"התגברות מדאיגה של שימוש מפקדים בכוח מופרז": מ"מ נציב קבילות החיילים ומבקר מערכת הביטחון, תת-אלוף (במיל') איתן דהן, פרסם היום (רביעי) את הדוח שמציג את התלונות שהתקבלו בשנת 2019. הדוח החדש, ששם דגש על מקרי האלימות בצבא וריבוי מקרי גילויי הגזענות, מצביע על ירידה במספר הקבילות – אך החמרה במקרי האלימות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדוח מציג מקרים רבים של גילויי אלימות וגזענות של מפקדים, קצינים ואנשי קבע נגד חיילים, כך למשל, באחת הקבילות שהוגשה על ידי חייל שהגיע לבסיס אחרי צום, כשהוא לא מגולח, הוא מתאר כיצד סגן מפקד הפלוגה הצמיד סכין מתקפלת לצווארו והחל לגרד את השערות על לחיו. בתחקיר האירוע אמר המפקד שהוא ביצע את המעשה כבדיחה. המפקד התנצל בפני החייל והמפקדים האחרים, הוא ננזף ונרשמה לו הערה שנכנסה לתיקו האישי.

במקרה מדאיג נוסף, איש קבע התבטא כלפי חייל ממוצא אתיופי באופן גזעני ומעליב כשיומיים לאחר אירוע הירי שבמהלכו נהרג סלומון טקה ז"ל אמר המפקד: "צא, צא מפה לפני שאני מתקשר לשוטר שיירה בך כדור". גם במקרה זה אותו מפקד קיבל הערה פיקודית בלבד בתיקו האישי ולא נעשו נגדו צעדים משמעותיים אחרים.

כוחות צה"ל בגבול לבנון (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צילום: דובר צה"ל, חדשות

מספר גבוה של קבילות אנשי קבע והתעלמות ממצבם הרפואי של החיילים

חיילים הגישו גם מספר גבוה יחסית של קבילות הנוגעות למצבם הרפואי. במקרים מסוימים מפקדים התעלמו ממצוקתם של חיילים וכתוצאה מכך נגרם להם נזק רפואי. הדוח מתאר מקרה בו חייל התלונן רבות על כאבים עזים בבטנו. המפקדים התעלמו ולא פינו אותו לחדר מיון כשבסופו של דבר התגלה בבית החולים שהתוספתן של החייל התפוצץ והוא צריך לעבור ניתוח דחוף.  

על פי הדוח, כמחצית מתוך 6,114 הקבילות הוגשו על ידי חיילים בשירות חובה, וכ-17% מהן הוגשו על ידי צעירים המיועדים לשירות ביטחון. הקבילות הנותרות הוגשו על ידי אנשי קבע וקצינים. שליש מהתלונות נגעו ליחסים שבין מפקדים לפקודים. כמעט 60% מהקבילות שטופלו נמצאו כמוצדקות. 
 
הנציב הביעו דאגה בנוגע למספר הגבוה של קבילות אנשי קבע –כ-12% מתוך כלל הקבילות. נציב קבילות החיילים כתב: "כאשר איש קבע קובל, יש בקבילתו מרכיב של מערכת יחסים שאינה מיטבית עם מפקדיו ושל אובדן האמון בגופים האמונים על הטיפול בפרט".

מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מודה לנקח"ל ונציגיו על הדו"ח והעבודה לאורך השנה. בצה"ל רואים חשיבות בדו"ח המציף נושאים הדורשים בחינה וטיפול בחיי היום-יום של חיילי צה"ל. הדו"ח יסייע לקידום המענה הניתן למשרתי צה"ל באופן פרטני ומערכתי. צה"ל מחויב ללמוד את הממצאים, להפיק את הלקחים ולתקן את הדרוש תיקון בהקדם". 

"בצה"ל פועלים מספר מנגנוני בקרה וביקרות פנימיים שמטרתם להוביל לשיפור במגוון רחב של נושאים ובראשם מוכנות צה"ל לצד איכות השירות למשרתיו. בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף אייל זמיר, הליך סדור להעמקת הממצאים וטיפול בפערים שהועלו בדו"ח, כלל האירועים נלמדים, מטופלים ומופקים מהם לקחים אישיים ומערכתיים".

לקריאת תגובת צה"ל המלאה לחצו כאן