איתמר גרף, ממלא מקום ראש אגף השיקום במשרד הביטחון, הודה היום (חמישי) כי במערך השיקום חשים שיש צורך דחוף בשינוי התנהלותם מול לוחמים שדורשים הכרה במצבם. "אנחנו מבינים שאי אפשר להמשיך ככה, וגם אנחנו גילינו שאנחנו מתנהגים בצורה לא סבירה", הבהיר גרף בריאיון בשש עם עודד בן-עמי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גרף, שסיפר שהוא נמצא בקשר רציף עם משפחת סעידיאן לפני ובעיקר לאחר התקרית שבה איציק הצית את עצמו במחאה על התנהלות האגף. "אני מלווה את המשפחה ואת המקרה הזה מהרגע הראשון", אמר גרף. "התוודעתי למ"פ ולמג"ד שלו משג'אעייה, איציק היה לוחם אמיץ, הראשון שמסתער, ובאופן אישי האירוע הזה מאוד מטלטל אותי".

הוא הוסיף כי "בגלל האירוע הזה יש הזדמנות, כי כולם מבינים שחייבים לשנות את המציאות הזאת". מ"מ ראש אגף השיקום ציין כי בימים האחרונים הם סיכמו עם ארגון נכי צה"ל על "מארז של תוכניות", שיכללו לטענת גרף את כל תהליך ההכרה והוועדות הרפואיות.

"אנחנו מחויבים לא לחטט בעבר של הלוחמות והלוחמים שחזרו משם אחרים", הבהיר גרף. "אנחנו רוצים לעשות להם מסלולים ירוקים ומהירים, והכרה מהירה, קלה ומחבקת". הוא ציין כי אמנם עובדי האגף עובדים תחת הרבה מגבלות ואילוצים משפטיים, אבל הבטיח כי למרות זאת הליך ההכרה בנכי צה"ל ישתנה. "אנחנו מבינים שאי אפשר להמשיך ככה. גם אם צריך לשנות את החוק, נשנה אותו ומהר".

איתמר גרף, סמנכ"ל ומ"מ ראש אגף השיקום במשרד הביטחו (צילום: חדשות 12)
"התהליך יהפוך להיות קל ולא מכאיב". איתמר גרף, סמנכ"ל ומ"מ ראש אגף השיקום | צילום: חדשות 12

גרף התייחס גם לאנשים שמתחזים, ו"מנסים לחלוב את המערכת" לא בצדק. לדבריו, "בשביל 10-15% שמרמים, השאר לא צריכים לסבול. הם יפסיקו לסבול. התהליך יהפוך להיות קל ולא מכאיב. אנחנו חייבים לשנות את התהליך ונשנה אותו, כדי שנוכל לראות את החולים ולתת את החיבוק".

הבוקר הציגו שר הביטחון בני גנץ ויו"ר ארגון נכי צה"ל עידן קליינמן את עיקרי הרפורמה בטיפול בנכי צה"ל, שכותרתה – "נפש אחת". גנץ אמר כי "היום אנחנו נושאים בשורה גדולה, היסטורית במידה מסוימת, עבור אלפי נכים שהקריבו את גופם ונפשם למעננו". לדבריו, "נתתי הנחייה מידית לביצוע, שאף עובד במשרד הביטחון לא יחטט בפצעי העבר הפתוחים ולא ינבור בעברו האינטימי של כל לוחם ולוחם".

איציק סעידיאן (צילום: מתוך "עובדה" באדיבות קשת 12)
"בגלל האירוע הזה יש הזדמנות לשינוי". איציק סעידיאן | צילום: מתוך "עובדה" באדיבות קשת 12

הרפורמה תחולק לשלושה חלקים, אחת בנושא השירות והמענה האנושי, רפורמה בטיפול בנפגעי פוסט-טראומה והסדרה תקציבית. בין היתר, מתוכננת הכפלת כוח האדם באגף השיקום, הקמת נציבות תלונות לנכי צה"ל, קיצור ופישוט "שער הכניסה" עבור מי שנפצעו באירוע מבצעי או באימון, שיפור המענה והתיאום מול צה"ל והוספת תקנים ליחידה לתגובות קרב.

כמו כן, ישופרו התנאים עבור המלווים של נכי צה"ל, תואץ הדיגיטציה והמענה המקוון ויינתן סיוע משפטי לכל דורש באמצעות משרד המשפטים. עוד מתוכננת פתיחת מוקד טלפוני שיעבוד 24 שעות ביממה, הקמת מרכז מחקר, מרכז טיפולי ובית מאזן, הקמת מועצה לפוסט-טראומה בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים והרחבת סל הזכאויות לבני משפחה וילדים.