על פי גורמים עירקיים, אירן הורתה לבעלות בריתה במזרח התיכון לשמור על כוננות גבוהה ולהימנע מיצירת מתח מול ארה"ב, כזה שעלול לתת לממשל טראמפ סיבה לפתוח במתקפה - דווקא בשבועות האחרונים לכהונתו של הנשיא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבקשה הזו שהעביר השבוע גנרל אירני בכיר לבני בריתו בבגדד משקפת את החרדה ההולכת וגוברת באזור מפני התנהגותו הבלתי צפויה של הנשיא האמריקני היוצא, כמו גם את חוסר הוודאות השורר בתקופת המעבר - עד שהנשיא הנבחר ג'ו ביידן ייקח את המושכות לידיו.

בעלות הברית של אירן בירכו על תבוסתו של טראמפ בבחירות, לאחר שב-4 שנות נשיאותו המתיחות מול אירן עלתה מדרגה. זו, הגיעה לשיאה עם חיסולו של קאסם סולימאני בתקיפה האווירית בבגדד. אז, אירן פתחה במתקפת טילים בתגובה, בניסיון לפגוע בחיילים אמריקנים בעירק, והצליחה לפצוע עשרות מהם.

הלווייתו של קאסם סולימאני (צילום: סקיי ניוז)
נקודת השבר: הלוויתו של קאסם סולימאני | צילום: סקיי ניוז

בשנת 2018 נרשם משבר נוסף בין המדינות, כאשר טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין עם מעצמות העולם, והטיל על אירן סנקציות ששיתקו את כלכלתה. על פי הצהרות ממשל ביידן הנכנס, ישנה כוונה להצטרפות מחודשת - או לכל הפחות דיון בפרטי ההסכם, שנחתם בשנת 2015 תחת ממשל אובמה.

בצד כל אלו קיים חשש מפני צעדיו של טראמפ, שפומבית עדיין מסרב לקבל את תוצאות הבחירות, בימים האחרונים לכהונתו כנשיא – כמו תקיפה פוטנציאלית על אויבי ארה"ב. בראיון שנערך אתמול לסוכנות הידיעות AP, הזהיר יועצו של המנהיג העליון באירן ח'אמנאי כי כל מתקפה אמריקנית תגרום למלחמה באזור. "אנחנו לא מברכים על מלחמה", אמר חוסיין דהגהאן, ששירת במשמר המהפכה האירני והפך לשר הביטחון תחת הנשיא רוחאני.

עם זאת, נראה כי החשש אינו מבוסס על עובדות בשטח, שכן הנשיא טראמפ הורה דווקא על הוצאה של חלק מהכוחות האמריקניים מעירק ומאפגניסטן עד אמצע ינואר – אולם החשש הוא עמוק יותר, ונובע מהתנהלותו הבלתי צפויה של הנשיא. גם פיטוריו של שר ההגנה מארק אספר יומיים בלבד לאחר הבחירות, עוררו ספקולציות שונות - האם הצעד קשור לתכנית תקיפה אמריקנית רחבה יותר.

הבסיס האמריקני שהופצץ בעירק (צילום: CNN)
הבסיס האמריקני שהופצץ בעירק, ינואר | צילום: CNN

עירק, שבשטחה היריבות בין ארה"ב לאירן מורגשת במיוחד, נתפסת כזירה פוטנציאלית לתקיפה שכזו. התקפות אירניות תכופות נגד שגרירות ארה"ב בבגדד לא הועילו ליחסים, ועוררו משבר דיפלומטי שהוביל להפסקת אש בלתי פורמלית שבועות ספורים לפני הבחירות בארה"ב.

כחודשיים בלבד לפני שממשל ביידן יכנס לתוקף, על פי פוליטיקאים שיעיים עירקיים, גנרל אירני בכיר ביקש שלא לתת לטראמפ הזדמנות ליזום סבב אלימות נוסף, ולחדול מההתקפות נגד הנוכחות האמריקנית בעירק. עם זאת, אמר הגנרל, אם תהיה זו תוקפנות אמריקנית מצד טראמפ, תגובת איראן "תעלה בקנה אחד עם התקיפה".

עם זאת, שעות ספורות לאחר שהמסר הועבר – מטח רקטות נורה לעבר האזור הירוק בבגדד ונחת כמה מאות מטרים מהשגרירות האמריקנית. כמה מהן נחתו מחוץ לאזור, הרגו ילד ופצעו 5 אזרחים. התקיפה הזו, שבאה בניגוד לבקשתו של הגנרל, יכולה להצביע על אי הסכמות במיליציות האירניות, או על ניסיון להציג מסרים סותרים במטרה לשמור על כוונות מעורפלות.

בינתיים, גם בלבנון מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה הזהיר את בעלי בריתו, וביקש לשמור על ערנות במהלך השבועות האחרונים של טראמפ בתפקידו. "כולנו צריכים לשמור על כוננות גבוהה בחודשיים הקרובים כדי שזה יעבור בשלום", אמר נסראללה בטלוויזיה הלבנונית, וקרא למאמיניו "להיות מוכנים להתמודד עם כל סכנה, תוקפנות או נזק, ולהגיב אם ארה"ב או ישראל יהיו טיפשים להגיע עד שם".