הממשלה החליטה היום (שני) פה אחד להעניק את אות המערכה לחיילי צה"ל ולאנשי צד"ל שהשתתפו בלחימה בלבנון בין ספטמבר 1982 למאי 2000. שר הביטחון בני גנץ, שהניח את ההצעה לאישור השרים, בירך על ההחלטה: "הענקת האות היא גם מסר סמלי ללוחמי צה"ל בהווה המכירה בחשיבות שהמדינה מוקירה לחייליה, על המסירות, על הסיכון שהם לוקחים ועל הפעילות לשמירה על ביטחון המדינה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההצעה להעניק אות מערכה למשרתים בתקופת לבנון הומלצה על ידי ועדה ציבורית שהוקמה לבחון את הנושא בחודש יולי האחרון. בראשות הוועדה עמד הרמטכ"ל לשעבר שאול מופז. שר הביטחון גנץ קיבל את המלצות הוועדה בחודש נובמבר 2020, וכעת הממשלה אישרה את ההצעה.

מכיוון שהחוק הקיים כעת מאפשר לשר הביטחון להעניק עיטורים רק לחיילי צה"ל, תידרש חקיקה בכדי להעניק את האות גם לאנשי צד"ל. השרים אישרו את התיקון הדרוש לחוק, והשלב הבא הוא להביא אותו להצבעה במליאת הכנסת.

בתגובה להחלטת הממשלה, אמר שר הביטחון כי "כמי שהיה החייל האחרון שיצא מלבנון, אני מרגיש היום זכות גדולה להעניק הכרה לאלפי לוחמים ואחים לנשק. כאלו ששבו הביתה, וכאלו שלא. הענקת האות היא גם מסר סמלי ללוחמי צה"ל בהווה המכירה בחשיבות שהמדינה מוקירה לחייליה, על המסירות, על הסיכון שהם לוקחים ועל הפעילות לשמירה על ביטחון המדינה".

גנץ הוסיף: "אני מבקש להודות לרמטכ"ל כוכבי ולאגף כוח האדם שפועלים בנושא ודוחפים אותו קדימה ולמפקדי רא"ל במיל' שאול מופז וחברי הוועדה שבחנה את מתן האות. נעשה הכול בכדי לסיים את המלאכה ולהעניק את האות בהקדם האפשרי".

מלחמת לבנון הראשונה (צילום: חדשות 2)
מלחמת לבנון הראשונה, תמונת ארכיון | צילום: חדשות 2

הרמטכ"ל אביב כוכבי בירך גם הוא על ההחלטה, ואמר: "החלטת הממשלה לקבל את המלצתנו להענקת אות המערכה היא סגירת מעגל ערכית חשובה שלנו למול אלפי לוחמים אשר במשך שנים רבות פעלו בחירוף נפש להגנה על יישובי הצפון. הענקת האות גם לחברינו לנשק, לוחמי צבא דרום לבנון, היא ביטוי חשוב לברית האמיצה אשר הייתה מרכיב קריטי במימוש משימותינו ברצועת הביטחון משך כעשרים שנה. לבנו היום עם המשפחות השכולות אשר איבדו את יקיריהן בשנות הלחימה ברצועת הביטחון".

אלי בן שם, י"ור ארגון יד לבנים, אמר: "בשם כל המשפחות השכולות אני מברך את החלטת ממשלת ישראל על אות המערכה לנופלים וללוחמים שנלחמו בלבנון בין השנים 1982-2000. במשך שנים רבות נלחם ארגון יד לבנים להכיר בתקופה זו כמערכה לכל דבר. טובי בנינו נפלו על אדמת לבנון, במוצבים ובדרך אליהם. תקופה זו תיצרב בתודעה הישראלית כאחת המערכות הקשות והארוכות ביותר בה שילמנו מחיר דמים כבד לצד פצועים קשה ולוחמים שחזרו מלבנון הלומים וכואבים. טוב עשתה ממשלת ישראל שהכירה והוקירה את תרומתם של הבנים והבנות במערכה על הגנת הגבול הצפוני של ישראל. ובנימה אישית כמי שאיבד את בנו סגן קובי בן שם ז״ל יחד עם 72 לוחמים זו סגירת גם מעגל גם אישית שלי, לבנון הייתה ותישאר חלק בלתי נפרד מחיי".