27 חללים בשנה - ובהם החייל ששרידיו הוחזרו לישראל לאחר 37 שנים: בצה"ל מסכמים היום (רביעי) את מספר הנפגעים וההרוגים. בצבא ציינו כי מספר הנפגעים לסוף שנת 2019 הוא הנמוך ביותר מאז קום צה"ל ב-1948. בצה"ל מזהים גם מגמת ירידה בנתוני האובדנות בצבא - ומבטיחים להפיק לקחים מכל מקרה בכדי להילחם בתופעה.

נתוני החללים והנפגעים בצה"ל ב-2019 - צפו בנתונים המלאים

"לצערנו, במהלך שנת 2019 , נוספו למניין החללים 27 חיילים ומשרתי קבע - קצינים ונגדים", נמסר. "צה"ל משתתף בצערן של המשפחות השכולות ומלווה אותן באופן רציף". לשם השוואה, ב-2018 נפלו 43 חללים, ב- 2017 היה מדובר ב-55 חללים. מתוך 27 החללים בשנה שעברה, ב-12 מקרים יש חשש להתאבדות.

גורמי המוות בשנה החולפת: חשד להתאבדות – 12 מקרים; 5 – תאונות דרכים; 3 – "נסיבות אחרות"; 2 – פעילות מבצעית וקרבית; 2 – תאונות אימונים; 2 – מחלות; 1 – פעילות פח"ע. מתוך 27 החללים, 17 הם חיילי חובה, 4 מהם – נגדים, שני קצינים, שני אנשי צבא באשפוז רצוף שנפטרו ממחלה, חייל מילואים אחד ומועמד אחד לשירות הביטחון.

"בראייה רחבה אנחנו במגמת ירידה בנושא האובדנות - לצערנו השנה התאבדו 12 חיילים, רובם המכריע בשירות חובה", הסביר הבוקר רמ"ט אכ"א, תא"ל מישל ינקו. "מתוך 12 חיילים, חיילת אחת היא חיילת בודדה - מיקה לוויט ז"ל. בכל אירוע אובדנות נפתחת חקירת מצ"ח, לאחר מכן המסקנות מוגשות לפרקליטות".

"האם אני הבאה בתור?" (צילום: החדשות‎)
מיקה לויט ז"ל | צילום: החדשות‎

כך מנסים לצמצם בצה"ל את מקרי האובדנות

ינקו עדכן כי בצה"ל "מקימים צוות מקביל בראשות אל"ם, שבודק את הלמידה בנושא אובדנות ונעשים מירב המאמצים כדי ללמוד. הממצאים מגיעים עד אליי ועד ראש אכ"א".

"כל מקרה אובדנות הוא מקרה אחד יותר מדי. אנחנו ממשיכים להוריד זמינות כלי נשק, מעלים את הזמינות של קב"נים ומעודדים ערנות ורגישות של חיילים. נושא האובדנות נמצא במגמת ירידה מתמשכת בעשור האחרון ואנחנו מתייחסים לנושא בחרדת קודש".

ב-2018, לשם השוואה, סווגו 8 מקרי מוות כ"חשד להתאבדות". ב-2017 היו 16 מקרים, ב-2016 ו-2014 – 15 מקרים וב-2015 – 14 מקרים. ב-2013 נרשם הנתון הנמוך ביותר בעשור האחרון – 6 מקרי חשד להתאבדות – וב-2010 נרשם נתון שיא (28 חללים).

קברו של באומל בהר הרצל (צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות)
קברו של זכריה באומל | צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות

ירידה בהרוגים בפעילות מבצעית - וגם בתאונות

על פי נתוני צה"ל, שני חיילים נהרגו בפעילות מבצעית במהלך שנת 2019: רב סמל זכריה באומל ז"ל, שנעדר במלחמת לבנון והוחזר לישראל אחרי 37 שנות היעדרות, וסמ"ר גל קיידאן שנהרג בפיגוע בבאר שבע בחודש מאי. 

זכריה באומל ז"ל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
זכריה באומל ז"ל | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בצה"ל ציינו כי דביר שורק ז"ל, חייל ותלמיד ישיבת הסדר שנרצח בפיגוע, נחשב לחלל בפעילות פח"ע. ב-2018 היו 8 חללים בפעילות מבצעית וקרבית, בעוד ב-2016 לא היו כלל חללים מבצעיים וב-2014 – שנת מבצע "צוק איתן" – נפלו 66 חיילים. בצה"ל ציינו כי מספר החללים בכל סוגי התאונות הצבאיות נמצא גם כן בירידה – 10 בשנה החולפת, לעומת 16 ב-2018 ו-22 ב-2017. מדובר בנתון הנמוך ביותר בעשור האחרון.

סמ"ר גל קיידאן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
סמ"ר גל קיידאן ז"ל וזירת הרצח | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות
דביר שורק ז"ל (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה, החדשות)
דביר שורק ז"ל | צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה, החדשות

גם בהסתכלות על תאונות הדרכים חלה ירידה: בשנה החולפת נהרגו 5 חיילים בתאונות, לעומת 14 בשנה הקודמת. גם במקרה זה מדובר בנתון הנמוך ביותר בעשור האחרון. גם מספר הנפגעים באורח קשה בצה"ל – 35 בשנה האחרונה - הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון. 

"מגמת התאונות בכלל צה"ל בירידה, בניגוד למישור הלאומי", הוסיף תא"ל ינקו. "כמו בכל שנה, מהרמטכ"ל ועד אחרון המפקדים, אנחנו עוסקים ללא הפסקה בתחקור תאונות."

"חלק מהחובה שלנו לציבור הישראלי זה לסכם את הנתונים הללו", הוסיף רמ"ט אכ"א. "כל חלל הוא עולם ומלואו. בכל מקרה נמשיך ללמוד ולתחקר את עצמנו כדי למנוע את המקרה הבא. למרות השנה המאוד חיובית, זה לא מספיק. נמשיך לבחון ולעשות מאמץ להקטין את מספר החללים והנפגעים בכל שנה".

 "המסר החשוב ביותר בעיניי: כל נפגע הוא חייל אחד יותר מדי", סיכם תא"ל ינקו. "נמשיך להתעסק בתרבות הצבאית - היכולת שלנו לתחקר וללמוד וערנות ורגישות בעיקר כשזה מגיע לאוכלוסיות ייחודיות".

מארגון נכי צה"ל נמסר בתגובה: "העובדה כי בשנה האחרונה היה מספר החללים הנמוך ביותר מאז הקמת צה״ל ומספר הפצועים קשה הנמוך בעשור האחרון - מעודדת ומשמחת. עם זאת, המספר שפורסם משקף רק את הפצועים המוגדרים פצועים קשה. חשוב להבין, כי מדי יום מתווספים פצועים בדרגות פציעה שונות אל משפחת ארגון נכי צה״ל. הפצועים הללו ממשיכים לשלם מחיר יקר מאוד, בגוף ובנפש, לעתים למשך כל חייהם. על מדינת ישראל ומשרד הביטחון מוטלת החובה לדאוג לטיפולם המלא של נכי צה"ל, על כל המשתמע".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות