במהלך הלחימה ברצועת עזה: ממשל ביידן אישר היום (שני) עסקת נשק בעלות של יותר מ-735 מיליון דולר לישראל, כך מדווח עיתון הוושינגטון פוסט. על פי הדיווח, ארה"ב תמכור לישראל בעסקת הנשק אמצעי חימוש מונחים מיוחדים – אולי כאלה הנדרשים לה ללחימה מול ארגון הטרור חמאס בימים אלה.

הדיווח מדגיש שהעסקה אושרה על ידי הקונגרס האמריקני ב-5 במאי –  מספר ימים לפני תחילת המערכה בין ישראל וחמאס. ממשל ביידן דבק בעמדתו של הנשיא, כפי שהדגיש בשיחת הטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שבת האחרון, לפיה ארה"ב תומכת בזכותה הבלתי מתפשרת של ישראל להגן על עצמה מפני איום הטילים של חמאס.

הנשיא ביידן. "אמריקה שוב בתנועה!" (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

עמדתו הנחושה של ממשל ביידן לתמוך בישראל סופגת בימים האחרונים לחצים גדולים בפוליטיקה האמריקנית. הלילה חתמו 28 סנאטורים מהמפלגה הדמוקרטית על קריאה מיוחדת לנשיא לפעול לעצור את מהלכיה הצבאיים של ישראל במערכה מול חמאס. הסנאטורים החתומים על הקריאה, ביניהם ברני סנדרס, אליזבת' וורן וג'ון אוסוף, הדגישו בפני הנשיא ביידן את מספר הקורבנות הגדול שגבתה הלחימה מהאוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה, ומתוכו גם ילדים רבים.

בחסות מבצע שומר החומות: עסקת נשק נוספת?

במקביל לעסקת הנשק בין ישראל וארה"ב, היום מתפרסמים דיווחים על אפשרות לקיומה של עסקת נשק נוספת. הלחימה בין ישראל וחמאס ברצועת עזה מעוררת הדים ועניין רבים ברחבי העולם בימים האחרונים. מעבר לסיקור התקשורתי שלו זוכה הלחימה בעזה, גם אחד מכלי הנשק החשובים והמתקדמים ביותר של ישראל זוכה לעניין רב במקומות שונים. דבר נוסף שלא נעלם מעיני העולם במערכה הנוכחית הם ביצועי סוללות כיפת ברזל, שמזה כמה ימים עובדות בעצימות גבוהה למדי.

הבוקר מתפרסם בכלי התקשורת ביוון כי הצבא היווני מביע בתקופה האחרונה עניין במערכת כיפת ברזל. על פי הדיווחים, ביוון מעוניינים לכל הפחות בטכנולוגיה שמפעילה את מערכת כיפת ברזל, במטרה להיערך להתמודדות עם תקיפות עתידיות אפשריות של כלי טיס לא מאוישים של צבא טורקיה השכנה.

יציאות מרצועת עזה מול כיפת ברזל של אשקלון הלילה (צילום: פיודור ספיר)
יציאות מרצועת עזה מול כיפת ברזל של אשקלון הלילה | צילום: פיודור ספיר

על פי הדיווח, באתונה מעוניינים להציב סוללות כיפת ברזל בקבוצת האיים האגאיים, הנמצאים בים שבין יוון וטורקיה, להתמודד עם אפשרות של תקיפת מל"טים ממזרח. כאמור, ביוון מעוניינים לרכוש לכל הפחות את הטכנולוגיה הבסיסית של מערכת כיפת ברזל, מתוך הבנה שהתמודדות של המערכת מול מל"טים אמורה להיות פחות מורכבת מהתמודדות עם רקטות.

ישראל ויוון מצויות ביחסים מדיניים טובים מאוד, אשר במסגרתם מתקיים בין השתיים שיתוף פעולה ביטחוני ענף. רק לפני כחודש נחתם הסכם שיתוף פעולה בין משרד הביטחון וחיל האוויר היווני, בעסקה שעלותה הוערכה בכ-5.4 מיליארד שקלים. במסגרת ההסכם נחתם כי ישראל תספק ליוון מטוסי אימון ותחזק את מערך טייסות האימונים של חיל האוויר היווני.