עימות בצמרת על רקע עסקת ה-F35 לאמירויות: למרות ההכחשה הגורפת של ראש הממשלה נתניהו, במערכת הביטחון שבים וטוענים כי המשא ומתן על מכירת המטוסים המתקדמים בוצע מאחורי גבם, ותוקפים את ההתנהלות. פרטים חדשים אודות מה שהתרחש מאחורי הקלעים של עסקת הנשק – והמשא ומתן הבהול מול ארצות הברית, מגלים איך התקבלה ההחלטה במשרד הביטחון לפעול מול הפנטגון באופן עצמאי. גורמים שמעורים במשא ומתן מול ארה"ב טוענים שנתניהו הפקיר את הביטחון הלאומי של ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רק אחרי הודעתו הפומבית של יועצו של הנשיא טראמפ, הבין שר הביטחון גנץ שמתנהל משא ומתן בין ארה"ב לאיחוד האמירויות. ההודעה של קושנר פורסמה יומיים אחרי הפרסום הראשון על העסקה ב"ידיעות אחרונות", ובה אמר בקולו כי עסקת מכירת ה-F35 לאמירויות צפויה להתבצע.

גנץ החליט לפעול מהר כדי לשמר את היתרון האיכותי של ישראל. כבר באותו יום הוא דיבר בטלפון עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו וביקש ממנו לשלוח לוושינגטון צוותים של משרד הביטחון. זאת, כדי לעבוד עם מקביליהם בפנטגון במטרה לגבש חבילת פיצויים שתבטיח את היתרון האיכותי של ישראל.

נתניהו ומטוסי ה-F-35 (צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ, חדשות)
במשרד הביטחון לא ידעו על המו"מ, ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום/לע״מ, חדשות

שבוע לאחר מכן גנץ טס בבהילות לארצות הברית על מנת לקדם את המגעים ולאשר את העמדות אל מול האמריקנים. זאת בשל רצונו לקדם את המשא ומתן במהירות. צוות מקצועי של משרד הביטחון נשאר כל אותו חודש וחצי בוושינגטון במטרה לדון מול מקביליהם בפנטגון. שני הצוותים גיבשו יחד את כל הסעיפים של חבילת הפיצוי לישראל בעקבות מכירת המטוסים המתקדמים לאמירויות. לצוות הצטרף ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון זוהר פלטי.

ההסכם מבטיח את עליונות ישראל לעשרות שנים קדימה

לפני כשבוע, במוצאי שבת, יצא מנכ"ל משרד הביטחון אלוף בדימוס אמיר אשל בעצמו לארצות הברית והצטרף לצוותים שכבר פעלו שם, זאת בשל הרגישות והמורכבות של המגעים. באמצע השבוע שעבר התקשר מנכ"ל משרד הביטחון לשר הביטחון גנץ וביקש ממנו להגיע לארצות הברית, זאת על מנת לחתום על ההסכם. גנץ נענה ויצא לוושינגטון בשביל לחתום.

לכל אורך הדרך במשרד הביטחון, שהופתע מעסקת ה-F35 עם האמירויות, הבינו שמתנהל אירוע בסדר גודל אחר, ויש להפוך את המצב המסובך ליתרון אל מול הפנטגון. לפי התזה של משרד הביטחון, ההסכם שנחתם מבטיח את העליונות הביטחונית של ישראל באזור לעשרות שנים קדימה.

מי שהיה בחדרי המשא ומתן בין הברית מתאר מחויבות גבוהה מאוד מצד האמריקנים לביטחון ישראל. לטענתם כבר בעתיד הקרוב מאוד נראה ביטוי להתקדמות בסוגיות הביטחוניות הללו. הרכש שישראל כל כך צריכה יתחיל להגיע: עוד מטוסי קרב מסוג F15 ו-F35, מסוק חדש שיחליף את ה"יסעור", שיתופי פעולה מודיעיניים רגישים במיוחד, חיבור למערכות לוויין אמריקניות, סייבר משותף וחימושים נוספים שישראל צריכה וארצות הברית הסכימה להעביר.

שר הביטחון גנץ בפגישה עם מקבילו האמריקני (צילום: שמוליק עלמני, תקשורת שר הביטחון)
גנץ בפגישה עם מקבילו האמריקני, ארכיון | צילום: שמוליק עלמני, תקשורת שר הביטחון

חלק מעסקאות הרכש העתידיות יוקדמו מבחינת לוחות הזמנים בשל מה שמגדירים במשרד הביטחון  כ"פיגור" שישראל נמצאת בו. ישראל חייבת להחליף חלק מהפלטפורמות שלה, במיוחד מטוסים ומסוקים. הדבר כולל התנעה של פרויקטים רגישים מאוד ושיתופי פעולה מודיעיניים ומבצעיים חשובים לישראל וארצות הברית.

במשרד הביטחון חששו מאיום פוטנציאלי חמור על ישראל

גורם שהיה מעורב בשיחות עם ארצות הברית מבהיר כי היה חשוב להתנפל על האירוע, לא לחכות לאף אחד ולנצל את ההזדמנות. אנשי משרד הביטחון הנדהמים הבינו שיש דיל שנרקם מבלי שהם יודעים עליו, ושנתניהו מסתיר אותו מהם. לדבריהם, מדובר ב"רימון שמישהו זרק לחדר ועכשיו צריך להפוך אותו ללימונדה".

במשרד הביטחון חששו מפני קפיצת מדרגה בעסקאות הנשק שעושה ארצות הברית עם מדינות האזור, מה שיכול להפוך לאיום פוטנציאלי חמור על ישראל. למשל, אחרי ההסכמה לכך שאיחוד האמירויות יקבלו F35, גם קטר מבקש וייתכן שגם סעודיה תבקש. ברגע שנפרץ האיסור למכירת F35, התור צפוי להיות לא קטן. התהליך תפס את משרד הביטחון בהפתעה, והם החליטו, בכוח, לקחת את האירוע ולהפוך אותו להזדמנות.

נתניהו, טראמפ, הסכם שלום, בחריין, איחוד האמירויות, ישראל
מו"מ שהתנהל במקביל להסכם? ארכיון

לטענת גורמים שמכירים את מי שהיו בחדרים הסגורים, נתניהו למעשה אישר את העסקה לאיחוד האמירויות, אבל לא דאג לנצל את ההזדמנות ולדאוג לשמירת היתרון האיכותי של ישראל באזור. הגורמים אף תקפו והאשימו את נתניהו בהפקרת הביטחון הלאומי. היוזמה של שר הביטחון וצוותי משרד הביטחון הפכה את האירוע למשהו שישראל כעת יכולה ליהנות מפירותיו.