תושבי עוטף עזה נהנו בשנה האחרונה משקט יחסי בחסות מגפת הקורונה, אולם ברור היה שמדובר בעניין זמני בלבד. בצל העימותים שהתרחשו אתמול בין פלסטינים לכוחות הביטחון בירושלים, חמאס פתח בשעות הלילה בירי מטחים של רקטות משטח הרצועה לעבר יישובי הדרום. התושבים המתוסכלים לא הופתעו מהחזרה למציאות של פחד וריצה למקלטים - אבל דורשים, ולא בפעם הראשונה, פתרון אמיתי לטווח הארוך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הייתי רוצה להגיד למקבלי ההחלטות שיש דברים יותר משמעותיים מהוויכוחים שקורים שם למעלה בשביל העניינים האישיים שלהם", אמרה אדל ראמר, תושבת נירים, והפנתה אצבע מאשימה כלפי הממשלה. "יש פה אוכלוסייה שלא חיה בשקט כבר שנים. עד שלא ישתנה פה משהו - לא יהיו לנו חיים נורמליים".

לדברי ראנר, אף אחד מהתושבים הופתע מהרקטות שנורו הלילה. "שום דבר לא השתנה, אז למה שיפסיקו לירות?", היא שואלת. "גם המצב שם נהיה יותר גרוע עם הקורונה, אז למה שמישהו כאן יצפה שמשהו ישתנה? לא היו הלילה נפגעים בגוף אבל היו נפגעים בנפש".

"היה לילה גרוע - אנחנו ישנים בממ"ד", סיפרה ל-N12 מרים ריינן, תושבת נחל עוז. "הרבה רעש אבל נראה לי שתיים או שלוש אזעקות צבע אדום, ורקטה אחת נפלה במשק ילדים של הקיבוץ. זה בכלל לא בסדר שפצצות המרגמה והרקטות ישר נפלו - כיפת ברזל לא עובדת כמו שצריך".

90% יודעים איפה המרחב המוגן (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
מרחב מוגן בעוטף עזה. ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

לדברי ריינן, המציאות הביטחונית לא תשתנה בקרוב. "אני חושבת שאין פתרון כי חמאס לא רוצה פתרון, אף ראש ממשלה לא יצליח להגיע איתם להסכם", היא אומרת. "היינו תקועים בבית בגלל הקורונה עכשיו אנחנו תקועים בבית בגלל חמאס -  זה גורל החיים בעוטף עזה. נחכה לראות מה היום יביא".

בני חסון, תושב קיבוץ כיסופים, שיתף את תחושותיו: "פה כבר התחלנו להכנס לאווירה של חצי אופוריה, שאולי זה נגמר. התחושה קשה". לדבריו, מטח הירי התחיל לקראת חצות ו"כל הלילה ההנחיה הייתה לישון בממ"דים". חסון סיפר את שעבר עליהם במהלך הלילה והבוקר: "לפנות בוקר היה מטח גדול. פגיעה בתוך היישוב על דרך - לא נפגעו אנשים פיזית. הבוקר לא הוצאנו את האנשים שצריכים לעבוד בחקלאות החיונית, כמו טיפול בבעלי חיים החוצה, עד שנקבל הנחיות חדשות". לדבריו, "אפשר לקשור את זה להרבה אירועים: למצב בלי ממשלה, לבלגן בירושלים או ביפו - אני יותר קושר את זה עם העניין של ירושלים".

כוחות צה"ל בדרום (צילום: ביטחון אשכול)
כוחות צה"ל בדרום | צילום: ביטחון אשכול

מירב כהן, תושבת הקיבוץ עין השלושה, סיפרה: "לילה מאוד דינאמי. אנחנו גרים ליד כיסופים ושומעים את הצבע האדום שלהם. היו 3-4 אזעקו, אחרי כל אזעקה הייתה יציאה של כיפת ברזל ואז פיצוץ. לא מצליחים לישון, גם פיזית זה מפריע כי הפיצוצים מאוד חזקים וגם לא שקטים, הלב דופק, אנדרלנין גבוה ולא ישנים".

"אני לא אשת ביטחון אבל מריח לי כמו סיפור לא קצר", אומרת כהן. "אנחנו חכמים ומנוסים ויודעים לאן זה הולך, פותרים את זה בהפסקת זמנית או משהו ונחכה לפעם הבאה. כל מי שחשב שהקורונה פתרה את הבעיה - בזמן שישנו ושמנו מסכות הם המשיכו להתחמש. השטח מאוד נפיץ וזה רק עניין של מזל או חוסר מזל עד שיתפתח פה משהו יותר גדול".

הנזק שנגרם למבנה מפגיעת הרקטה בתוך הישוב
נזק למבנה במועצה האזורית אשכול
שמשת הטרקטור נשברה כתוצאה מהדף
נזק לרכוש מפגיעת הרקטה

לדבריה, "אנחנו כועסים שהסוגייה הזאת מוזנחת. זה בוקר מטריד, לא יודעים לאן מתפתחים הדברים. אנחנו בכוננות, הממ"ד מוכן, ומקוווים שזה ייגמר בלי פגועים בגוף - כי בנפש יש כבר הרבה. מקווים שפעם אחת ולתמיד הסוגייה הזאת תיפתר עם פיתרון ארוך טווח. אנחנו רק רוצים לדעת שמישהו נותן את הדעת למה שקורה כאן, כי לחיות מסבב לסבב זה מאוד מאוד לא נעים".

במהלך הלילה נורו 36 רקטות לעבר יישובי העוטף. שלוש מהן נחתו בשטחי המועצות האזוריות אשכול ושער הנגב, ושש יורטו בידי מערכת כיפת ברזל. יתר הרקטות נפלו בשטחים פתוחים ועל כן לא בוצעו יירוטים. המטחים החלו אמש סביב השעה 23:00 והסתיימו סביב השעה 6:00, ובשעות הבוקר הסיר פיקוד העורף את ההנחיות המיוחדות לתושבים. 

בעקבות אירועי הלילה כינס הרמטכ"ל אביב כוכבי בשעה 11:00 הערכת מצב בקרייה בתל אביב, וב-13:30 צפוי להתקיים דיון נוסף בהובלת שר הביטחון בני גנץ.