חודש לסיפוח: ראש הממשלה נתניהו התחייב שיחיל ריבונות ישראלית בבקעת הירדן כבר בתחילת חודש יולי. המהלך הצפוי מעורר שאלות רבות: כיצד המהלך ישפיע על הביטחון הישראלי והכלכלה הישראלית? כמה פלסטינים יהיו בשטח והיכן יעבור הגבול?  
 
 
 
ישראל קיבלה באופן מיידי את הריבונות שמהווה חלק מתוכנית טראמפ, ולפיה ישראל תקבל 30 אחוזים מהשטח, כשהפלסטינים יכולים לקבל את 70 האחוזים הנותרים - אם יסכימו. אבל עם הזמן מתברר שזה לא בדיוק המצב, ושהמפה הזו טומנת בחובה לא מעט בעיות.
 
מועד פרסום תכנית המאה - יידחה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות)
ההתנחלות אלפי מנשה בשומרון | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות
הצוות הישראלי ניסה להכניס שינויים במפה הקונספטואלית שהציגו האמריקנים, אבל הם טרם אישרו את השינויים - מה שמעורר דאגה בימין. לדוגמה, במפה מופיעים 19 יישובים ישראליים, שבהם מתגוררים כ-20 אלף בני אדם (ארבעה אחוזים מההתיישבות) שנדחקים למובלעות מבודדות בתוך המדינה הפלסטינית העתידית. בכך הם יהיו מנותקים פיזית מישראל ויהיו בסיכון ביטחוני מתמיד.
 
בין ה"מובלעות" שיתנתקו מיישובי השומרון ויוקפו במדינה הפלסטינית (אם תוקם): יישובי גב ההר, אלון מורה, איתמר, יצהר והר ברכה. בדומה לכך - גם יישובים בדרום הר חברון ואפילו במזרח גוש עציון. 
 
תוככנית, שלום, מפה, טראמפ
תוכנית השלום של טראמפ: המפה
בעיה מהותית נוספת היא מערכת הכבישים שמתכננים האמריקנים בהמשך התוכנית, מה שבעצם יגרום להפרדה של יהודה ושומרון ליחידות - ויקטע את הרצף שהנהגת המתנחלים בנתה במשך שנים ארוכות. כך למשל, תושבים משורת יישובים בדרום הר חברון ובהם קריית ארבע - לא יוכלו לעלות לירושלים ישירות דרך כביש 60 אלא רק לצאת דרומה לכיוון באר שבע. 
 

הסיפוח מתקרב: המתח מול הפלסטינים ייגבר‎

מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל היוותה במשך עשורים תמצית ממשנתו המדינית של אבו מאזן. אבל אז הגיע הסיפוח - שבתפיסה פלסטינית קורע חלקים מן המדינה העתידית. המשמעות עבורם היא אחת - מותו של פתרון שתי המדינות.

ברמאללה ממשיכים להתחבט בשאלה אם נתניהו רציני בכוונותיו: אם הוא אכן יעשה את המהלך, הפלסטינים יהיו בבעיה, משום שארגז הכלים שלהם נגד התכנית כמעט ריק. ראשית, אבו מאזן מתנגד לטרור - כל עוד הוא עומד בראש הרשות, הוא לא מתכוון לקדם עימות אלים בדמות אינתפיאדה. הסיבה: אלימות כזו עלולה לפגוע ברשות בסופו של דבר, לעורר אנרכיה ולחזק את חמאס.
 
אבו מאזן במהלך נאומו באום (צילום: AP)
אבו מאזן במהלך נאומו באום | צילום: AP
הסבירות שאבו מאזן יחליט לפרק את הרשות הפלסטינית ולהחזיר את המפתחות לישראל היא עוד יותר נמוכה - איומים כאלה נשמעו כבר בעבר וזה כנראה לא יקרה. אם כן, 
האפשרות האחרונה שנותרה לאבו מאזן - להפסיק את התיאום הביטחוני והאזרחי, מה שנעשה כבר לפני יותר משבוע. בישראל כלל לא מרגישים את ההשלכות של הצעד - האזרחים הפלסטינים בהחלט כן ולא לטובה.   

לסיכום, לאבו מאזן לא נותר הרבה. לתחושתו מדינות ערב שוב נטשו אותו - קיים ספק גדול אם אפילו מצרים תנקוף אצבע במקרה של סיפוח, גם סעודיה או חלק מן המפרציות לא צפויות למחות, אולי אף לתמוך. לכן נותר לאבו מאזן להישען על ירדן, בתקווה שהאיומים של המלך עבדאללה על פירוק הסכם השלום בין ירדן לישראל ירתיעו את ישראל מלפגוע במדינתה השכנה.

חשוב לשים לב שקיים צד נוסף - הסיפוח מעודד כ-40% מהאנשים בשטחים, כך על פי הסקרים, שהתייאשו ממדינה פלסטינית ומבקשים להסיר את הגדרות ולכונן בין הנהר לים מדינה אחת לכולם - ישראל ופלסטין.