יחידת הכלבנים המשטרתית קיימת כבר 25 שנה. הכלבים מגיעים לכאן בעיקר מצ'כיה כשהם עדיין לא מאומנים, ובניגוד ליחידת עוקץ, המקבילה הצה"לית שלהם, כאן הכלבנים הם אנשי קבע בלבד. כשבעים כלבים משרתים במשמר הגבול ביחידת הכלבנים, אבל יש שלושה מהם שבולטים במיוחד: אולף, סיזר וג'וי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הוא כמו הילד שלי - אגן עליו בגופי ובנפשי". הכלב אולף (צילום: חדשות)
"הוא כמו הילד שלי - אגן עליו בגופי ובנפשי" | צילום: חדשות

רס"מ עדי פליקס, כבר שנה וחצי עם אולף ועבורם זאת הייתה אהבה ממבט ראשון. "הוא ממש כמו הילד שלי, אני יודעת שאני אגן עליו בגופי ובנפשי, הוא יעשה את אותו דבר בשבילי", סיפרה פליקס. "אולף זה כלב צעיר, כלב אנרגטי, כמו שתיקח עכשיו לוחם צעיר שהגיע לשטח, רוצה להוכיח את עצמו, אז אותו דבר גם הכלב שלי. הוא רוצה להוכיח לי בעצם, לאימא שלו, למי שמחזיקה אותו, שאני יכולה לבטוח בו".

היא לא בוטחת בו לחינם. אולף בורך ביכולות יוצאות דופן של זיהוי חשודים ושמיעה למרחקים. בפעילות האחרונה כוחות המשטרה הותקפו, הוא ניסה להדוף את ההמון ובשלב מסוים הושלך לעברו בקבוק תבערה. אולף נפצע כשהגן על הצוות, וזאת ממש לא הפעם הראשונה. "הוא אחד מהלוחמים החזקים. ואנחנו בעצם מובילים במקרה שאם ירצו לתקוף אותנו, אז הוא זה שיגיב ראשון", הסבירה פליקס.

לוחמים על ארבע (צילום: החדשות12)
רס"מ עדי פליקס והכלבה הקודמת שלה | צילום: החדשות12
האיום הכי גדול לכל מה שקשור לאמל"ח לא חוקי. הכלב סיזר (צילום: חדשות)
האיום הכי גדול לכל מה שקשור לאמל"ח לא חוקי | צילום: חדשות

"סיזר הוא האיום הכי גדול לכל מה שקשור לאמל"ח הלא חוקי", אמר עליו מאמנו רס"מ צבי בלומנברג. "אני איתו משהו כמו 4 שנים, קיבלתי אותו בן שנה כשהוא הגיע מצ'כיה". סיזר הוא המומחה מספר 1 לתפיסת נשק חם. את ריח אבק השרפה והנשקים האף שלו לא יפספס, ולא משנה כמה טוב ינסו להסתיר.

סיזר אחראי לאחת התפיסות הגדולות ביותר של אמל"ח. במהלך פעילות לילית הוא איתר חגורת נפץ ו-18 מטעני חבלה, תפיסה שהצילה לא מעט חיי אדם. אין שוטר בישראל שמחזיק בתפיסה גדולה כל כך במהלך השנה כולה. "אם הכלב מסמן - יש משהו", קבע בלומנברג.

ג'וי - הכלבה היחידה במחוז ירושלים למציאת נעדרים

רס"ר אופק בוזנה וג'וי הם האחראים לאיתור הנעדרים. ג'וי איתרה בשנה האחרונה לא פחות מ-4 בני אדם. "ג'וי היא הכלבה היחידה במחוז ירושלים למציאת נעדרים והיא לפי דעתי האישית גם הכי טובה במדור", טען בוזנה. אבל לג'וי יש אופי מיוחד: היא לא כל כך פשוטה, ולמאמנה נדרש זמן לפצח את המזג החם שלה.

"מאוד מאוד מאוד טריטוריאלית, היא לא נותנת לאף אחד להתקרב אליה בשלב הראשוני, וחוויתי איתה הכשרה מאוד קשה", סיפר בוזנה. "היא נשכה אותי הרבה, היא לא סמכה עליי, אבל בסוף היא נהייתה החברה הכי הכי טובה שלי. אבל היא לא משתפת פעולה עם גורמים שזרים מבחינתה, ואני ממש הכול בשבילה - אבא, אימא, והיא סומכת רק עליי וזה בצורה קיצונית".

הכלבה היחידה במחוז ירושלים למציאת נעדרים. הכלבה ג'וי (צילום: חדשות)
הכלבה היחידה במחוז ירושלים למציאת נעדרים | צילום: חדשות

בניגוד לכלבים ביחידת עוקץ בצה"ל, את חלק מהכלבים כאן אי אפשר לאמץ כשהם יוצאים לפנסיה, כיוון שהם עלולים להיות מסוכנים לסביבה. לשם כך הוקם מתקן מיוחד לכלבים שפרשו והלוחמים שהיו צמודים אליהם מלווים אותם עד יומם האחרון. בנוסף, כל השוטרים ביחידת הכלבנים אנשי קבע והם עצמם, אחראים לאילוף מהרגע שהכלבים מצטרפים ליחידה. לכל שוטר מוצמד כלב קבוע, והם יחד עד לרגע שאחד מהם פורש.

מפקד יחידת הכלבנים במג"ב ירושלים, רס"ב חיים סבג, הסביר איך מצוותים את הזוגות: "אנחנו עושים גם לאדם מבחן אופי. אם יש בן אדם שהוא אנרגטי והוא רץ, אנחנו נתאים לו כלב יותר אדיש, וככה ההפך. אם יש לנו שוטר שהוא קצת נגיד רדום, פחות פעיל, ניתן לו כלב אנרגטי, שיעיר אותו, אנחנו חייבים תמיד שיהיה איזון ביניהם".