למה ישראל לא הגיבה על ירי הרקטה אמש לשטח ישראל? לפי גורמי ביטחון ישראל לא הגיבה "עדיין", וזה לא מעיד על ההמשך. ישראל נזהרת שלא ליפול למשוואות שמשרטט חמאס. תגובה תבוא במקום ובזמן, וייתכן שזו תהיה תגובה שונה, לא עוד "דיונות חול", אלא פגיעה במטרות כואבות לחמאס. אולי זה מעיד על שינוי מדיניות. בימים האלה נערכים דיונים מרתוניים בצה"ל ובמשרד הביטחון בדיוק בנושא הזה – לאן הולכים? מה רוצים שיקרה ברצועה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאחורי הקלעים נמשכים מאמצי ההסדרה מול חמאס. כל זה קורה בתיווך קטארי. בשבוע שעבר ניהלו ראש המוסד יוסי כהן ומתאם פעולות הממשלה בשטחים כאמיל אבו רוקון מגעים עם בכירים בקטאר. על הפרק התחייבות קטארית להעביר 100 מיליון דולר לחצי שנה ולהבטיח שקט ארוך טווח. גם פרויקטים אזרחיים – חשמל, מים ביוב ויציאת פועלים עזתים לעבודה בישראל – על השולחן. הכול תלוי בחמאס. אחד התנאים המרכזיים להתנעת התהליך מבחינתה של ישראל הוא מידע על השבויים והנעדרים בעזה.

סבב ההסלמה שהתרחש בעזה במהלך אוגוסט הגיע לסיום כאשר המתווך הקטארי נכנס לרצועה והגיע להסכמות בין ישראל לחמאס. בפועל המצב ברצועה נשאר דומה לשהיה בעבר, ההתקדמות האיטית בהסכמות שהושגו עדיין לא מאפשרות שקט ארוך טווח.

תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה
תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה

בשבוע שעבר דווח כי המגעים עם הקטארים עלו מדרגה כאשר ישראל לוחצת על תוכנית שבה יקודמו מספר צירים במקביל על מנת לשפר את המצב ההומניטארי ברצועה שנהיה גרוע מיום ליום. בישראל לא מעוניינים בהעברת כספים כאמצעי לקנות שקט מחמאס למספר חודשים, אלא בתוכנית מקיפה לשיפור המצב ההומניטארי כלכלי של תושבי הרצועה ועל ידי כך קידום חלופה לטרור.

השקט ברצועה הופר פעמיים בשבועיים האחרונים על ידי ירי רקטות, פעם לכרם שלום ופעם לאזור נתיב העשרה. את הרקטה הראשונה מייחסים בישראל לג’יהאד האיסלאמי פלסטיני ואילו מקור השנייה אינו ידוע בשלב זה, אך ההערכה במערכת הביטחון היא כי גם פה מדובר בארגון הג'יהאד האיסלאמי.

לצד המגעים, בעזה נאבקים בקורונה

בינתיים ברצועת עזה מתמודדים גם עם נגיף הקורונה, שבניגוד לציפייה דווקא מטופל היטב על ידי הנהגת חמאס וזאת באמצעות סגר מחמיר וענישה קשה לאלו שמפירים אותו. נכון לשבוע האחרון, מספר הנדבקים ברצועה עמד על כ-1500 ונמצא במגמת ירידה מתמשכת.

רצועת עזה קורונה חמאס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הקורונה בעזה | צילום: רויטרס, רויטרס_

במקביל למאמצים לקדם רגיעה ארוכת טווח, צה״ל עוסק בשיפור המוכנות שלו להסלמה רחבה. בפיקוד הדרום נמצאים זה תקופה בתהליך של ריענון הפקודות למלחמה ושיפור המודיעין ויכולות הפעלת האש. ברור כי במציאות הקורונה בה אנו נמצאים זוהי לא האופציה הראשונה וניתן להניח כי לישראל כבר היו מספר הזדמנויות ליזום פגיעה קשה בארגוני הטרור אך העדיפו למצות את מאמצי התיווך. מנהיגי ארגוני הטרור ברצועה צריכים לקחת בחשבון כי ייתכן מאוד והשקט הלילה הוא מסר כי הספירה לאחור לקראת משהו גדול יותר, החלה.