"מערכת הבריאות של רצועת עזה נמצאת על ברכיה", נכתב בסוכנות הידיעות AP. בתי החולים הוצפו בפצועים והרוגים, תרופות חיוניות אוזלות במהירות, וכך גם הדלק שמספק את החשמל. גורמי הבריאות הפלסטינים טוענים כי מאז שהחלה הלחימה לפני כעשרה ימים, נהרגו 230 בני אדם ברצועת עזה. בין ההרוגים: שניים מהרופאים הבולטים בעזה, כולל מי שמוגדר כמספר 2 בכוח המשימה של המאבק בקורונה.

ישראל הודיעה שביצעה הלילה יותר מתריסר תקיפות אוויריות בעזה ופגעה ביחידה לאחסון נשק בבית של פעיל חמאס ובתשתית צבאית בבתיהם של בכירים אחרים. תושבי הרצועה אולם, חוו את התקיפה באופן שונה. אמירה איסלם בת ה-14, שביתה נפגע מתקיפת צה"ל סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס: "היינו בסלון, הטיל פגע בנו, היה הרבה עשן ולא ראינו כלום".

עקורים בעזה (צילום: רויטרס_)
תושבי עזה שעזבו את בתיהם | צילום: רויטרס_
תיעוד ההרס בעזה
56 אלף נמלטו מבתיהם
המרכז הרפואי שהופגז בעזה (צילום: רויטרס_)
מרכז רפואי שהופגז בעזה | צילום: רויטרס_

למבצע יש השלכה נוספת על התושבים בעזה מלבד התקיפות הישירות בהיבט של נגיף הקורונה. הרצועה בדיוק החלה לצאת מהגל שני של אך המעבדה היחידה לעיבוד בדיקות נפגעה בימים האחרונים ונסגרה. גורמי בריאות חוששים מהתפרצויות נוספות בקרב עשרות אלפי התושבים שמצטופפים במקלטים מאולתרים. בתי הספר שמנוהלים על ידי האו"ם הופכים למקלט, באחד מהם, בצפון הרצועה 1,400 איש תפסו מחסה.

נוואל אל-דנאף וחמשת ילדיה התמקמו בכיתה עם חמש משפחות נוספות. "בית הספר בטוח מהמלחמה, אבל כשמדובר בקורונה, עם חמש משפחות בחדר, כולם מדביקים זה את זה", אמרה ל-AP. על עטיית מסכות במקלט אין מה לדבר. "איש לא יכול לשמור על התרחקות חברתית בתנאים הצפופים האלה", הוסיפה נוואל.

מקלטי האו"ם בעזה (צילום: רויטרס_)
מקלטי האו"ם בעזה | צילום: רויטרס_
ילדה במרכז הסיוע של האו"ם בעזה‎ (צילום: רויטרס_)
ילדה במרכז הסיוע של האו"ם בעזה | צילום: רויטרס_
תקיפות צה"ל ברצועה (צילום: רויטרס)
תקיפות צה"ל ברצועה | צילום: רויטרס
תקיפות לילה בעזה
תקיפות לילה בעזה

"תשתית הבריאות של רצועת עזה כבר קרסה לפני המלחמה האחרונה" אמר עדנן אבו הסנה, דובר אונר"א, סוכנות האו"ם שמספקת סיוע ל -75% מאוכלוסיית עזה שמוגדרים כפליטים. בתי החולים ברצועה מטפלים ב-1,710 הפצועים, לצד הצרכים היומיומיים של 2 מיליון התושבים שם.

צוותי חילוץ והצלה עובדים במפעל שהופגז בצפון הרצועה (צילום: רויטרס_)
צוותי חילוץ ברצועה | צילום: רויטרס_
גבר מנקה את הריסות ביתו (צילום: רויטרס_)
הריסות בעזה | צילום: רויטרס_
תקיפה בעזה (צילום: רויטרס)
תקיפת צה"ל בעזה | צילום: רויטרס

סוכנות AP  מדווחת כי ההפצצות עקרו יותר מ-56 אלף עזתים מבתיהם, שנמלטו ל-59 בתי ספר שמנוהלים על ידי אונר"א. סוכנות האו"ם מספקת להם שם מים וציוד היגיינה בסיסי, כולל מסכות פנים. בבתי הספר הותקנו גם מקלחות, גנרטורים ומערכות מים. על פי הדיווחים מעזה, לפחות 18 בתי חולים ומרפאות נפגעו וכמעט מחצית מכל התרופות החיוניות נגמרו.

במהלך פתיחה אחת של מעבר הגבול עם מצרים למטרות הומניטאריות, הכניסו ארגוני הסיוע חמש משאיות דלק שהספיקו כדי להפעיל כמה מתקני סיוע למספר שבועות. מתיאס שמאללה, מנהל אונר"א בעזה, אמר כי הם קרובים לקריסה וכי אם הגבול לא ייפתח בקרוב האספקה תתחיל להיגמר.