ההישגים של חיל האוויר - והשינויים המשמעותיים שיעבור בשנים הבאות: בצה"ל, ובחיל האוויר בפרט, פועלים באינטנסיביות גבוהה מאוד במה שכונה המב"מ (המערכה שבין המערכות), וכעת, נראה שהמאמצים מתחילים לשאת פרי. בשנתיים האחרונות השמיד חיל האוויר בתקיפות של מטוסי קרב וכלי טיס כשליש ממערך ההגנה האווירי המתקדם של צבא סוריה, ובמקביל ניתן לראות גם השפעה על המערך האירני בשטח שכנתנו מצפון. וגם: כיצד השינויים בחיל האוויר ישפיעו על קורס הטייס היוקרתי?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בחיל האוויר מספרים שבמהלך שלוש השנים האחרונות, מטוסי החיל תקפו 955 מטרות על אדמת סוריה – במהלך התקיפות נורו כ-900 טילי נ"מ לעבר המטוסים. סוריה מפעילה את מערך ההגנה האווירי הצפוף בעולם הכולל מערכות טילי אוויר-קרקע מהמתקדמות בעולם, כשבמקביל האירנים מנסים להכניס מערכות מתקדמות נוספות שפותחו על ידם. המערכות שמושמדות מוחלפות מיד על ידי רוסיה או אירן.

תקיפה ישראלית בסוריה

חיל האוויר נדרש להתאים את עצמו לכניסת אמל"ח מתקדם מאוד לזירות השונות - מסוריה, דרך לבנון ועד מצרים וטורקיה. לאיום המשתנה צריך לתת מענה שיקדים את היריב וישמור את היתרון היחסי של ישראל. כך, חיל האוויר ממשיך להצטייד במטוסי ה"אדיר", שכבר פועלים מבצעית באופן מלא ברחבי המזרח התיכון וכך גם בניסוי החץ שבוצע בהצלחה הלילה ונועד ליירט טילים בליסטיים.

בחיל האוויר בוחנים את אפקטיביות התקיפות בסוריה והשפעתן על דחיקת האירנים מהמדינה. על פי הבדיקה, הצבא הסורי מורתע וזוהתה פגיעה משמעותית ביכולת ההתבססות האירנית במדינה. עם זאת, הפצצה של משלוחי נשק ובסיסים צבאיים לאימון מליציות שיעיות ופגיעה במפעלי טילים על אדמת סוריה זה מאבק ארוך, האירנים עקשנים ולא מוותרים בקלות.

בחיל האוויר מספרים שבשנים האחרונות המבצעים האוויריים הפכו למורכבים יותר. ליריב יש מערכות הגנה אווירית ולוחמה אלקטרונית מתקדמות והם לומדים את חיל האוויר בניסיון להרתיעו מלפעול במרחב. בחיל פועלים בכמה מערכות במקביל: מניעת התעצמות חיזבאללה, מניעת ההתעצמות האירנית באזור, שמירת חופש הפעולה בשמי המזרח התיכון ופגיעה בחיזבאללה בגולן הסורי.

מטוס קרב של חיל האוויר בתרגיל ה"בלו פלאג" (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
מטוס קרב של חיל האוויר בתרגיל ה"בלו פלאג" | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

כל הפעילות הזו מתבצעת כשיש באזור שחקן משמעותי שנוכחותו כאן היא אתגר גדול לצה"ל – הרוסים. עקב כך, הוקם מנגנון תיאום ומניעת התנגשות בין הצבא לבין הרוסים הפועלים בסוריה. גם הם מדווחים על פעילותם כדי למנוע חיכוך. בחיל האוויר מרוצים מהדרך שבה המנגנון פועל - ומעוניינים לשמר אותו.

חיל האוויר ייראה אחרת לגמרי: יותר כטב"מים ורחפנים - ונשים בתא הטייס 

בראיית מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, חיל האוויר ייראה אחרת בעוד 15 שנים: מטוסים מתקדמים, כלי טיס לא מאוישים, חימוש מדויק, מערך הגנה אווירית גדול וחזק, תגבור הבסיסים בדרום ובצפון ויותר נשים בתא הטייס ובמערך הטכני.

מערך כלי הטיס הלא מאוישים בגדילה כל הזמן. כבר היום יש שש טייסות מבצעיות בארבעה בסיסים והכמות רק הולכת וגדלה. בחיל האוויר מבינים ששדה הקרב המודרני מצריך שליטה על השטח מן האוויר בתצפית ובאש – אחיזת שטח מודיעינית. כלי הטיס הבלתי מאוישים והרחפנים משתלבים במשימות האלה מגובה 100 מטר ועד 15 אלף מטר, בכל הגדלים ולכל המשימות -  הקרובות והרחוקות מאוד. כמענה על הצורך, בחיל האוויר פתחו בית ספר ייעודי למטיסי כטב"מ, שפועל במקביל לקורס הטיס המסורתי ומכשיר נשים וגברים כמטיסים ומנהלי משימה.

כטבמ איתן (צילום: דובר צה"ל)
כטבמ איתן | צילום: דובר צה"ל

עד סוף השנה, יחליטו בחיל האוויר על זהות מסוק התובלה והסער החדש של חיל האוויר – הדגם החדיש של היסעור המוכר, או מסוק הצ'ינוק האגדי. בחיל האוויר המליצו לרמטכ"ל לרכוש תמהיל של מסוקים, כשלדגם שייבחר יתווספו מספר מסוקי V-22 (מטוס/מסוק) שמאפשרים יכולת טיסה מהירה בעיקר למערך המבצעים המיוחדים.

במקביל, נרכשו 4 מטוסי תדלוק חדשים ומתקדמים מחברת בואינג האמריקנית. המטוסים ישמשו גם להטסת מטען (טיסה ישירה עד ארה"ב) וגם לתדלוק, כשהצורך בהם עולה נוכח האפשרות לפעול במעגל שלישי בטווחים רחוקים מאוד. המטוסים הראשונים ינחתו בישראל ב-2024.

גם מערך מטוסי הקרב של החיל עובר שינוי משמעותי. לפני כחצי שנה, נסגרה טייסת F-16 שמטוסיה מיושנים - מדובר ב-10% מהכוח האווירי של חיל האוויר. במקביל הוחלט על רכש טייסת נוספת של מטוסי קרב מתקדמים מדגם F-15X ועל רכש של טייסת "אדיר" שלישית. המימון האמריקני יאפשר לחיל להוציא משירות מטוסים ישנים ולבנות עמוד שדרה חזק של מטוסי קרב חמקניים ומפציצים תוקפים, שהשילוב בהפעלה ביניהם נותן לישראל יתרון יחסי משמעותי.

יותר סימולציות טיסה, קורס הטיס היוקרתי יקוצר 

המשבר הכלכלי והבריאותי בישראל והעובדה שעדיין אין תקציב, מצריכים את חיל האוויר לבצע שינויים והתאמות כדי שיוכל להמשיך לפעול באימונים ובמבצעים. שתי טייסות קרב של מטוסי F-16 יעברו מבסיס חצור לרמת דוד לחזק את הכוח האווירי בצפון והטייסים יעשו יותר אימונים בסימולטורים כדי לחסוך בשעות טיסה.

שינוי משמעותי נוסף בחיל, מתייחס לקורס היוקרתי ביותר בצה"ל – קורס הטיס. הקורס, שעד כה ארך 3 שנים יקוצר בחצי שנה לשנתיים וחצי. בחיל מאמינים שהקיצור יאפשר הכשרה מהירה ואפקטיבית יותר של צוותי אוויר ומיצוי היכולות שלהם בצורה טובה יותר בטייסות המבצעיות.

עדיין מקבלים עדיפות. טייסי חיה"א (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צילום: דובר צה"ל, חדשות

בחיל מפעילים גם מאמצים מיוחדים במיוחד על מנת לשלב נשים במערכים השונים של החיל – גם בקורס הטייס. בחיל האוויר מאמינים שצריך לשנות את חוק הגיוס כך שבנות שמקבלות זימונים לקורס יהיו מחויבות להגיע למיונים – ממש כמו הבנים.

מפקדי החיל מספרים שנשים רבות מוותרות על החלום להגיע לקורס עוד בשלב המיונים – מכיוון שהן לא מאמינות ביכולת שלהן להגיע לקו הסיום. בחיל האוויר התייחסו לבעיה נוספת בנושא וטענו שיש להתאים את מערך המיון ולאפשר מסלולי קידום גם לנשים שמעוניינות להיות אימהות.

למרות הקשיים של החודשים האחרונים, בחיל האוויר לא מוותרים על שיתוף הפעולה המשמעותי עם חילות אוויר זרים. גם בימי הקורונה חיל האוויר ממשיך להתאמן עם כוחות מארצות הברית, בריטניה, איטליה, יוון והודו. התרגילים, כך טוענים בחיל האוויר מאפשרים להעמיק את היחסים בין המדינות ולהרחיב את השפעתה של ישראל באזור.