"כפי שמיררנו את החיים לישראלים בתקופת ההתנגדות לכיבוש, נמרר להם את החיים בדיאלוג על הפסקת האש" - כך נשמע לפני 15 שנה יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה, בהיותו כלוא בישראל. בריאיון, שהתנהל בעברית, דיבר סינוואר בפתיחות על עליית חמאס לשלטון בעזה והודה: "אנחנו יודעים שאין ביכולתנו לפרק את ישראל".

"אנחנו עקשנים וכפי שמיררנו את החיים לישראלים בתקופת ההתנגדות לכיבוש, נמרר להם את החיים בדיאלוג על הפסקת האש", אמר סינוואר בריאיון ליורם בינור ששודר במהדורה המרכזית בפברואר 2006. "אנחנו נעמוד על התנאים שלנו ולא נעביר את הדברים ככה בקלות כפי שהיה בזמן... אנחנו לא ננהל משא ומתן קל ופשוט. נהיה עקשנים, נמרר להם את החיים, אבל בסופו של דב אם נגיע להפסקת אש, תהיה ארוכת טווח או קצרה, נכבד את הפסקת האש ונוכיח לכל העולם, כפי שהוכחנו תמיד, שאנחנו עומדים מאחורי המילה שלנו".

יחיא סינוואר פברואר 2006 (צילום: N12)
יחיא סינוואר בפברואר 2006 | צילום: N12

סינוואר, שהיה חלק מהחוליה שחטפה ורצחה את החייל נחשון וקסמן, שוחרר ב-2011 במסגרת עסקת שליט לאחר שריצה 22 שנות מאסר. מאז שחזר לעזה הוא צבר כוח בזרוע הצבאית של הארגון ותפס את ההנהגה. העקשנות של סינוואר לא השתנתה במהלך השנים וגם ההבטחה לחבריו בכלא שיחזיר אותם הביתה נותרה בעיניה. מסיבה זו ההערכה היא שהוא יהיה המחסום בפני עסקת חילופי שבויים. במערכת הביטחון מבינים זאת ולכן היו מעדיפים לראות אותו מת.

תת-גונדר בדימוס בטי להט, לשעבר מפקדת כלא הדרים שבו ישב סינוואר, התייחסה לתמונותיו מחוץ לבונקר: "הוא היה נראה כל כך עלוב, כל כך מבוהל. זה לא האיש שהכרתי כל כך הרבה שנים. הוא היה נראה מבוהל עד מוות. יש לי איתו שנים רבות של דיאלוגים, הוא נחשב אז לאחד המנהיגים של חמאס. כשקראנו לו לדיאלוג, הוא היה חייב לבוא. כשדרשנו הסברים ממנו ולא ממישהו אחר, הוא הגיע וסיפק הסברים. איש עם כל כך הרבה פנים".

תיעוד: יחיא סינוואר נראה בפומבי ברצועה (צילום: חדשות)
סינוואר יוצא מבין ההריסות | צילום: חדשות

תת-גונדר להט סיפרה על התרשמותה מסינוואר האסיר, שנחשב לאימת בית הכלא: "היו אסירים שפחדו ממנו מאוד והוא היה מנהיג בלתי מעורער. גם בכלא, כשאפשר להתקומם נגד מנהיג שלא נמצא איתך באותו מקום ולא לבצע את מה שהוא אומר, אסירים מבתי כלא אחרים עדיין קיבלו את המסרים ממנו וביצעו את דרישותיו. כל מי שניסו להתמודד מול סינוואר על ההנהגה נשארו בכלא אחרי שהוא השתחרר כי הוא דאג שהם לא ייכנסו לרשימות החמאס".

"בהתחלה היה לו איזשהו קושי לנהל איתי דיאלוג", שיתפה תת-גונדר להט. "לפני ששימשתי כראש מערך המודיעין של שב"ס, והוא בהחלט היה יעד מודיעין ארצי, ניהלתי את כלא הדרים - שם הוא היה אסיר. הייתה תקופה שבה הוא חלה בסרטן ולא פעם הובהל לבתי חולים. הוא היה מבוהל מאוד. חוסר הוודאות שלו על החיים ועל הבריאות שלו הבהיל אותו מאוד. הרבה פעמים הוא ביקש לדבר איתי כדי שיסבירו לו איך מתקדמים עם הטיפול במחלה שלו".