בכירים במחלקת המדינה האמריקנית סיכמו את ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בישראל, ביקור שמשך תשומת לב עולמית רבה, בין אם בשל העובדה שמדובר בביקור מדיני בעיצומו של משבר הקורונה - ובין אם בגלל הסוגיות שעליהן דן פומפאו עם הגורמים הבכירים ביותר בישראל. הבכירים תיארו את החזית שמנהלת ישראל בסוריה מול אירן, החמיאו לישראל על טיפולה בקורונה - וגם הזהירו אותה מסין. על סיפוח אפשרי: "יש לנו סדרי עדיפויות משמעותיים אחרים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"המזכיר אמר שאנחנו מחכים יחד עם הישראלים לקידום תוכנית השלום", אמר אחד מהם. "הישראלים עובדים על זה – אנחנו תומכים במאמציהם". הם גם התייחסו להרכב הממשלה שתושבע הלילה ואמרו "יש להם ממשלה עם עמדות שונות. אנחנו חושבים שייקח להם זמן להסכים על מה הם מתכוונים לעשות". בכיר נוסף הוסיף: "צריך להסיר את התחושה שטסנו לצד השני של העולם כדי לדבר על סיפוח; זה מה שדווח וזה לא נכון". שני הבכירים תיארו כי סוגיית הסיפוח נידונה, אך ממש לא הייתה במרכז ביקורו של פומפאו: "הישראלים עדיין עושים את החישובים שלהם".

האיום האירני: "הם מוכרים נשק שבאמצעותו תוקפים מדינות"

"יש לנו סדרי עדיפויות משמעותיים אחרים", תיאר בכיר אחד. "כלומר, התחלנו עם האיום האירני שאנו נוטים להתעלם קצת ממנו בגלל שהוא מתמשך". בכיר נוסף תיאר את האיום הגובר מצד אירן: "למעשה הוא קשה ומחמיר בחזיתות מסוימות, והאירנים ממשיכים להתקדם בחזית הגרעינית. אז זו הדאגה ההולכת והגוברת שלנו".

כשאחד הבכירים נשאל אם היו מקרים ספציפיים בתקופה האחרונה שהדגישו את האיום האירני הגובר בתקופה האחרונה, הוא השיב: "ובכן, בואו נראה, הדבר הברור ביותר הוא שאנחנו רואים לעתים קרובות דברים מתפוצצים בסוריה".

"מה שקורה הוא שישראל מגבירה שם (בסוריה) את הפעילות שלה ומרחיבה את בנק המטרות שלה", תיאר בכיר נוסף. 

מזכיר המדינה פומפאו נחת בישראל (צילום: שגרירות ארה"ב בישראל)
פומפאו עם נחיתתו בנתב"ג, אתמול בבוקר | צילום: שגרירות ארה"ב בישראל

באשר לאמברגו הנשק על אירן, שנחתם ב-2015 וצפוי לפוג באוקטובר הקרוב, אמר בכיר אחד כי "אני חושב שכולנו מודאגים מההתנהגות האירנית", ומכך שמשמרות המהפכה יוכלו לשים ידיהם על נשק חדש. לדבריו, אם האמברגו יוסר "אפשר רק לדמיין כמה גרוע הולך להיות": "כמובן שהם מייצאים חלק ניכר מהנשק הזה לבני בריתם ולגורמים באזור, שמשתמשים, פעם נוספת, בכלי הנשק האלה כדי לתקוף מדינות שנמצאות בעמדה טובה מול האו"ם, כמו סעודיה למשל".

הבכירים ציינו כי משבר הקורונה - שהכה קשות באירן - לא שינה את ההתנהגות של הרפובליקה האסלאמית: "העניין הוא שאני חושב שהאירנים עדיין (מתנהגים באופן) פרובוקטיבי בהחלט. אולי במקומות מסוימים הם מאטים מעט את הקצב המבצעי, במדינות מסוימות שבהן סוג של פרוקסי (אירני) הוטל עוצר אז קשה למיליציות שלהם לצאת בלילה ולנסות להרוג אמריקנים. אבל הם עדיין ממשיכים, והאיום עדיין שם, והם עדיין מתכננים והם עדיין יורים. בעלי בריתם בעירק ממשיכים לירות רקטות על מתקנים אמריקניים. ראינו זאת די לאחרונה. אז הדברים האלה נמשכים".

תמונות ודגלים הונפו במסע ההלוויה: "מוות לאמריקה" (צילום: רויטרס_)
"ישראל מגבירה את הפעילות שלה בסוריה נגד אירן" | צילום: רויטרס_

שישראל תתרחק מסין? "אני חושב שהמסר עבר"

בכירי מחלקת המדינה האמריקנית החמיאו למדיניות הישראלית לבלימת המגפה: "הישראלים עשו עבודה טובה מאוד בהכלת הנגיף". אחרי שחלקו מחמאות לישראל על הטיפול הנוכחי במשבר, הבכירים עברו התייחסו ליחסים של ישראל והזהירו מפני העמקת שיתוף הפעולה בין המדינות, בייחוד בתחום הטכנולוגי.

"הם (הסינים) לא שותף אמין", הכריז אחד הבכירים שהוסיף: "מעבר לשיטות הסחר הבלתי הוגנות, סוגים אחרים של ניצול, והלוואות מטורפות. יש לך (בסין) התעלמות מוחלטת מקניין רוחני, נכון. אז כל אלה הולכים יחד אבל אני חושב שאנחנו באמת צריכים לחשוב על זה".

"ובכן, יש לנו קשרים עם ישראל הרבה זמן. היחסים האסטרטגיים שלנו מתהדקים מדי יום, בין אם זה מבחינה כלכלית, שיתוף פעולה צבאי-מודיעיני בכל האזור; זה (המסר נגד סין) מחלחל - ויש לנו מערכת יחסים מספיק בוגרת כדי לדבר על נושאים קשים, כך שלדעתי המסר עבר".