יושבי ג'יפ היונדאי שיצא מהכפר חאדר שבצפון רמת הגולן הסורית החלו לנסוע בכביש המתפתל לעבר "גבעת הצעקות". הם לא חשו כלל שמישהו מתבונן בהם ומלווה את הרכב מהאוויר. על הגבעה המשקיפה לעבר מג'דל שאמס הם עצרו לתצפית, לפני שימקמו את כוח הצלפים המאומן שאיתם. בחמ"ל של אוגדת "הבשן" עקבו בדריכות אחר החוליה, חבורה של אנשי חיזבאללה שהגיעו במיוחד מלבנון כדי לבצע פיגוע צליפה נגד כוחות צה"ל סמוך לגדר.

ואז, כשהם יצאו מן הרכב, התקבלה ההחלטה - להשמיד את המכונית באמצעות כלי טיס מבלי לפגוע ביושביו. בחדר הפיקוד העדיפו לא להרוג לבנונים, מתוך הבנה שהדבר עשוי לדרבן את נסראללה לנקום את מותם אם ייפגעו. חברי החוליה סגרו מאחוריהם את דלתות המכונית, התרחקו מעט, והפקודה לא איחרה לבוא.

סא"ל ד', מפקד מרכז האש של אוגדת "הבשן" החולשת על רמת הגולן, מסביר כי תקיפת הרכב לפני כמה חודשים יצרה אפקט תודעתי משמעותי. מצד אחד הפיגוע סוכל ומהצד השני נוצרה הרתעה עמוקה ובחיזבאללה הבינו כמה עמוק חדר המודיעין הישראלי לתוך ההתארגנות שלהם במרחב.

"תקפנו את המכונית שלהם במקום שבו עמדו לבצע, בקרבת אזור הפיגוע", מציין סא"ל ד'. "הם היו בטוחים שהם פועלים במחשכים והחשיפה הזו היממה אותם. זה מייצר הרתעה ולפעמים טוב מחיסול". לפי שעה, האירוע לא רק שהופסק - אלא גם לא בוצע ניסיון נוסף מן הסוג הזה. אבל גם בפיקוד הצפון יודעים שהניסיונות יימשכו. הלבנונים, אגב, שבו לארצם אחרי סיכול הפיגוע.

המטענים שנחשפו ברמת הגולן (צילום: דובר צה"ל)
המתיחות עלולה להפוך לעימות. פעילות צה"ל בגבול סוריה | צילום: דובר צה"ל

הצפון על הכוונת

בשבוע האחרון חזרה הגזרה הצפונית שוב לכותרות, כשפיקוד הצפון וחיל האוויר השלימו שורת תרגילים נרחבים שבחנו את מוכנות הכוחות במרחב ללחימה מול חיזבאללה. במקביל, ישיבת ממשלה מיוחדת כונסה לאחר שאזרחית ישראלית חצתה את הגבול לסוריה - והמגעים במעורבות רוסיה הסתיימו בהחזרתה לישראל. כך, בצירוף התקיפות העלומות, המצב בגבול סוריה שוב נעשה מתוח לאחר תקופה קצרה של שקט יחסי.

המטען שהתגלה בגבול סוריה (צילום: דובר צה"ל)
המטען שהתגלה בדרום רמת הגולן | צילום: דובר צה"ל

בשנתיים האחרונות ביצע צה"ל יותר מ-30 מבצעים ותקיפות במרחב הגולן הסורי נגד התבססות אירן וחיזבאללה במרחב. אוגדת "הבשן" מובילה את המאבק ב"חזית הגולן". מדובר באירוע רב זרועי ששותפים לו פיקוד הצפון, חיל האוויר, אגף המודיעין וכוחות מיוחדים - אירוע שבו נבדק גם ירי טילים מונחים.

שיתוף הפעולה הזה הוא המפתח להצלחה. למעשה, זו הדרך "לדבר" עם הצד השני - סוריה, חיזבאללה והאירנים - ולהסביר להם שמה שהם מנסים לעשות מסבך ויסבך אותם. היעד הוא למנוע מצב שמרחב הגולן הסורי יהפוך ל"דרום לבנון ממזרח" - כפי שחיזבאללה יושב על הגבול עם ישראל בצפון. מצד אחד, זה ההישג הנדרש, אבל מצד שני - זה בלתי נגמר. הכיוון נכון ומשפיע אבל צריך להמשיך, ובהתמדה.

פעילי טרור להשכרה

חיזבאללה, תחת כסות ואחריות הצבא הסורי ובהכוונה אירנית, פועל במרחב הגולן הסורי מדרעא שבדרום ועד חאדר שבצפון. ארגון הטרור מסתתר ופועל מתוך בסיסי הצבא הסורי, ואנשיו עוסקים באיסוף מודיעיני על פעולות צה"ל, בתכנון פיגועים במרחב הגדר ובהפעלת רחפני צילום ותקיפה נגד כוחות הצבא לאורך הגבול.

המטענים שנחשפו ברמת הגולן (צילום: דובר צה"ל)
חיזבאללה ממשיך לנסות. חשיפת זירת מטענים בגבול סוריה | צילום: דובר צה"ל

באחרונה החלו בצבא להבחין בתופעה של שכירי חרב - סורים מקומיים תושבי הגולן שמקבלים כסף כדי לפעול נגד ישראל. האירנים, באמצעות יחידה 840, משלמים להם מתוך הבנה וניצול של המצוקה שבה הם נמצאים ומתוך הישענות על היכרותם את השטח.

באחד המקרים ניסתה חולייה מקומית שגויסה בידי מדריכים אירנים להניח מטען על גדר מוצב צה"ל בגבול הדרומי של רמת הגולן. אותו מוצב, אגב, שימש שער הכניסה לפצועים סורים בשנות הלחימה האחרונות בין צבא סוריה למורדים ואף הוקם בקרבתו בית חולים שדה.

למקומיים שגייסו האירנים הייתה היכרות טובה מאוד עם השטח, חלקם רועי צאן שיודעים כיצד ניתן להתקרב לגבול עם ישראל מבלי להיראות ומבלי להיפגע משדות המוקשים. החוליה הגיעה פעמיים לגדר המוצב והניחה מטענים, התצפיות עקבו אחריה וגם כוח של יחידת מיוחדת הושכב במארב בנקודת תצפית סמוכה. גם הכוח וגם כלי טיס תקפו את אנשי החולייה והרגו אותם.

"זה המסר לצד השני", מבהירים בצבא. "כך זה ייגמר אם תמשיכו לנסות ולפגע בנו". ישראל פעלה בשנה החולפת נגד תוכניות אלה של חיזבאללה ואירן בגולן הסורי, שכללו ניסיונות הנחת מטענים, ירי צליפה ושליחת רחפני נפץ. בתקופה האחרונה אף נעשה ניסיון לשלוח רחפני צילום לשטח ישראל - כולם הופלו על ידי הצבא.

המילים יהפכו למעשים?

אלה ימים מתוחים מאוד בצפון. על פי הדיווחים, נכון לכתיבת שורות אלה פעל צה"ל נגד ההתבססות האירנית בעומק סוריה לפחות שמונה פעמים בתוך חודש וחצי. ראש אמ"ן הניח על שולחן מקבלי ההחלטות הערכה שלפיה - לנוכח הפעילות במרחב - ישראל עשויה למצוא את עצמה בתוך ימי קרב.

בצל הערכה זו, תרגל השבוע חיל האוויר אפשרות של פתיחת מלחמה בלבנון. במשך יותר מ-60 שעות בתרגיל החילי, "ורד הגליל" שמו, הותקפו 3,000 מטרות ביום ובוצעו תרגולים של מערך ההגנה האווירית. לשם השוואה, במלחמת לבנון השנייה הותקפו במשך חודש שלם כ-5,000 מטרות.

את התרגיל פתח תרחיש שלפיו בישראל מחליטים לצאת למערכה נגד חיזבאללה לאחר שטיל נורה ופגע במטוס חיל האוויר במהלך פעילות שגרתית בלבנון. הכול נעשה בהפתעה כדי לבחון את תפקוד כלל מערכי החיל - מהטייסים ועד לוחמי ההגנה האווירית.

הרמטכ"ל אביב כוכבי, בעוצבת ״הבשן״  (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל כוכבי באוגדת הבשן | צילום: דובר צה"ל

במקביל לתרגיל חיל האוויר, התכנסה השבוע צמרת צה"ל לישיבה חריגה בפיקוד הצפון שבה דנו חברי פורום מטכ"ל בלקחי התרגיל הגדול שהתקיים בפיקוד תחת השם "סערת ברקים", ודימה תרחיש של כמה ימי קרב מול חיזבאללה. תרגיל זה, כמו גם תרגיל חיל האוויר, נועד להעביר מסר ברור לצד השני מעבר לגבול: צה"ל נערך בצורה מיטבית לכל תרחיש.

ואכן, שעות לאחר סיומו, הגיב נסראללה לתרגיל הצה"לי והזהיר מפני תוצאות מלחמה נוספת אם זו תיפתח. "אף אחד לא יכול להבטיח שמשחק 'ימי הקרב' לא יתגלגל למלחמה כוללת", איים מזכ"ל ארגון הטרור. "אם תתרחש מלחמה, יקרו בעורף הישראלי דברים שלא קרו מאז הקמתה של ישראל ב-1948".

בדבריו התייחס נסראללה גם לנאומו של הרמטכ"ל אביב כוכבי לפני כשלושה שבועות, שבו שלח הזהרה לתושבי לבנון שבבתיהם נמצא נשק. "חיזבאללה בחר למקם את עצמו ואת האמל"ח שלו במרחב העירוני", אמר כוכבי. "הוא מתעלם במכוון מהדין הבין-לאומי, וההוכחה לכך היא שהוא מתכוון לירות את האמל"ח על עפולה, מטולה וגוש דן. לכן, חובה להתאים את דפוסי הלחימה, את דפוסי החשיבה, ואפילו את הדין הבין-לאומי לאופן שבו אנחנו צריכים וזכאים להילחם".

_OBJ

בנאומו דרש כוכבי מאזרחי לבנון ועזה שבבתיהם או בקרבתם מוסתרים אמצעי לחימה ארוכי טווח, לפנותם לאלתר ברגע שפורץ עימות או שמתחילה הסלמה: "תקיפת משגר בודד אחד שנמצא בחדר בבית בלבנון, או בצמוד לבית בלבנון, תמנע פגיעה בבית דירות שלנו ותמנע פגיעה בעשרות מאזרחי מדינת ישראל. זאת חובתנו להגן על אזרחי המדינה ולתקוף את כל המשגרים במרחבים האלה".

שר הביטחון בני גנץ הגיב על איומי נסראללה בתקיפות. "אם יהיו ימי קרב בחזיתות השונות, הם יהיו קשים לעורף הישראלי, אך הם יהיו קשים ונוראיים קודם כל עבור אויבינו", אמר בטקס הזיכרון לחללי צה"ל שמקום קבורתם אינו נודע. "צה"ל ערוך לכל הפעלת כוח שתידרש. אם נצטרך להגיע לימי קרב לבנון תרעד, וחיזבאללה ייפגע אנושות".

בצל התקיפות המיוחסות לישראל בסוריה ופעילות צה"ל במרחב, יכולת ההבלגה של חיזבאללה והאירנים הולכת ומצטמצמת. אחת הדרכים הנכונות מבחינתם לנקום היא באמצעות התשתית שהם מנסים להקים בגולן הסורי. כך, לשיטתם, הם יוכלו לפגוע בישראל מבלי להכניס את לבנון ללחימה.

אבל דברים משתנים במרחב, ולא בטוח שישראל לא תנצל את ההזדמנות הזו של פעולה מקומית בגולן כדי להיכנס במודע למספר ימי קרב מול חיזבאללה - דווקא בלבנון. התרגילים הנרחבים בימים האחרונים מעידים כי הצבא מכין את כל הכוחות במרחב לאפשרות של ימי קרב, תוך הפעלת חיל האוויר. יש כאן הבנה שישראל עשויה, גם אם אינה רוצה בכך, להתקרב לעימות עם חיזבאללה. העימות הזה לא יישמר הפעם לחזית אחת בלבד, אלא יתפרס על פני לבנון והגולן גם יחד.