זירת העימות החדשה בין ישראל לאירן: ישראל תקפה בשנה האחרונה יותר מ-12 מכליות נפט אירניות המיועדות לסוריה, כך דווח אמש (חמישי) בעיתון הוול סטריט ג'ורנל. הסיבה לגל התקיפות – החשש כי הרווח הכלכלי שיושג כתוצאה ממכירת הנפט יגיע לידיים קיצוניות באזור, במיוחד אל ארגוני הלוחמה בציר השיעי.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאז סוף שנת 2019 ישראל השתמשה בנשק הכולל מוקשים ימיים כדי לפגוע במכליות אירניות שעשו את דרכן לסוריה בעת ששטו בים האדום. אירן המשיכה לסחור בנפט עם סוריה בהיקף של מיליוני חביות נפט, תוך עקיפת הסנקציות האמריקניות כנגד מגזר האנרגיה שלה וכנגד הסנקציות על משטרו של אסד.

גורמים רשמיים במערכת הביטחון האמריקנית אמרו לעיתון כי חלק מהתקיפות נועדו גם כדי לסכל משלוחי אמצעי-לחימה שעברו על גבי אותן המכליות. תקיפות המכליות לא פורסמה עד כה באופן רשמי, וישראל, מצדה, לא התבטאה מעולם בנוגע למעורבותה בסיכול כלי השיט במרחב.

נאבקים לשמור על ייצוא נפט, אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

מארק דובוביץ, מנכ"ל הקרן להגנה על דמוקרטיות, אמר בקבוצת דיון בנושא כי המתנגדים להסכם הגרעין עם אירן לוחצים על נקיטת קו תקיף כנגד טהרן, ואמר כי ישראל וארה"ב מיקדו לאחרונה את מאמציהם כדי לפגוע בהכנסותיה של אירן ממגזר הנפט. "ישראל עלתה שלב בעימות – מהטלת סנקציות לגרימת חבלה", אמר דובוביץ. "הסיכולים בים האדום הינם חלק ממלחמה כלכלית רחבת היקפים שמנהלת ישראל נגד אירן".

מומחה אירני בתחום אמר לעיתון כי במהלך 2020 אירעו 6 תקיפות נגד מכליות, וטען כי טהרן מנסה לשמור על אודות התקיפות בשקט: "אנחנו מנסים לשמור על פרופיל נמוך. זה עלול להיראות כמו סימן של חולשה, אם אירן תתלונן על הפגיעות וגם תיכשל בביצוע תגובה צבאית הולמת".