בקיץ 2017 צה"ל החליט על פיילוט ראשון מסוגו שיבחן שילוב נשים כלוחמות טנק. 15 צעירות נבחרו למשימה, 10 מהן סיימו בהצלחה ו-4 אף הוכשרו להיות מפקדות טנק - אלא שאז החליטו בצבא להפוך את ההחלטה, והודיעו שלא תיפתח פלוגה מגדרית לטנקיסטיות בשל שיקולים של כוח אדם ומשאבים. זה לא גרם למעייין הלברשטאט ואור אברמסון, שתי נערות לקראת גיוס, לוותר על החלום להיות לוחמות בשריון. הן יצאו למאבק, וגם אחרי שהעתירה שהגישו לבג"צ נדחתה הן לא מתכוונות לעצור: "אלה דעות מדירות ומפלות, ועם כל הכבוד לצבא - אנחנו לא מקבלות את העמדה הזאת". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במקביל להחלטה שלא לפתוח פלוגה לחיילות, בצה"ל גם שינו את ההתייחסות לפיילוט שהוגדר תחילה כהצלחה ואף פרסמו פערים, לכאורה, בזמני הביצוע בין הבנים לבנות. בנוסף, בסרטון שהופץ באותו הזמן ברשת והציג אימון של טעינת פגז בטנק ניתן לראות חיילת שמתקשה, כביכול, לבצע את המשימה הפיזית כהלכה. כל זאת כשברקע חשף המרטכ"ל לשעבר אייזנקוט בגלוי את הלחצים השונים שהופעלו עליו לסיכול הפיילוט. 

אור ומעיין, שתי צעירות ביישניות, שקטות ועדינות בסך הכול רצו לעשות שירות משמעותי, וממש לא ציפו להפוך לפני המאבק של הנשים בשריון ולמצוא את עצמן בלב הסערה התקשורתית. "הם אומרים שאם יש שוויון אז זה בהכרח אומר שהבנות מורידות את הרמה ואנחנו באות לשנות את התודעה הזאת", מסבירה אור. "הצבא מכיר אותי? הוא יודע מי אני? הוא יודע מה היכולות שלי? הוא נתן לי אפשרות להוכיח את עצמי?". ומעיין מוסיפה: "הבקשה היא מאוד פשוטה - פשוט לתת לנו לנסות, זה לא מעבר".

_OBJ

"מודדים לוחם בשריון על פי תרגולת שיש לה ציון, הבנות עשו את המבחן הזה פעמיים, ופעמיים הן עברו אותו על ידי חיל השריון, אותו חיל שמסמיך את הבנים", מסביר אפיק שמע, מפקד מגמת לוחמות שריון בפיילוט שהצטרף גם הוא למאבק. "בפועל, הנתונים שהבנות עשו היו בדיוק תואמים למה שהבנים עשו. יש לנו את זה. צה"ל החליט מכל מיני סיבות לשנות את הנתונים, ההחלטות מתקבלות על פי נתונים לא נכונים, זה לא מה שבפועל היה".

ונגה שינה ואסנת לוי, מפקדות טנק שהוכשרו במסגרת הפיילוט, מוסיפות: "עשינו את מה שצריך ועשינו את זה כי היה לנו המון מוטיבציה והמון רצון להיות הכי טובות שאנחנו יכולות. בסופו של דבר אנחנו רוצות שצה"ל יגייס על פי יכולות, ולא על פי המין".

"צבא ההגנה לישראל פשוט עבד על כולנו"

לדברי ד"ר עידית שפרן גיטלמן, חוקרת שירות נשים בצה"ל מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, "אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש בתוך הצבא זגזוג בגרסאות. הצבא צריך לתת את הדעת האם באמת יש פה מנופי לחץ שמופעלים על מנת להציג את הפיילוט ככישלון. זה לא במקרה שמי שעכשיו לקח על עצמו מנדט לוודא את המבצעיות של הצבא הם אותם גורמים שבאופן עקבי מתנגדים לשירות משותף".

בתחילת ינואר הודיעו בצה"ל שהם יוצאים בפיילוט נוסף, והסבירו כי מספר המשתתפות בפיילוט הקודם לא היה גדול מספיק כדי להגיע להחלטה נחרצת. "צבא ההגנה לישראל פשוט עבד על כולנו", אומר עו"ד ינור ברטנטל ממשרד וויינברגר-ברטנטל, שמייצג את אור ומעיין בעתירה: "הוא אמר אני מוכן לעשות פיילוט במסגרת מערך הגנת הגבולות והציבור חייב להבין את ההבדל בין השניים. העתירה שלנו באה לשים לזה סוף ומבקשת מהצבא – לגייס נשים לפי יכולתן".

_OBJ

אבל תת אלוף במיל' ארז וינר, מפקד גדוד דוכיפת וחטיבת עציוני לשעבר, סבור כי גם הפיילוט הנוסף לא ישנה את המצב בשטח: "תהיה החלטה עכשיו של המרטכ"ל כוכבי. מהיכרותי רבת השנים את המערכת נעשה את הפיילוט מתוך הבנה ש'בואו ניתן לעסק למות מוות טבעי', ולא מכיוון שהוא באמת חושב שזה באמת משהו נכון ומוצדק. בחיל השריון כנראה שבשנים הקרובות, כל עוד הם יצטרכו להילחם נוכח פני אויב ובשטח, כדאי שיהיו בנים. אין מקום להכניס נשים גם מסיבות פיזיולוגיות וגם מהסיבות של שדה הקרב".

בדיון שהתקיים ביום שני האחרון בבית המשפט העליון, החליטה השופטת אסתר חיות לבטל את העתירה של אור ומעיין וקבעה: צריך למצות את הפיילוט החדש לפני עתירה חדשה. שתי הצעירות אולי הפסידו בקרב, אבל המערכה עוד רחוקה מלהסתיים. "אנחנו אוהבות את המדינה ואנחנו רוצות לשרת ואנחנו רוצות לתת את כל כולנו - אז אנחנו באות להילחם על המקום שלנו. אבל אני חושבת שבשביל שיהיה שוויון צריך לעשות לפחות מאמצים סבירים בשביל זה יקרה ואני לא רואה שזה קורה", מסכמת אור.