לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ממלא מקום נציב קבילות החיילים, תא"ל איתן דהן, הגיש היום (רביעי) את הדוח השנתי של הנציבות לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. בדוח מפורטים בין היתר נתונים על התמודדות צה"ל עם נגיף הקורונה, אלימות מפקדים כלפי חיילים ואי הקפדה על זכויות רפואיות של חיילים. השנה נרשמה עלייה של 70% בקבילות שהוגשו בעילום שם, ו-61% מסך הקבילות שטופלו – נמצאו מוצדקות.

אלימות כלפי פקודים: "מפקדים השליכו על חייליהם חפצים וסיכנו את חייהם"

ממלא מקום נציב קבילות החיילים ציין שגם השנה נחשף לביטויי אלימות של מפקדים כלפי פקודיהם. "טשטוש הגבולות והיעדר כלים להתמודד עם מצבים מורכבים – שימשו קרקע פורייה לביטויי אלימות למיניהם", כתב. "כתוצאה מכך, הובאו לפניי השנה מקרים שבהם מפקדים השליכו לעבר פקודיהם חפצים (דוגמת סכין או פטיש), ובנס לא הסבו נזק בגוף. במקרים חריגים, נהגו מפקדים באלימות בוטה כלפי אנשיהם".

חיילי צהל, אילוסטרציה (צילום: Stavchansky Yakov, shutterstock)
צילום: Stavchansky Yakov, shutterstock

פגיעה בפרטיות: חוסר רגישות למצבם האישי של החיילים

חיילת בשירות חובה, הלינה על כך שהמפקדת שלה חשפה במהלך שיחה שקיימה עם אבי המתלוננת את נטיותיה המיניות שלא בהסכמתה וחשפה בפניו שיש לה בת זוג קבועה. מבירור הקבילה, עלה כי המפקדת סברה שאביה של החיילת מודע לנטיותיה המיניות והתנצלה בפני החיילת על אי־הנעימות שנגרמה מהמקרה. מ"מ נציב קבילות החיילים הדגיש כי "אף שהמידע נמסר בתמימות וללא כוונת זדון, מצאתי פגם בהתנהלותְ המפקדת והערתי לה על כך".

חייל הושפל בפני חבריו בשל חוסר רגישות ואי-אמון באשר למצבו הרפואי והנפשי

החייל תיאר בקבילתו כיצד מפקדתו הנחתה אותו לעדכן אותה לעיתים תכופות היכן הוא נמצא ולדווח לה בכל פעם שניגש לשירותים על ידי שליחת אימוג'י תואם באמצעות הוואטסאפ, זאת למרות שדיווח כי הוא סובל מבעיה רפואית המצריכה גישה מוגברת לשירותים. עוד תיאר החייל כי מפקדותיו לא גילו רגישות באשר למצוקתו הנפשית, העבירו ביקורת על התנהלותו המקצועית בפני חיילים אחרים ואף העירו לו על הופעתו בקבוצת הוואטסאפ היחידתית.

חיילים לא שומרים על הנחיות משרד הבריאות
"צצו פערים בהעברת המסרים מהמטה לשטח". בתמונה: חיילים לא שומרים על הנחיות משרד הבריאות

בניגוד להמלצות הרופא: "חיילים בעלי פטור התבקשו לבצע פעילות שאינם נדרשים לה"

גם בנושא שמירה על זכויות רפואיות מצא מ"מ הנציב כמה פערים. "לעיתים עוכבה או נמנעה מחיילים גישה לרופא או לגורמי בריאות הנפש", אמר. "פעמים התבקשו חיילים לבצע פעילות מסוימת חרף פטור רפואי שניתן להם או נדרשו לשוב ליחידתם בניגוד להמלצות הרופא המטפל".

"בשל האחריות הרבה שיש למפקדים בנושא זה, פרסמתי השנה איגרת המפרטת את חובות המפקדים בנושא זה", הוסיף. "באיגרת עמדתי על גישתי, ולפיה על מפקדי צה"ל לנקוט גישה מרחיבה באשר לאחריותם בנושאים אלו ואף לסייע לחייליהם היכן שהם נתקלים בקשיים בטיפול בנושאים הנוגעים לבריאותם. למגינת ליבי, נושאים אלו אף באו לידי ביטוי בדוח הקודם".

התמודדות הצבא עם משבר הקורונה

משבר הקורונה הפך לאחד הנושאים המרכזיים שבהם עסק צה"ל בשנה האחרונה. בנושא זה אמר דהן שצה"ל נערך באופן מרשים והצליח להתגמש במקרים רבים, אך לצד זה צצו גם כמה כשלים. "צפו ועלו פערים בהתנהלות בהיבטים רפואיים ואחרים – החל בפער בתיווך מסרים והנחיות מהמטה לשטח, המשך בטיפול לקוי של מפקדים במוקדי הדבקה, בעיכוב במתן מענה רפואי לחיילים שנחשדו כחולים, או נדרשו בבידוד, או בהרחקה מהיחידה וכלה באי־מימוש הנחיות מחייבות ובפגיעה בזכויות כלכליות וסוציאליות של המשרתים".

"בראייתי, בתקופה זו, שבה רב הנסתר על הגלוי, מפקדי צה"ל צריכים להקפיד הקפדה יתרה בכל הנוגע ליישום ההנחיות הנוגעות למיגור מגפת הקורונה", הוסיף מ"מ הנציב. "יש להפעיל שיקול דעת ולבצע בקרה אחר מימוש ההנחיות עד אחרון החיילים כדי לשמור על שלומם של חיילי צה"ל ולוודא עמידה ביעדי צה"ל".

גנץ בשיחה עם חיילים ‎ (צילום: דוברות משרד הביטחון)
צילום: דוברות משרד הביטחון

משר הביטחון בני גנץ נמסר בתגובה על ממצאי דוח נציב קבילות החיילים: "כשחיילי צה"ל מתגייסים, אנחנו לא יכולים להבטיח להם שלא יסכנו את חייהם, או שיהיה להם שירות שיעניין אותם, אבל אנחנו חייבים להבטיח יחס הוגן וטיפול רפואי ראוי. אני בטוח שצה"ל יוכל ללמוד הרבה מהדוח, ואני מברך על השיפור שחל בנושא המענה הרפואי לחיילים במסגרת הקורונה. זה נושא שעוד ילווה אותנו וחייבים להקפיד שאנחנו נותנים לו מענה רציף ויעיל".

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל מודה לנקח"ל ולנציגיו על הדוח ועל העבודה לאורך השנה ומייחס חשיבות רבה לדוח המציף נושאים הדורשים בחינה וטיפול בחיי היום-יום של חיילי צה"ל. הדוח יסייע לקידום המענה הניתן למשרתי צה"ל באופן פרטני ומערכתי. משבר הקורונה עימו מתמודד העולם כולו, הביא בפני צה"ל קשיים ואתגרים חדשים. צה"ל לומד ומתפתח כל העת על מנת לספק פתרונות ראויים לכלל אוכלוסיית משרתיו".

"בצה"ל קיימים מספר מנגנוני בקרה וביקורת פנימיים שמטרתם להוביל לשיפור במגוון רחב של נושאים, ובראשם במוכנות צה"ל בשגרה ובחירום לצד איכות המענה והטיפול במשרתים. צה"ל לומד את הממצאים, יפיק לקחים נדרשים ויתקן את שנדרש בהקדם".