ידו השמאלית, הכיר את סעידיאן לאחרונה. "אני פשוט לא מאמין", כתב בפוסט שפרסם הערב. "אני יודע כמה איציק נלחם לקבל טיפול, כמה רצה להשתלב וכמה התאהבתי בו במבט ראשון. הוא לא בחור שמראה או מחצין. היום קרה משהו נורא, נורא, נורא. אני מקבל את הבשורות הללו כמו חץ בלב. אני יוצא למרפסת ולא יכול לנשום".

"מהמעט שהכרתי את איציק הוא לא עשה זאת בשביל עצמו אלא בשביל אחיו הפצועים, הפוסט טראומטיים - אלו שעליהם לא רואים", הוסיף שילון. "אני מקווה שיקרה נס. יומיים לפני יום הזיכרון, פשוט לא נתפס. כל העוסקים בדבר - זה לא יכול לקרות לנו, אסור שזה יקרה! חייבת להיות רפורמה עמוקה שתשנה מציאות. אני חלילה לא מאשים אף אחד במקרה הנורא אבל חייב להיות פתרון אחר לאלו שלחמו בקרבות, שראו דם, שחוו על בשרם!".

נשיא המדינה ראובן ריבלין פרסם גם הוא הודעה בעקבות המקרה: "אני מתפלל בכל ליבי לרפואתו של איציק סעידיאן הערב. בין בנינו ובנותינו ששבו מהקרבות, ישנם רבים, רבים מדי, שלא פוסקים מלהילחם. אנו רואים אתכם, כואבים אתכם. גם כשפצעי הגוף מגלידים, גם כשהכאב הפיזי שוכך, יש השבים ללא מנוח אל שדות הקרב של החיים. גם לאיציק, ולכל ילדינו שעודם נלחמים, אנו חבים את קיומה של מדינת ישראל. אנו אחראים לגורלם".

איציק סעידיאן (צילום: החדשות 12, החדשות12)
איציק סעידיאן בריאיון לפרויקט הלומי הקרב | צילום: החדשות 12, החדשות12

יו"ר ארגון נכי צה"ל, עידן קלימן, אמר כי "הערב קרה הגרוע מכל, מה שחששנו ממנו תקופה ארוכה. במשך שנים אנחנו שבים ומתריעים, שבים וזועקים, כי אגף שיקום נכים במשרד הביטחון נמצא בהתפרקות תפקודית ומוסרית קשה וכושל במילוי תפקידו - הטיפול בנכי צה"ל. אנחנו מקווים שמקבלי ההחלטות יתעוררו סוף סוף ויבינו - חייבים רפורמה מקיפה באגף וסיוע של המדינה באופן מיידי לנכים".

יו"ר ועדת המשנה לטיפול בנפגעי פוסט טראומה בעקבות לחימה, ח"כ אופיר סופר, אמר כי "אירוע קשה מאוד ועצוב פקד אותנו, ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. מבלי להכיר את פרטי המקרה, מדובר באזעקת אמת בכל הקשור לטיפול באחיי לוחמי צה"ל המתמודדים עם פגיעה פוסט טראומטית. הפערים עצומים והמלאכה רבה ודחופה. הגיע הזמן לשנות את ההתייחסות והטיפול בלוחמים הפצועים מקצה לקצה. אני מבקש לאחל רפואה שלמה ללוחם ולשלוח חיזוקים לכל אחיי המתמודדים עם פוסט טראומה. לא אשקוט עד אשר יתרחש השינוי המתבקש והראוי".

מנכ"לית עמותת נט"ל, אפרת שפרוט, הוסיפה כי "מדובר באירוע מזעזע ומצער. לצערנו אנחנו רואים עלייה חדה בפניות של חיילים משוחררים המתמודדים עם פוסט טראומה על רקע שירותם הצבאי. מרבית הפניות מגיעות מבוגרי ובוגרות מבצע צוק איתן. אני קוראת לכל מי שמתמודד עם פוסט טראומה, חרדה או מתח נפשי לפנות לקו הסיוע של נט"ל. אל תתמודדו עם זה לבד".

לפני כשנתיים סעידיאן התראיין לפרויקט המיוחד ב-N12 שעסק בהלומי קרב. איציק סיפר אז כי למרות שיותר מחמש שנים עברו מאז הקרב שבו השתתף בסג'עייה בקיץ 2014 - התמונות משם לא עוזבות אותו. הוא הוסיף, לקראת יום הולדתו ה-25, כי עדיין אין לו עבודה מסודרת, הוא לא לומד באוניברסיטה ולא הצליח להחזיק בקשר זוגי רציני. החברים שנהרגו, המראות שראה שם והריחות מאותו קרב לא עוזבים אותו.

"רוב האנשים שבגיל שלי לא נמצאים איפה שאני, לא בפן הנפשי, כלכלי, אני מרגיש את הפערים", תיאר בגילוי לב סעידיאן את מצבו. "אני מאבד 7 ממחברי תוך 3 שעות מתחילת הלחימה, ומשם אני ממשיך לעוד שבועיים וחצי בסג'עייה. לפני ואחרי כל ועדה אתה לא חי. יש לך חצי שעה לספר להם מה עבר עלייך חמש שנים, אם אתה רוצה יחס תשלם לעורך דין עשרות אלפי שקלים".