"באחד המטחים מעזה נפל פצמ"ר ממש לידינו ובנס לא נפגעתי. שהינו בשטחי כינוס ללא הגנה, ממש כמו ברווזים במטווח" - א' לא יכול לשכוח את אחד הרגעים הטראומטיים שחווה בימי הלחימה במבצע "צוק איתן" בעזה. הוא היה מפקד טנק שהוקפץ עם חבריו דרומה. רק לאחרונה, במסגרת ערעור שהגיש באמצעות עו"ד מיכאל פסקל נגד קצין התגמולים במשרד הביטחון, הוכרה ההפרעה הנפשית שממנה הוא סובל כתוצאה של חוויותיו הקשות במבצע "צוק איתן".

"עם תחילתו של המבצע גויסתי למילואים", משחזר א'. "זו הייתה סכנת חיים ממשית יומיומית – מפקד הגדוד שלי נפל מול עיני", כתב א' בתצהיר שהגיש למשרד הביטחון. "זכורים לי במיוחד שבועיים קשים של ירי פצצות מרגמה. הרגשתי חוסר אונים להתמודד עם הירי שנורה לעברנו. התחלתי לחוש חרדות ופחדים".

המבצע הסתיים אבל התוכניות של א' השתבשו. הוא עזב את לימודי ההנדסה באקדמיה והחל לעבוד בחברת אבטחה. "הרגשתי מצוקה, התקשיתי לחזור לשגרה ולמסגרת לימודית", הסביר. גם הזוגיות של א' נפגעה. "נפרדתי מחברתי לאחר 6 שנות זוגיות, וזאת על אף התכנונים להינשא לה", סיפר.

נפילה בעוטף עזה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
טיפול בפצוע בצוק איתן | צילום: חדשות 2

בסביבתו הקרובה של א' הבחינו בשינוי הנפשי שעבר. הוא התנהג באופן מוזר, עצבני, אגרסיבי וסבל מנדודי שינה. הוא פנה אל רופא המשפחה והחל בטיפול בכדורי הרגעה. אבל המצב המשיך להידרדר והוריו לקחו אותו לסדרת בדיקות בבית החולים רמב"ם בחיפה.

לאחר האבחון הוחלט לאשפז את א' בכפייה בבית חולים למתמודדי נפש. שם אובחן סופית שהוא סובל ממאניה דיפרסיה (מחלה שמתאפיינת בתנודות בין דיכאונות לתחושות של מצב רוח מרומם) ומהפרעת דחק פוסט טראומטית. עם שחרורו מבית החולים הפסיכיאטרי הוחלט שא' יטופל בטיפול תרופתי קבוע שאמור לסייע לו לטפל בצלקת הנפשית.

עו"ד מיכאל פסקל (צילום: יח"צ)
עו"ד מיכאל פסקל | צילום: יח"צ

קצין התגמולים במשרד הביטחון הכיר תחילה בכך שהמאניה דיפרסיה וההפרעה הפוסט טראומטית התפרצו בעת שירותו הצבאי של א', אך קבע כי רק מחצית מהמחלה נגרמה מהאירועים שחווה בעת השירות. רק לאחר שעו"ד מיכאל פסקל ערער על הקביעה, פסק בית המשפט כי על משרד הביטחון להכיר בכך שהתופעות הללו הן תוצאה של שירות המילואים אליהם נקרא ב"צו 8" בצוק איתן.

א' יזומן בקרוב לוועדה רפואית שתקבע את דרגת נכותו ובהתאם את שיעור הפיצוי או הקצבה המגיעים לו כנכה צה"ל על רקע נפשי.