התושבים יעזבו, הבתים יישארו: תושבי מאחז אביתר שבשומרון אישרו היום (שני) ברוב גדול מתווה פשרה שהושג עם ראש הממשלה בנט, שר הביטחון גנץ ושרת הפנים שקד. על פי המתווה שאושר, תושבי אביתר יעזבו את המקום עד לסוף השבוע, כל הבתים יישארו במקומם ומשרד הביטחון יקים בסיס לפלוגה במקום באופן מיידי.

על פי הסיכום, בראש חודש אלול, בעוד כשישה שבועות, תוקם במקום ישיבת הסדר חדשה. במקביל, תצא הנחיה למנהל האזרחי לסיים בתוך חצי שנה את סקר הקרקע, והקרקע שתעבור את הסקר תוכרז כאדמת מדינה - ותוקם התיישבות במקום בתיאום בין ראש הממשלה, שר הביטחון, ראש המועצה האזורית שומרון ותנועת נחלה.

"המתווה שהתגבש כולל גם נוכחות צבאית וגם שיהיה אופק להסדרה", אמר ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, לאחר שהוכרז על הסכם הפשרה, "מדובר במתווה שהוא אסטרטגי, ההתיישבות בארץ ישראל ובניין השומרון לב המדינה הוא משימה לאומית וקשה. ארץ ישראל נקנית בייסורים, אף צד כאן לא ניצח את הצד השני, בסוף המשימה המרכזית שלנו היא לבנות את ארץ ישראל ולשמור על האחדות בעם ישראל בדרך של אהבת ישראל".

מאחז אביתר (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מעמד הקרקעות ייבחן. המאחז אביתר | צילום: החדשות 12, החדשות12

"ציפינו להקמת יישוב במיוחד אחרי רצח יהודה גואטה בצומת תפוח", הוסיף דגן. "ציפיתי לטלפון מהממשלה שמורה לי להקים יישוב במקום הכי קרוב למקום הרצח, כפי שעשה שלטון המערך והשמאל בזמנו. כפי שהוקמו משמר השבעה ומעלה החמישה - תשובה ציונית הולמת לפיגועים אז. לצערנו זה לא קרה, וכשהקימו כאן יישוב של 50 משפחות ובית מדרש הייתי בטוח שהממשלה, בוודאי בימים כאלה של מריבות, תאמץ את המשפחות האלה בשתי ידיים. לצערי זה לא קרה ובשבילנו זה לא יום של שמחה ואושר, אבל זה יום של התקדמות".

הרב עוזי שרבף בירך גם הוא על הסכם הפשרה: "אנחנו מרוממים. אנחנו מדברים על גאולת הארץ וממנה נגזר העניין הביטחוני. העובדה שהבתים לא ייהרסו היא הישג ובשורה. אני מבקש - הישארו כאן והביאו עוד חברים. זה עוד לא נגמר. המאבק על ארץ ישראל הוא למרחקים ארוכים".

בתנועת "שלום עכשיו" תקפו את הפשרה עם תושבי האביתר וקראו לה "הסכם כניעה שממחיש כי בשטחים איש הישר בעיניו יעשה, והעבריינות משתלמת. אביתר הוא מאחז לא חוקי שהוקם על ידי פורעי חוק שחייבים לפנות עכשיו. בלי טריקים ובלי שטיקים. נראה שגם בממשלת השינוי מה שהיה הוא שיהיה, ומי שקובע את מדיניות ישראל בשטחים הם ראשי המתנחלים ולא הממשלה והכנסת. על ראשי מפלגות הקואליציה המאמינים בפתרון מדיני לדרוש משר הביטחון לפעול לפי עמדת הצבא ולעצור את ההתרפסות בפני מיעוט קטן וקיצוני שיעשה הכל למנוע הסכם שלום".

ח"כ ניר אורבך בביקור במאחז הבלתי חוקי אביתר (צילום: נדב גולדשטיין/TPS)
ח"כ ניר אורבך מבקר במאחז אביתר, בשבוע שעבר | צילום: נדב גולדשטיין/TPS

אמש דיווחנו כי בכירים בממשלה, ביניהם שר הביטחון גנץ, החלו לקדם מתווה שיאפשר את עזיבתם מרצון של התושבים במקום, מבלי שהמאחז עצמו יפונה. על פי התוכנית שנרקמה, תושבי אביתר יעזבו את המאחז מרצון, במקומם ייכנסו חיילים ותיערך בחינה מדוקדקת בנוגע לזהות בעלי האדמה. אם יתברר שהאדמות שעליהן יושב המאחז הן אדמות מדינה - יורשו התושבים לחזור. בנוסף, בגישושים עם תושבי המקום עלתה דרישה שבמקום יקום גם מוסד חינוכי.

בסוף השבוע פרסמנו את ההערכה של מערכת הביטחון לפיה פינוי המאחז היה עולה לפחות 10 מיליון שקלים. ההערכה של העלות הגבוהה מגיעה, בין היתר, בגלל היקף הבנייה במקום והצורך לפנות כ-50 מבני קבע ועשרות משפחות - דבר שהיה מצריך סלילת דרכי גישה, ציוד הנדסי כבד ומעגלי אבטחה רבים. ההערכה הזו עלתה בישיבת היערכות לקראת הפינוי שהתקיימה בתחילת השבוע שעבר. כיום מתגוררות במאחז כ-50 משפחות.

עם ההסכמה על המתווה, מגיעה לסיומה סוגיה מרכזית שאיימה לערער את יציבות הקואליציה החדשה. המאחז אמור היה להתפנות כבר בימי ממשלת נתניהו - אך "תפוח האדמה הלוהט" הזה גולגל לעבר ממשלתו החדשה של בנט. היום, כאמור, הגיעו הצדדים להבנות שהובילו לפתרון הסוגיה - לפחות לעת עתה.