עומסי תנועה כבדים לאורך קילומטרים בכבישים המובילים לנמל ועשרות ספינות מטען עמוסות עוגנות באזור ההמתנה ליד החוף, כך שובשו החיים בנמל שאהיד ראג'י (Shahid Rajaee) בעקבות התקפת סייבר ב-9 במאי. לפי פרסומים זרים, את התקיפה ביצעה ישראל ולוטם פינקלשטיין, ראש מחלקת מודיעין סייבר בצ'ק פוינט, משוכנע כי מדובר רק בקצה הקרחון של היכולות שלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"לא השתמשו כאן בכלים הכי חזקים שיש", הוא מסביר, "אירן נמצאת בראש סדר העדיפויות הלאומי ויש לישראל מידע על פרצות אבטחה בלא מעט מערכות ותשתיות שלה. כמו ההתקפה על התשתיות של שלוש חברות חשמל באוקראינה שגרמה להפסקת חשמל בקייב בסוף 2015, כך ישראל יכולה לקחת את היכולות שמיוחסות לה מתקיפת הסייבר בכור באירן בעבר וכעת בנמל ולהחשיך ערים באירן".

נמל השהיד רג'אי בדרום אירן
נמל השהיד רג'אי בדרום אירן

פינקלשטיין מתאר כי תקיפת הנמל האירני הצריכה עבודת מודיעין מבעוד מועד ומעידה על הבנה מעמיקה של התשתיות והמערכות שבהן עושים שימוש באירן. עם זאת, הוא מציין מדובר באיתות של ישראל ולא במיצוי יכולות: "מדובר במתקפה שאנו מכנים 'מניעת שירות' בה נמנע מבקרי השליטה בנמל לשלוט במערכת, בעוד יש מתקפות של איסוף מידע וחבלה שהן חמורות יותר".

"שודר פה מסר שיש מישהו אחר שנמצא בתוך המערכות שלהם ויכול הוא לקבל את ההחלטות", הוא ממשיך, "אם התקיפה על הכור הגרעיני לפני עשור הייתה פצצת אטום בעולם הסייבר, זה נשק הרבה יותר קטן והוא שימש לאזהרה. הגורם העוין שנמצא במערכת שיבש הפעם את פעילות הנמל, אבל זה יכול להיות גם פקקי תנועה, מים, חשמל ומערכות אחרות".

לוטם פינקלשטיין, ראש מחלקת מודיעין סייבר בצ'ק פוינ (צילום: שירן גבאי)
לוטם פינקלשטיין, ראש מחלקת מודיעין סייבר בצ'ק פוינט | צילום: שירן גבאי

בעוד שישנם מתווים של מתקפות אגרסיביות יותר שמשאירות גם יותר עקבות, פינקלשטיין מעריך כי עבור האיתות לאירן בחרה ישראל במיוחד במתקפה אגרסיבית פחות שכמעט ולא משאירה סימנים. מתקפה מהסוג הזה מאפשרת למעשה לקחת עליה אחריות בדיעבד באמצעות גורם זר או עלום שם. "זו ממש לא הפעם הראשונה שנעשה דבר כזה אבל כן מדובר בפעם הראשונה שמשתמשים בהתקפה על מטרה אזרחית לאותת לאירנים באופן כל כך פומבי", מוסיף פינקלשטיין.

ומה לגבי האיתות שהאירנים אותתו למדינת ישראל? "מדובר בניסיון נועז ובטח לא הייתי מזלזל ביכולות האירניות", אומר פינקלשטיין, "יש לאירנים מנעד רחב של יכולות וגם הם לא הציגו את היכולות המתקדמות ביותר שברשותם במתקפה הזו. אירן ידועה כמי שמשתמשת בסייבר לפגיעה במטרות צבאיות, בפעולות נקם ואפילו באיסוף מודיעין תעשייתי. גופים ציבוריים וגם חברות פרטיות בארץ צריכות לדעת שהן יכולות להיות יעד לתקיפה, זו לא גזרת גורל ויש לישראל יכולות הגנה מצוינות, אבל זה משהו שחייבים להבין".