אגף כוח האדם בצה"ל מסכם את השנה החולפת ופרסם היום (ראשון) נתונים בנושא היפגעות חיילים שמהם עולה כי ב-2020 חלה ירידה באחת התופעות הכואבות והרגישות ביותר: התאבדויות בצה"ל. בשנה שעברה, 9 חיילים שמו קץ לחייהם לעומת 12 ב-2019.בשונה מהשנה שעברה, בין המתאבדים לא היו חיילים בודדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מתוך 9 חללים שבמותם עלה חשד לאובדנות, 8 מהם היו גברים, ו-5 הגיעו ממקצועות לוחמה. בשנה שעברה נהרג חייל אחד בפעילות מבצעית, עמית בן יגאל ז"ל. 6 משרתים נהרגו בתאונות דרכים ושניים נהרגו בתאונות עבודה.

באכ"א ייחסו את הירידה במספר ההתאבדויות לשורה של צעדים שנקטו בצבא במסגרת תוכנית ייעודית שגיבש כדי להיאבק בתופעה: מפקדים קיבלו תכני הסברה ועברו הדרכות שנועדו לסייע להם לזהות סימנים מקדימים וחיילים שזקוקים לעזרה. חלק מהנהלים חודדו כך שכל מקרה התאבדות מועבר ישירות לחקירת המשטרה הצבאית ומכנסים ועדת מומחים לבריאות הנפש שבוחנת את המקרה כדי לבדוק אם ישנם לקחים שניתן להפיק לטובת המקרים הבאים.

עמית בן יגאל לוחם צה"ל שנהרג ליד ג'נין (צילום: באדיבות המשפחה)
החייל היחיד שנפל ב-2020 בפעילות מבצעית. סמ"ר עמית בן יגאל ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

ההנחיות החדשות גם מפרטות כיצד יש לנהוג במקרה של חייל נעדר: מתחילים חיפושים נרחבים אחריו, סורקים את הרשתות החברתיות על מנת לזהות רמזים או סימנים ואף מאכנים את הטלפון הסלולרי של הנעדר. 

על פי הנתונים, בשנה האחרונה בצה"ל הצליחו למנוע 4 מקרי התאבדות באמצעות השיטות האלה. שינוי נוסף שסייע לצמצמם את מקרי ההתאבדות הוא צמצום מספר החיילים שנושאים נשק וצמצום מספרם של אלה שיוצאים הביתה‎ עם הנשק. 

ראש אכ"א מוטי אלמוז (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
ראש אכ"א מוטי אלמוז | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

בשבוע שעבר שוחח ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, עם כל מפקדי הגדודים בצה"ל והנחה אותם לגלות ערנות לסימנים מקדימים חשודים וציין במיוחד חיילים שחשים חוסר מיצוי בתפקיד או חוסר הערכה, חיילים ששובצו נגד רצונם או כאלה שהועברו בין יחידות, תחושה של אכזבה כתוצאה מפרידה או מנפילה ממסלול יוקרתי, מצב כלכלי רע בבית וכן יחס שלילי מצד מפקדים.

עם זאת, בצבא הדגישו שיש קושי לזהות חיילים שקיבלו החלטה לשים קץ לחייהם אך לא משתפים איש בהחלטתם. בנוסף, מניחים שבגלל שמדובר בשנת קורונה החיילים צריכים להתמודד עם שלל אירועים מאתגרים מבחינה נפשית שיכולים להשפיע גם קדימה לשנה הנוכחית, כמו עוצר יציאות, משברים בבית ואף מצוקות כלכליות.