אירן טוענת שהתקלה המסתורית במתקן הגרעין היא פעולת טרור: שעות לאחר שאירעה היום (ראשון) התקלה שהשביתה את הפעילות באתר הגרעיני בנתנז, ראש סוכנות הגרעין האירנית הגיב למקרה ואמר כי מדובר ב"פעולת טרור" וכי הרפובליקה האסלאמית שומרת לעצמה את הזכות להגיב ולפעול נגד האחראים והמעורבים באירוע. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב לתקרית בפורום מטכ"ל ואמר: "המאבק באירן הוא משימה ענקית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

דבריו של ראש סוכנות הגרעין תואמים להערכות נוספות במדינה. מוקדם יותר היום, חבר בפרלמנט האירני אמר כי ארצו חושדת "בסבירות גבוהה" כי מדובר ב"חבלה ובחדירה מכוונת" - אך לא הוסיף פרטים נוספים. הדברים שאמר חבר הפרלמנט, מאלכ שריעתי ניאסר, מתכתבים עם ההערכות במערב על כך שהסיבה לתקלה היא מתקפת סייבר שמטרתה השבתה של מערכות שלמות בתוך המתקן המסווג. לנוכח ההתפתחויות האחרונות בגזרת אירן, הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס בשבוע הבא לבקשת שר הביטחון גנץ והיועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט - לראשונה מאז חודש פברואר.

ראש הממשלה נתניהו אמר בהתייחסו לתקרית במתקן הגרעין בנתנז כי "המצב שקיים היום, לא אומר שזה המצב שיהיה קיים מחר. קשה מאוד להסביר את מה שחוללנו פה בישראל, במעבר הזה מחוסר אונים מוחלט שלא היה כדוגמתו בתולדות העמים, לכוח עולמי שהצלחנו לייצר כאן. בוודאי כוח אזורי, אך במובנים מסוימים גם עולמי. אני מאחל לכולנו שתמשיכו בדרך הזאת, ושתמשיכו לשמור על חרב דוד בידיכם".

בין אם מדובר במתקפת סייבר ובין אם לאו - כבר עתה ניתן לומר שנגרם לאתר נזק בהיקף רחב יחסית, וזאת בין היתר רק בשל העובדה שאירן פרסמה את הדברים: לפי הפרטים שמסר הבוקר דובר ארגון האנרגיה האטומית של אירן, לא היו נפגעים באירוע וגם לא נפלטו לאוויר חומרים מזהמים. נציין כי בחודש יולי האחרון אירע באותו מתקן פיצוץ מסתורי שעדיין נחקר. לאחר כמה ימים הם הודו שהפיצוץ הסב נזק רב, ולמרות שלא הפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל באירן הרשמית התחייבו לנקום "במדינה שביצעה את המתקפה".

בתוך כך, הבוקר הרמטכ"ל כוכבי התייחס לפעולות שונות שישראל מבצעת בכמה חזיתות. לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, הוא השתתף בטקס הנחת הדגלונים בהר הרצל. הוא לא התייחס באופן מפורש לתקרית בנתנז, ואמר: "בעוד כחודש נקיים תרגיל בהיקף שטרם בוצע עד היום - "חודש מלחמה", במסגרתו נתרגל את התוכניות, את שיטות הלחימה ואת כלל היכולות המבצעיות שפותחו ושוכללו. אנו עומדיםפ על המשמר עם כושר התקפי משופר, אשר בכל רגע מוכן להפוך מתרגיל למבצע אמת, ומבניין כוח להפעלת הכוח".

"פעולותיו של צה"ל ברחבי המזרח התיכון אינן נסתרות מעיניי האויבים", הוסיף הרמטכ"ל. "הם צופים בנו, רואים את היכולות ושוקלים את צעדיהם בזהירות. בזכות פעולות צבאיות אחרות, מורכבות ומתוחכות, בזכות חיילי צה"ל ומפקדיו, השנה החולפת הייתה אחת השנים הבטוחות ביותר שידעו מדינת ישראל ואזרחיה. נמשיך לפעול בעוצמה ובשיקול דעת, בנחישות ובאחריות, על מנת להבטיח את ביטחון מדינת ישראל ועל מנת שלא יתווסף שם נוסף לאבני ההיכל".

שר הביטחון גנץ קיבל את מזכיר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, בקריה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

בתוך כך, מזכיר ההגנה האמריקאי, לויד אוסטין, נחת בישראל והתקבל במשמר כבוד בבסיס הקריה בתל אביב - לביקור ראשון בארץ של בכיר בממשל ביידן. בהצהרה משותפת עם שר הביטחון גנץ, אוסטין לא הזכיר ולו פעם אחת את אירן ואמר: "חיזקתי את מחויבותנו לישראל והבטחתי שנמשיך לקיים התייעצויות קרובות במטרה לשמור על ביטחונה של ישראל ויתרונה האיכותי. סיכמנו כי ש לעבוד מקרוב כדי להעשיר את שיתוף הפעולה ביטחוני. דיברנו על כמה סוגיות ביטחוניות".

השר גנץ מצדו הודה לאוסטין על מחויבותה של ארצות הברית לביטחונה של ישראל, והוא כן הזכיר במפורש את אירן ואת האיום שהיא מהווה על האזור: "במהלך שיחותינו הדגשתי בפני המזכיר אוסטין שישראל רואה בארצות הברית שותפה מלאה בכל החזיתות המבצעיות - הראשונה בהן היא אירן. המשטר בטהרן היום מהווה איום אסטרטגי לביטחון העולם, למזרח התיכון ולמדינת ישראל. נמשיך לעבוד יחד עם שותפינו האמריקנים כדי לוודא שכל הסכם עם אירן יבטיח את האינטרסים החיוניים של העולם וארצות הברית, יימנע מרוץ חימוש גרעיני באזור ויגן על מדינת ישראל. עוד אמרתי למזכיר אוסטין כי אנו עובדים כל העת עם הרשות הפלסטינים כדי לעזור להביא יציבות ושגשוג גם לשכנינו הקרובים ביותר".

התקרית הבוקר בנתנז התרחשה יממה לאחר שאירן החלה להעשיר אורניום במפעל התת-קרקעי שלה באמצעות דגם נוסף של צנטריפוגות מתקדמות מסוג IR-2m המתקן הגרעין - צנטריפוגות שיכולת הייצור שלהן גבוהה פי 50 מהמתקנים מהדור הראשון. יכולת הייצור של 30 הצנטריפוגות החדשות בנתנז, מדור IR-5, היא פי עשרה מהצנטריפוגות הישנות. כמו כן החלה הזרמת גז אורניום ל-164 צנטריפוגות מסוג IR-6 וכן התחילו ניסויים בצנטריפוגות מסוג IR-9 שיכולת הייצור שלהן גבוהה פי 50 מהדור הראשון של הצנטריפוגות האיראניות.